jun 172013
 

EK Voetbal onder 21 Israel 2013– Mediawerkgroep Israel –

In Israel vindt momenteel het EK Voetbal onder 21 plaats. Israel doet hier sinds de jaren ’70 aan mee en is nu voor het eerst gastland. Het mag voor de buitenstaander vreemd lijken dat Israel aan dit EK deelneemt gezien zijn ligging, maar landen als Turkije en Kazachstan doen ook mee;  evenals bij het Eurovisie Songfestival kijkt men niet strikt naar de geografie maar heet graag ook allerlei buren welkom. Naast het EK zelf, werd in de media ook bericht over de situatie in het gastland.

Bij de NOS was veel aandacht voor racisme in het voetbal in Israel, vooral bij de club Beitar Jeruzalem. De NOS heeft liefst twee reportages, een audio en een video, over de club en vooral de racistische fans. De videoreportage is erg gekleurd. Men brengt uitgebreid de haatleuzen, spreekkoren en racistische sentimenten in beeld. Een Arabische speler bij de club werd voortdurend uitgescholden en kanker toegewenst, ondanks het feit dat hij bij een belangrijke wedstrijd voor Israel scoorde. Een woordvoerder van het Abraham Fund legt uit dat het aan de Israelische schoolboeken ligt, waarin men negatieve stereotypen over Arabieren leert. Over de Palestijnse schoolboeken, haat en racisme geen woord, en ook niks over wat Israel allemaal doet om racisme in het voetbal tegen te gaan. Zo heeft de Israel Football Association Beitar een boete van 50.000 NIS (ca. 10.000 Euro) opgelegd en werd een deel van het stadium gedurende vijf wedstrijden gesloten vanwege racistische uitlatingen en spreekkoren. In het audiofragment van de NOS komt bovendien naar voren dat het racisme afkomstig is van een relatief kleine groep supporters, zo’n 200 man, waar de rest van de fans ook niet blij mee zijn en die door de politie in de gaten worden gehouden. Beitar verschilt wat dat betreft niet zoveel van andere Europese grote clubs waar ook een harde kern van supporters vaak ver over de schreef gaat qua racisme en geweld. De overdreven aandacht hiervoor, zonder dat enig racisme van Arabisch-Palestijnse zijde ooit door de NOS wordt vermeld, komt dan ook nogal gekleurd over.

Over het EK onder 21 in Israel had de NOS overigens ook een redelijk evenwichtige reportage waarin ook aandacht was voor de gevolgen van de vele aanslagen in Israel, en de gay parade die toevallig samenviel met het bezoek van de Jong Oranje spelers. Enkele media berichtten over de oproep van Desmond Tutu aan de UEFA eind mei om het EK onder 21 niet in Israel te houden. Het waren korte berichten waarbij niet werd vermeld dat in het nationale Israelische jeugdteam maar liefst 6 Arabische spelers zitten. Veel Israeli’s zien sport juist als een vorm van verbroedering tussen Joden en Arabieren en een manier om mensen samen te brengen, en Tutu zelf zag het WK dat indertijd naar Zuid-Afrika kwam ook zo.

 

Share