aug 202014
 

hakenkruis-611x328= IMO Blog =  

Onlangs hadden we de rel rond Yasmina Haifi, die in een tweet beweerde dat IS een zionistisch complot is en niks met de islam te maken had. Zij kreeg steun van duizenden mensen, die haar schorsing veroordeelden. Er is een facebook pagina voor haar opgezet waar ook alweer complottheorieën over bv. de Rothshilds de ronde doen. Hoe uitzonderlijk zijn haar ideeën?

Gisteren hoorde ik over deze man: Chahid Soliman. Hij beheert (of beheerde) een mediatheek op een school, was bestuurslid van de moskee in Oosterhout en steunlid van de lokale fractie van GroenLinks. Goed geïntegreerd, zou je denken. Zo ziet hij zichzelf blijkbaar ook in een portret uit 2007:

Soliman ziet zichzelf ook als een soort van ‘bruggenbouwer’, zegt hij. Daarin is zijn spilfunctie om tot meer begrip voor elkaar te komen in de multi-culturele samenleving die wij ook in Oosterhout hebben en waar we in moeten investeren en vooral begrip voor de verschillende culturen van elkaar moeten leren op te brengen, zegt hij.

Soliman is in Nederland geboren, maar zijn familie-roots liggen in de provincie Nador, in het noorden van Marokko. Hij is vader van 4 kinderen, heeft Arabisch gestudeerd in Marokko en hij heeft dus heel veel op en neer gereisd tussen onze landen  maar zijn toenmalige schoolgenote – en later vrouw – die kinderleidster was, woonde in Oosterhout. Soliman vond Oosterhout veel gezelliger en vooral groener dan Tilburg dus is hij uiteindelijk hier gaan wonen en daar heeft hij nooit een seconde spijt van gehad, zegt hij.

Soliman ziet zichzelf wel als een liberaal qua geloof. Hij vindt dat er geen verschil bestaat tussen Allah en God, het is hetzelfde, zegt hij.

Het lijkt erop dat hij niet meer bij GroenLinks actief is en hij stapte vijf jaar geleden uit het moskeebestuur. Mogelijk is Soliman de laatste jaren nogal geradicaliseerd. Haifi was zo dom geweest openlijk te zeggen wat velen wellicht wel denken maar waarvan ze weten dat je het (nog) niet zo kan uiten. Soliman spreekt op twitter meermaals zijn steun uit voor Haifi en onderschrijft haar woorden.

Soliman chahid‏@ChahidSo  Aug 13

Solidair met Yasmina Haifi. “ISIS heeft niets met Islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten om islam zwart te maken”

Soliman chahid @ChahidSo · Aug 9

Stop Israëlische wapensmokkel via luchthaven Schiphol. Nederland, maak je niet schuldig aan Gazacaust.

Soliman chahid @ChahidSo · Aug 7

Mensen, voor de duidelijkheid. ISIS, Boko-Haram en Netanyahu zijn voor mij hetzelfde!

image002Op zijn facebookpagina (vandaag opeens verdwenen, waarschijnlijk na klachten) had Soliman een grote foto van een Palestijnse vlag met de tekst erop: ‘Free Palestina’, en daaronder: “opdat we het nooit meer vergeten, zeiden ze toch? Zolang de Palestijnen niet vrij zijn, is 4 en 5 mei een LEUGEN!”

Op zijn facebookpagina stonden likes bij talloze pro-Palestijnse en islamitische sites, waaronder Naturei Karta, Stop Zionist Holocaust, en de pagina van de Moslim Broederschap. De Moslim Broederschap is verbonden met Hamas (dat in feite een afsplitsing is die zich uitsluitend op Palestina wilde focussen).

Nog erger zijn deze uitlatingen:

ChahidSolimanFb

Dit alles roept de vraag op hoeveel ogenschijnlijk goed geïntegreerde en politiek en maatschappelijk actieve moslims er dergelijke ideeën op na houden of net als hij geradicaliseerd zijn. De enorme toename in het aantal antisemitische incidenten, het feit dat luid en duidelijk ‘dood aan de Joden’ en andere zaken zijn gescandeerd geeft zeer te denken. Op sites als Maroc.nl en Wij Blijven Hier zijn complottheorieën al jaren aan de orde van de dag. Zionisten zijn allemaal misdadigers en het onderscheid met Joden wordt vaak niet meer gemaakt.

Veroordelingen van het antisemitisme door moslimorganisaties komen soms wel voor. Het CMO veroordeelde in maart 2013 de antisemitische uitlatingen van een groep Marokkaanse jongeren in een tv-programma, en tijdens het huidige Gaza conflict lieten de twee koepels van moskeeën in Nederland een veroordeling uitgaan van de antisemitische uitlatingen bij het Gaza protest. Op 11 augustus kwam echter een ‘veroordeling’ door een groep Marokkaanse organisaties die meer een tirade tegen Israel was, en Joden prees die zich met hen tegen ‘de Israelische barbarij’ inzetten.

In Arabische landen gelooft een meerderheid dat niet radikale moslims maar de CIA of de Mossad achter 9/11 zaten, en ik zou mij niet verbazen als een substantieel deel van de Nederlandse moslims gelooft dat IS een uitvinding is van Israel. Moslims doen zoiets immers toch niet, dat zijn toch allemaal fatsoenlijke mensen die vrede nastreven?

Ik wil hier zeker niet een hele bevolkingsgroep of religie zwart of verdacht maken. Ik wil wel mijn zorgen uiten. Hoeveel mensen geloven in dergelijke complotten? Hoeveel mensen geloven in een ‘Gazacaust’? En hoeveel Nederlandse moslims? Zouden al die moslims die dit soort dingen te ver gaat, dat niet eens kunnen uiten? Zoals ook veel autochtone Nederlanders, links en rechts, zich tegen Wilders uitspreken, iedere keer dat hij weer met een idioot idee of een walgelijke uitspraak van zich laat horen? Zou er niet eens ‘Een Ander Moslimgeluid’ of iets dergelijks opgericht kunnen worden? Er hoeven niet eens zo heel veel mensen in actief te zijn, om duidelijk te maken dat dergelijke ideeën niet door alle of de meeste moslims gedeeld worden, om te laten zien dat er tegenstand is, om duidelijk te maken dat mensen met dergelijke ideeën niet alleen Nederland schaden, maar ook de eigen gemeenschap. Er is ooit een comité van ex-moslims geweest, maar het gaat me nu juist niet om de ex-moslims, maar om gematigde moslims, die hun moslimgeloof kunnen combineren met oprechte steun voor Israels bestaansrecht (wat iets heel anders is dan steun voor het beleid van de regering), veroordeling van antisemitisme, en een reële blik op uitwassen binnen de eigen religie. Je kunt wel opgelucht zijn dat zoveel moslims zich distantiëren van het extremisme van radikale groepen als ISIS, maar als dat gebeurt door te fantaseren dat die extremisten geen moslims zijn maar een complot van de zionisten (Amerikanen en Joden) om hen zwart te maken, ben je nog even ver van huis.

Dus kom op mensen, het zou het meest krachtige anti-Wilders geluid zijn wat je je maar voor kunt stellen: moslims tegen antisemitisme en antizionisme. Salaam Aleikum.

Ratna Pelle

Share

  3 Responses to “Het zionistische complot tegen de islam”

Comments (3)
 1. Die man is totaal ontspoort en dient spoedig in een instelling opgenomen te worden.

 2. De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam deed op 15 augustus een soort ‘geschiedkundig Haifi’tje’. Zie m’n blog:

  “Is rector Akgündüz (IUR) een crypto-antisemiet?”
  http://ikje.blogspot.nl/2014/08/is-rector-akgunduz-een-crypto-antisemiet.html

  Het zou inderdaad heel mooi zijn als moslims die het bestaansrecht van Israël erkennen een soort “Een ander islamitisch geluid”-groep zouden vormen. Ik vermoed dat daar voldoende voorstanders voor rondlopen, maar dat weinigen zin hebben in de lading kritiek (of erger) van radicaal ‘antizionistische’ geloofsgenoten die men over zich heen zou krijgen – en dat kan ik me indenken.

  Overigens zou het eveneens uitermate goed zijn als het CIDI ruimhartig publiciteit zou geven aan de kritiek van Israëlische mensenrechtenorganisaties en de zorgelijke opkomst van extreem rechts in Israël. En natuurlijk als Israël stap voor stap – natuurlijk met inachtneming van haar eigen veiligheidssituatie – de desastreuze bezettingspolitiek zou terugdraaien en haar recht op zelfverdediging tegen Hamas-aanvallen veel minder vernietigend zou uitoefenen. Om maar te zwijgen van regelrechte oorlogsmisdaden – zie bijvoorbeeld:

  Israel Could Face War Crimes Jeopardy
  http://www.progressive.org/news/2014/08/187825/israel-could-face-war-crimes-jeopardy

 3. ‘Een Ander Moslimgeluid’
  I had a dream… but it was only a dream.