mrt 102012
 

Vrijdag en zaterdag is het geweld in zuid-Israel en de Gazastrook geëscaleerd. De afgelopen week werden er al geregeld raketten afgevuurd op Israel, en vrijdagavond verijdelde Israel naar eigen zeggen een grootschalige aanslag door twee leiders van de zogenaamde verzetscomités (Popular Resistance Committees) te doden, Zuhair al Qaisi en Ahmad Hanini. Volgens het Israelische leger was  Qaisi de laatste dagen druk bezig geweest met het plannen van een grote aanslag op Israelische doelen, mogelijk vanuit de Sinaï. Er zijn tot nu toe in totaal 15 Palestijnen omgekomen bij Israelische luchtaanvallen, naast de PRC leiders allen leden van de Islamitische Jihad.

In totaal zijn er inmiddels zo’n 100 raketten afgevuurd op Israel, onder andere op Beersheva en Ashod; 27 raketten zijn onderschept met het Iron Dome systeem. Er vielen acht gewonden aan Israels kant. Honderdduizenden mensen moesten de schuilkelders in en zullen daar ook de komende dagen veel verblijven; daardoor is een groter aantal slachtoffers voorkomen. Israel had overigens begin van de week al geklaagd bij de VN over de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Helaas wordt in de media een ander beeld gegeven.  Zo kopt de Volkskrant groot: “Twaalf Palestijnen dood bij Israelische luchtaanvallen”, bij de introductie wordt nog eens gemeld dat ’12 Palestijnen zijn omgekomen’ en pas in de tweede alinea staat voorzichtig: “Door de luchtaanvallen zouden ook tien leden van de al-Quds Brigade zijn gedood.” Omdat eerder werd gemeld dat er twee leden van de verzetscomités bijzaten, kan de oplettende lezer nu uitrekenen dat er dus enkel strijders zijn gedood door Israel, en bedenken dat de Palestijnen daarentegen hun raketten ongericht op Israelische burgers afvuren. Het woordje ‘zou’ suggereert overigens onterecht dat het lang niet zeker is dat die 10 Palestijnen van de Al Quds Brigade, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, zijn. De twaalf Palestijnse doden werden ook niet gemeld als ‘zouden’ te zijn omgekomen. Vanwaar dan die reserve bij het vermelden van het ‘lidmaatschap’ van de Al Quds Brigade?

Andere media, waaronder RTL, de Stentor en het Noord-Hollands Dagblad en andere regionale kranten, houden het nog korter en melden slechts dat:

“Onder de doden zouden twee activisten van de radicale Comités van Volksverzet zijn. Dit hebben medische hulpverleners en andere Palestijnse bronnen in de Gazastrook gemeld.
Reactie op Palestijnse aanval
Volgens de hulpverleners zijn er ook nog 19 gewonden. De luchtaanvallen kwamen nadat Palestijnen vanuit de Gazastrook projectielen op Israël hadden afgevuurd.”

Inmiddels hebben een aantal regionale kranten een artikel onder de kop: “Dodelijkste etmaal in 3 jaar in Gaza”

Dit is een erg dramatische kop, die grote aantallen onschuldige slachtoffers suggereert.
Men gaat verder met:

“GAZA-STAD – In 24 uur tijd zijn in de Gazastrook 14 Palestijnen omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Tientallen mensen raakten gewond, meldden medische hulpverleners. Het is het dodelijkste etmaal in het grensgebied in drie jaar tijd.”

Pas in de vierde alinea staat: “Door de luchtaanvallen zouden ook tien leden van de al-Quds Brigade zijn gedood.” Hier wordt nog sterker dan in de Volkskrant de suggestie gewekt dat Israel zomaar onschuldige Palestijnen doodt, en wordt pas later enige context gegeven. Er wordt daarbij niks gemeld over de grote aanslag van de PRC die Israel verijdelde door de twee leiders te doden, en alleen gemeld dat er vier gewonden zijn gevallen door raketbeschietingen. Dat zijn er echter acht, en in totaal zijn zo’n 100 raketten afgevuurd, maar ook dat wordt niet gemeld.
Ook in de NRC wordt niet duidelijk dat alle gedode Palestijnen terroristen zijn van de Islamitische Jihad en de PRC, en ook de NRC meldt niet dat de twee PRC leiders werden gedood om een grote aanslag te verijdelen.

Het is tekenend voor de berichtgeving in Nederlandse media dat zo weinig context wordt gegeven aan Israelisch geweld, het vaak lijkt alsof het om Palestijnse burgers gaat terwijl dit niet zo is, en raketbeschietingen op Israel alleen kort en algemeen worden genoemd zonder enig detail. Ook wordt genegeerd dat het Israelische leger vaak handelt op basis van inlichtingen over op handen zijnde aanslagen en nog geregeld aanslagen worden verijdeld. Afgelopen zondag was ik te gast bij de Liberaal Joodse Gemeente om over de berichtgeving over Israel in debat te gaan. De berichtgeving over de escalatie in Gaza is een goede illustratie van wat ik daar heb verteld. Zie ook mijn onderzoek naar de berichtgeving in NRC Handelsblad.

RP

Share