mrt 302012
 

Op sommige plaatsen was meer pers dan demonstranten (Qalandiya, 30 maart 2012 – foto Noam Moskovich).


 

IMO Blog

Vandaag zou de grote dag zijn, waarop miljoenen mensen vanuit de Arabische buurlanden naar Israels grenzen zouden marcheren en zouden proberen Israel binnen te dringen om verder te lopen naar Jeruzalem. Het doel is volgens Arabische leiders om ”Palestina en Jeruzalem uit de handen van de zionisten bevrijden”. Irans opperste religieuze leider Ali Khamenei riep op 26 februari de islamitische wereld op tot deze mars en was gastheer voor een voorbereidende vergadering. In de organisatie zitten verschillende mensen uit Hamas en Hezbollah, zoals de mediacoördinator in Libanon, Dr. Abdul Malik Sukayreh, die in een interview op een website van Hezbollah onder andere het volgende zei:

“Is ‘Israel’ going to massacre us? What is the international price for such an “Israeli” step? How much would “Israel” massacre, a thousand, or 10,000 civilians. This would be genocide, a real Holocaust not a pretended one.”
“The history of the Zionist entity is full of crimes and terrorism. We won’t be surprised if “Israel” attacks the peaceful protesters but we aren’t afraid and nothing will defeat our will even if the “Israeli” fulfilled its threats of air striking the rally. We are to continue,” the media organizer stressed.

(Uiteraard heeft “Israel” nooit met luchtaanvallen op de demonstranten gedreigd.)

Ahmed Abu Halabiya, lid van Hamas en mede organisator van de GMJ, zei in 2000 het volgende over Joden:

“Have no mercy on the Jews, no matter where they are, in any country. Fight them, wherever you are. Wherever you meet them, kill them.”

Radikale figuren zoals sheik Raed Saleh van de islamitische beweging in Israel (ook bekend van diverse antisemitische uitspraken), George Galloway (bevriend geweest met dictators als Saddam Hussein) en antisemiet Gilad Atzmon steunen de mars, net als een van de organisatoren van een zelfmoordaanslag in Jeruzalem.

Ondanks de radikale doelen en mensen achter de organisatie, steunen een aantal gematigde mensen en politici het initiatief via een Nederlandse Facebookgroep. Onder de 71 vrienden zijn verschillende mensen uit PvdA, GroenLinks en de SP waaronder Jan Pronk. Daarnaast steunen ook Paul Haenen, Fransisco van Jole, Liliane Peters (Protestantse Kerk Nederland) en Kathleen Ferrier dit vredevolle initiatief, naast de usual suspects zoals Anja Meulenbelt, Mieke Zagt (ICCO, pleitte voor een boycot van Israel), Mohammed Cheppih (AEL), Inge Neefs (Gaza Flotilla) en organisaties als Gate48 (Israeli’s in Nederland die tegen Israel zijn) en BDS (Boycot, Divestment en Sanctions) Nederland. Niemand van hen heeft er blijkbaar een probleem mee naast Moslim Broederschap activist Amin Abou Rashed te staan, om nog maar te zwijgen van de steun van voornoemde extremisten en hun uitspraken. Fransisco van Jole is (mede)beheerder van Joop.nl, waar ik weer een paar fraaie comments zag staan, zoals:

het wrange is dat het al volop herhaald ,en er ook al ergere ethninsche zuiveringen zijn anno nu
alleen spreken gaskamers wat meer tot de verbeelding als clusterbommen ,howitzers,drones en sealteams maar qua aantallen doden was de holocaust een vakantiekamp in vergelijking met de WAR on TERROR van nu die door rechts wordt gevoerd en wereldwijd gesteund door de onnozelen en onwetenden.

Van mij is indertijd een comment verwijderd omdat ik verwees naar een artikel waarin werd gezegd dat Joop-columnist Peter Edel bedenkelijke dingen heeft gezegd en een ietwat bedenkelijk boek heeft geschreven. Dat was nogal een aantijging, zei van Jole nadat een gastcolumnist hem had gevraagd waarom hij de zo ongeveer enige positieve reactie op zijn stuk had verwijderd. ‘Streng doch rechtvaardig’, die Joop moderatie.

Ik geloof derhalve niet meer zo makkelijk dat die mensen het niet weten, dat ze niet weten dat antisemieten bij deze mars betrokken zijn en het doel is om Israel te provoceren en beschadigen en niet om vrede en verzoening een stapje dichterbij te brengen. Net als dat ze bij Joop heus wel weten dat Peter Edel een antisemiet is, maar zij vinden het gewoon gerechtvaardigd om zo over Joden te praten. Maar je blijft je verbazen. Wat doet iemand als Ferrier tussen de notoire antizionisten? En Paul Haenen? Zijn die erin geluisd? Kregen ze zo’n berichtje ‘Fransisco van Jole suggests you like Global March to Jerusalem’? Van Jole, die was columnist bij de Leugen Regeert, wel een leuk programma, dus dat zal wel goed zitten. Als zo’n berichtje van een vriend komt is de kans groot dat je het doet, en niet eerst uitgebreid onderzoek doet. Facebook is niet voor het uitgebreide onderzoek maar het liken en chatten en delen van leuke dingetjes en soms ook goede doelen. Het is een makkelijke manier jezelf het gevoel te geven dat je sociaal bent en iets goeds doet. Ik heb vandaag Natuurmonumenten geliked. Heb ik weer wat goeds gedaan voor de natuur.

Sinds 1976 is 30 maart de jaarlijkse landdag, waarop de Palestijnen herdenken hoe ze hun land zomaar aan die wrede zionisten verloren. De aanleiding waren protesten op die dag in 1976 tegen de onteigening van land in Galilea waarbij zes Israelische Arabieren omkwamen en tientallen mensen aan beide kanten gewond raakten, maar de protesten richten zich breder tegen landonteigeningen en het ‘inpikken’ van steeds meer land door de zionisten. Het is een verhaal dat er tegenwoordig ingaat als koek: ‘Het land was eerst van de Palestijnen (helemaal groen kaartje) maar toen kwamen de zionisten en die pikten het land geleidelijk in en dreven die arme Palestijnen bijeen op een steeds kleiner stukje van hun oorspronkelijke land. Dat proces van langzame etnische zuiveringen gaat nog steeds door met de land confiscaties door de kolonisten, het wegpesten van Palestijnen, het afbreken van hun huizen, het bouwen van hekken en muren en speciale wegen waar alleen Joden op mogen etc.’

Tot zover de antizionistische lezing. De werkelijkheid is uiteraard anders. Zo nam het aantal Arabieren in Israel, in de Palestijnse gebieden en in Jeruzalem juist toe onder Joods bestuur. Er is zeker discriminatie en wederzijdse animositeit en wantrouwen, maar op bijna alle gebieden (bepaalde beroepen uitgezonderd) hebben Arabieren gelijke rechten en ze studeren, werken en zijn actief in de politiek naast Joodse Israeli’s. Sinds de Oslo Akkoorden hebben de Palestijnen ca. 40% van de Westoever onder eigen beheer, en sinds 2005 is de Gazastrook in Palestijnse handen. Israel heeft ook de gehele Sinaï teruggegeven aan Egypte in ruil voor vrede. Er zijn geen speciale wegen voor alleen Joden, er zijn wel wegen voor alleen Israeli’s, vanwege de vele beschietingen en andere incidenten op deze wegen waardoor het voor Israeli’s in feit onbegaanbaar waren geworden. De hekken en muren zijn een antwoord op de honderden terroristische aanslagen in Israel.

Helaas zijn er wel nederzettingen op privé grond van de Palestijnen gebouwd, ondanks een verbod daarop door het hooggerechtshof. Het omgekeerde gebeurt echter ook: Arabieren in Galilea en de Negev die hun Joodse buren wegpesten en hun vee stelen, en een islamitische begraafplaats in Jeruzalem die met nep-stenen haar territorium steeds verder uitbreidde. Ook probeert de Palestijnse Autoriteit zich Joodse heiligdommen toe te eigenen, zoals Rachels graf. Men ontkent de Joodse geschiedenis van Jeruzalem en stelt het als puur Arabische stad voor. Op de afbeeldingen van Jeruzalem die voor de Global March zijn gebruikt waren Joodse plaatsen zoals de begraafplaats op de Olijfberg letterlijk weggepoetst. De Islamitische Waqf, die het dagelijkse bestuur heeft over de Al Aqsa Moskee en de Tempelberg, heeft jarenlang waardevolle Joodse artefacten die bij opgravingen naar boven kwamen op het stort gedumpt. Er wordt dus van twee kanten om het land gestreden, en hoewel Israel (als je de Arabische wereld niet meerekent) de sterkere partij is, is het ook aan talloze regels gebonden en zijn er honderden kritische organisaties van binnen en buiten Israel, en evenzovele kritische, om niet te zeggen vijandige journalisten, die iedere Israelische misstap onder een vergrootglas leggen. Palestijns wangedrag daarentegen wordt genegeerd, vergoelijkt of gebagatelliseerd.

De Global March heeft, net als de diverse flotilla’s naar Gaza, niks met vrede te maken en is een doelbewuste provocatie waarbij men aanstuurt op Israelisch geweld om zo internationale media-aandacht en verontwaardiging op te roepen. Het zou mooi zijn als de media zich eens niet voor dit soort zaken zouden lenen en de ware aard van dit initiatief en de organisatie erachter zouden beschrijven.

Ratna Pelle

Share