jan 182013
 
  • Een overzicht van de geweldsescalatie tussen Israel en Gaza in het afgelopen jaar, met tijdlijn:

De geweldsescalaties rond de Gazastrook in 2012

Sinds Israel zich in augustus 2005 terugtrok uit de Gazastrook, is het nooit lang rustig geweest aan de grens. De raketbeschietingen vanuit Gaza op Israel, die ook voorheen al plaatsvonden, namen toe van enkele honderden tot ver over de duizend raketten per jaar, naast een vergelijkbaar aantal mortiergranaten.

De meeste raketten en mortiergranaten worden niet door Hamas maar door kleinere groeperingen afgeschoten, die daarvoor meer of minder ruimte krijgen van Hamas. Israel reageert hier niet altijd op, maar voert met enige regelmaat militaire tegenacties uit, meestal gerichte beschietingen en bombardementen vanuit de lucht en soms invallen vanaf de grond (zoals in juni 2006 na de ontvoering van een Israelische soldaat). Meermaals pleegde Israel ook gerichte aanslagen op kopstukken van Hamas en andere terreurgroepen, of preventieve acties om op handen zijnde aanslagen te voorkomen. Als bij zo’n actie meerdere Palestijnen (meest militanten) omkomen, leidt dit al gauw tot een escalatie, omdat de Palestijnen hun beschietingen dan extra opvoeren. Nadat Hamas de macht greep in juni 2007, stelden Israel en Egypte een blokkade van de Gazastrook in. Buiten de Gaza Oorlog van eind 2008 vonden er verschillende kleinere geweldsescalaties plaats, zoals in maart 2012 en oktober/november 2012.

Lees hier verder: De geweldsescalaties rond de Gazastrook in 2012

Share