nov 132015
 

= IMO Blog = 

“It is sooooo simple”, gilde Haneen Zoabi afgelopen zondagmiddag op een ‘herdenking’ van de Kristallnacht bij het monument voor het Joodse verzet in Amsterdam. De les die we moeten leren uit de Jodenvervolging is dat Joden geen privileges mogen hebben in Israel maar in gelijkheid moeten leven met de Palestijnen, aldus Zoabi. ‘Je kunt als slachtoffer van racisme het niet vervolgens zelf ook doen bij anderen’. Dit was de kern van haar vijftien minuten durende tirade, die begon met de woorden: “I am honoured to speak on behalf of the victims of Kristallnacht, and on behalf of all victims of racism and persecution. I am honoured to speak in the name of Jewish resistance and in the name of all of those who resist oppression during their lifetime”.

Daarna ging het al snel over Israel, dat net zo erg zou zijn als de nazi’s toen. Voortdurend vergeleek ze de situatie toen met die in Israel nu. Zoals de Duitse meerderheid toen zweeg, zwijgen nu de meeste Israeli’s (ze bedoelt natuurlijk Joodse Israeli’s) wanneer er kerken en moskeeën in brand worden gestoken, een familie en een 15 jarige jongen worden verbrand en er ‘Dood aan de Arabieren!’ wordt gescandeerd. Heel clever roept ze een beeld op van een fascistisch Israel waar Palestijnen met goedkeuring van de regering voortdurend worden aangevallen, vernederd en gelyncht en hun huizen in brand gestoken. Israel zou al vanaf 1948 bezig zijn de Palestijnen etnisch weg te zuiveren (waar ze gezien de bevolkingsgroei onder Palestijnen bar slecht in geslaagd zijn), en zou via propaganda en demonisatie van de ander het Joodse publiek klaarstomen voor deze wandaden, precies zoals in Duitsland onder de nazi’s.

Ook riep ze op tot opstand en strijd, een volksopstand ofwel intifada. Ze voegde er bij deze gelegenheid aan toe dat die wel vreedzaam moest zijn, maar hekelde het begrip ‘terrorist’ voor Palestijnse strijders. Haar logica is uitermate simpel: “They kill us and call us terrorists!” galmde het over het Waterlooplein, ‘dat is de waarheid!’. We zouden maar denken dat ze zelf ook inziet dat ze nonsens uitkraamt. Tot slot vroeg ze zich retorisch af waarom zij als Palestijnse moest lijden vanwege de Holocaust:

Als Palestijnse heb ik te maken met een staat die mij wil laten geloven dat ik moet lijden om het onrecht aan de joden ‘goed te maken’ en dat ik net zo’n racisme moet ondergaan als waarmee de Joden in het Duitsland van de jaren dertig vorige eeuw te maken kregen.

Als Palestijnse, en ik ben niet betrokken geweest bij het racisme dat tot de Kristallnacht heeft geleid, identificeer ik mij met de slachtoffers en ik vecht mee in hun strijd tegen het racisme dat door Israël in hun naam wordt bedreven.

Op andere plaatsen weigerde ze het Palestijnse geweld te veroordelen, Hamas te veroordelen, de kidnapping van drie Joodse tieners te veroordelen (‘dit was Israels eigen schuld’) en riep op tot meer ‘strijd’. In 2010 voer ze mee op de Mavi Marmara, het Turkse ‘hulpconvooi’ met zo’n 50 bewapende leden van een pro-Hamas organisatie, die staven bij zich hadden waarmee ze Israelische mariniers die het schip overnamen toen het de waarschuwingen de zeeblokkade niet te overtreden, te lijf gingen. Hierbij kwamen negen van hen om. Carel Brendel wijst erop dat de Gazavloten ‘een gezamenlijke onderneming (pdf) zijn van Hamas en de internationale Moslimbroederschap’. Ook schrijft hij:

Onlangs kwam Zoabi weer in het nieuws. In een interview met Hamas-partijkrant Al-Risala deed ze een oproep die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd uitgelegd als steun aan de steekpartijen tegen joodse burgers. Hij citeerde Zoabi als volgt: “Honderdduizenden gelovigen moeten naar Al-Aqsa om op te staan tegen het Israëlische complot voor het bloed van de inwoners van Oost-Jeruzalem. Vandaag is dat de zaak van enkele individuen, maar we hebben nationale steun nodig. Als individuele aanvallen doorgaan zonder nationale steun, dan worden ze binnen enkele dagen neergeslagen, en daarom zijn honderdduizenden nodig om een echte intifada te beginnen.”

Het is een bekende gemeenplaats van de Palestijnen: ‘Wij boeten voor wat Duitsland (en Europa) de Joden heeft aangedaan’, waar dan soms nog aan wordt toegevoegd dat Duitsland dan maar een stukje land had moeten afstaan aan de Joden.

Ik vraag me af hoe Zoabi eigenlijk aankijkt tegen moefti en nazi collaborateur Hajj Amin Al Husseini? Via hem werd hetzelfde antisemitisme dat tot de Holocaust leidde ook in Palestina verspreid, waar het op vruchtbare bodem landde en tot vele doden heeft geleid, lang voordat er een bezetting en nederzettingen waren. In plaats van de Joden in Israel de maat te nemen, die zich terecht tegen dit antisemitische geweld hebben geweerd, kan ze beter het racisme in haar eigen gemeenschap onder ogen zien en bestrijden. Racisme dat tot pogroms tegen Joden leidde, dat aanvallen op Israelische burgers promoot en vrede met Israel in de weg staat. Zolang Joden worden gedemoniseerd en als Het Kwaad voorgesteld in Palestijnse media en door Palestijnse geestelijken en soms ook politici, zal het conflict voortduren. De bezetting en de nederzettingen, het kolonistengeweld en fouten die het leger maakt helpen natuurlijk niet, maar zijn grotendeels een gevolg van de Arabische weigering tot een compromis, tot onderhandelen, tot samenwerking. Die weigering begon bij de moefti, ging over op Arafat, een bewonderaar van de moefti, en wordt voortgezet door Abbas, die een paar jaar geleden eveneens mooie woorden had voor de moefti en nog een serie andere ‘martelaren’ die voor het heilige vaderland waren gestorven.

(Ja, het klopt, er is door zowel Arafat als Abbas met Israel gepraat, en voor een westers gehoor zei men wel eens gematigde dingen, maar men heeft nooit het principe van twee staten voor twee volken en het Joodse recht op zelfbeschikking willen erkennen, en liep weg wanneer werkelijke compromissen werden gevraagd. Beiden ook moedigen geweld van Palestijnen tegen Israelische burgers aan.)

Terug naar Zoabi. Het was een stuitend verhaal, dat niet op een bijeenkomst van een comité tegen racisme en uitsluiting thuishoort in een tijd van toenemend antisemitisme. Juist zij demoniseert Joden met een verhaal vol leugens en weglatingen en draagt daardoor bij aan Jodenhaat. Door de Joodse Israeli’s als nazi’s weg te zetten, die net als de Duitsers toen de vreselijkste misdaden tegen een volkomen onschuldige bevolkingsgroep steunden en toelieten, wakkert ze geweld tegen hen aan. Was het toevallig dat Youness Ouaali, eigenaar van een broodjeszaak in Naarden, die onlangs opriep tot het doden van Israelische toeristen, vooraan zat? En dat er ook een plaatsje was gereserveerd voor Ibrahim Al-Baz, die in 1979 in Frankrijk tot vier maanden cel werd veroordeeld voor het smokkelen en in bezit hebben van explosieven, in dienst van de Palestijnse terreurgroep Fatah?

Zoabi bestond het geen woord te zeggen over de tientallen steekpartijen door Palestijnen tegen Joden in Israel de laatste weken, of over enig ander Palestijns geweld tegen onschuldige burgers in Israel. Maar voor alles is het stuitend dat dit verhaal werd gehouden tijdens een zogenaamde Kristallnachtherdenking bij het monument voor het Joodse verzet, en dat ze zei te spreken in naam van de Joodse slachtoffers en het Joodse verzet. Wie verzint zoiets? Hoe kan het dat tijdens een herdenking van de opmaat naar de Holocaust, Joden worden weggezet als daders, als halve nazi’s, en de Joodse staat als racistische en fascistische illegale staat? Waarom werd juist de Joods nationale beweging met de nazi ideologie op een lijn gesteld? Wie verzint zoiets? De volgende keer zijn er misschien ook vlaggen te zien waarin de Jodenster met een hakenkruis gelijk wordt gesteld, en borden met de foto’s van Israelische politici met een hitlersnor? Dat soort dingen zijn onder andere in de VS weleens te zien op anti-Israel demonstraties. Met dit verschil, dat het hier gebeurde in naam van de Joodse slachtoffers van de nazi’s.

Ratna Pelle

Share

  One Response to “Zoabi vergelijkt Israel met nazi’s op Kristallnacht herdenking”

Comments (1)
  1. I hope that we can “divorce” the Holocaust and the establishment of the state of Israel. Zionism began in the 1800s. Waves of immigrants from Europe, from Arab countries and elsewhere arrived long before the Holocaust. Palestinians can say, “We were not at fault for the Holocaust,” but that is not why Jews came to settle in the Middle East.
    Thank you for this article, Ratna.