jun 182013
 

KFC in Gaza– Mediawerkgroep Israel –

In mei berichtten veel media over het feit dat Gazanen tegenwoordig fastfood van KFC kunnen bestellen in Egypte, dat via de smokkeltunnels in de Gazastrook wordt afgeleverd. In alle berichten wordt daarbij de blokkade door Israel vermeld maar niet die door Egypte, buiten soms een slotzinnetje dat ‘Egypte om politieke redenen meedoet aan de isolatie van de Gazastrook’ (de ANP noemt dat zelfs ‘medeplichtig’). Ook wordt ‘de grote schaarste in Gaza‘ gehekeld, zonder het aandeel van Hamas zelf te vermelden, dat immers hoge belastingen oplegt aan de tunnelwerkers en zelf ook meermaals de grenzen heeft gesloten. Het ANP bericht, dat door o.a. de Volkskrant en Trouw is overgenomen, meldt dat:

De vrijwel afgesloten Gazastrook heeft na bijna zes jaar van isolatie dankzij smokkeltunnels en vindingrijkheid een fastfood bezorgservice. De bezorging vanuit Egypte duurt uren, zeker als de beweging Hamas de gerechten doorzoekt, maar er kunnen in de Gazastrook kipgerechten worden besteld en geleverd.

De Gazastrook is sinds de beweging Hamas de strook overnam in 2007, vrijwel hermetisch afgesloten door Israël. Hamas erkent Israël niet en wil heel het Palestina van 1947 bevrijden. Egypte is om politieke redenen medeplichtig aan de isolatie van de dichtbevolkte Gazastrook.

De Gelderlander vond ‘medeplichtig’ iets te gortig en heeft de ANP-tekst enigermate aangepast.

De Telegraaf spreekt van “door schaarste geteisterde gebied” en: “Door een Israëlische blokkade is er een groot gebrek aan goederen en diensten in het dichtbevolkte gebied.

Het beeld dat in alle media naar voren komt is dat door de Israelische blokkade Gazanen nauwelijks te eten hebben en dit nu op een vindingrijke manier wordt omzeild. Er was daarbij nauwelijks aandacht voor het feit dat ook de grens met Egypte gesloten is, en ook Egypte actie onderneemt tegen de smokkel via de tunnels. Kort tevoren hadden Egyptische agenten de grensovergang gesloten uit woede over de ontvoering van enkele collega’s door extremisten uit de Sinai. Israel is overigens helemaal niet in staat de Gazastrook ‘hermetisch’ af te sluiten omdat het niet alle grenzen controleert.

Het is tot slot natuurlijk ook weer een niet erg nieuwswaardig bericht. Er zijn vele tientallen landen ter wereld waar geen KFC te krijgen is en gebieden waar mensen minder te eten hebben dan in de Gazastrook. Grote delen van Somalië en ook andere oorlogsgebieden worden door rebellen gecontroleerd die niet alleen de invoer van KFC verhinderen, maar ook hulp door hulporganisaties waaronder zelfs het Rode Kruis. Mensen in Gaza zullen ongetwijfeld soms gebrek lijden, maar dit valt in het niet bij de nood in echte hongergebieden. Toch krijgen Gazanen de meeste internationale hulp per hoofd van de bevolking. Dat wordt echter nooit vermeld, want men lijkt een beeld in stand te willen houden dat de bevolking van Gaza ernstig lijdt en dat Israel dat veroorzaakt. Feiten die daarop een ander licht werpen, van luxe resorts en winkelcentra in Gaza tot en met de enorme hulpindustrie en Hamas‘ eigen rol in het arm houden van de bevolking, worden doorgaans genegeerd.

 

Share