jun 212012
 

IMO Blog

Er zijn weer eens schermutselingen rond Gaza.

Zoals gewoonlijk, doodt Israel vooral Palestijnse strijders, terwijl de Palestijnen burgers (proberen te) treffen. Het begon maandag toen drie Palestijnen Israel binnendrongen en explosieven plaatsen. Ook werd er op Israelische doelwitten geschoten, waarbij een Arabisch-Israelische man omkwam.

Vervolgens ontstond een vuurgevecht tussen het Israelische leger en de strijders, waarbij twee strijders werden gedood. Later op de dag voerde Israel een luchtaanval uit op de Gazastrook, waarbij eveneens twee strijders, van de Islamitische Jihad, werden gedood. Deze actie stond los van de gevechten die morgen, maar kwam in reactie op schoten door de Jihad terroristen. In de Nederlandse media werd een en ander weer eens niet al te zorgvuldig bericht.

De NRC schrijft, onder de kop: ’twee Palestijnen gedood bij luchtaanval Gaza, verband met infiltratie onduidelijk’:

Twee Palestijnen zijn vanmorgen omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in het noorden van Gaza, vlakbij de grens met Israël. Dat meldden medische bronnen tegenover persbureau AFP. Een Israëlische woordvoerder wil niet zeggen of het gaat om een wraakactie voor de infiltratie van islamitische militanten vanmorgen.

Getuigen hebben de twee omgekomen Palestijnen geïdentificeerd als Mohammed Ismail Chabat en Aouda, leden van de radicale islamitische Jihad. De twee mannen, beiden twintigers, reden op een motorfiets vlakbij de grens met Israël toen ze geraakt werden door een luchtwapen.

Een Israëlische woordvoerder van het leger heeft de aanval bevestigd maar weigerde in te gaan op een eventueel verband met de gevechten vanmorgen tussen het Israëlische leger en militanten bij de grens met Egypte.

Een groep onbekende islamitische militanten brak vanmorgen door een veiligheidshek dat Israël van de Egyptische Sinaïwoestijn afscheidt. Het Israëlische leger werd direct na de infiltratie ingelicht en raakte in een vuurgevecht met de infiltranten, waarbij een Israëlische arbeider en twee militanten om het leven kwamen. De overige infiltranten worden nog gezocht. Israëliërs in de omgeving is aangeraden hun dorpen niet te verlaten totdat de klopjacht is voltooid.

Ook enkele andere media meldden dat twee militanten en een arbeider bij een vuurgevecht om het leven kwamen, waarbij het lijkt alsof dat allemaal in hetzelfde vuurgevecht gebeurde. De NOS maakt wel duidelijk dat eerst de arbeider werd gedood, en in reactie daarop een vuurgevecht ontstond en twee ‘militanten’ omkwamen.

Doden bij aanval op grens Israël

Bij een terreuraanval op de grens tussen Israël en Egypte is een Israëlische burger om het leven gekomen. Het Israëlische leger schoot daarop ook twee aanvallers dood.

Een groep terroristen had het volgens het Israëlische leger gemunt op het gebied waar Israël werkt aan het hek tussen beide landen. Er is mogelijk een antitankgranaat afgevuurd. Een man die werkte aan de bouw van het hek werd bij de aanval gedood.

Israëlische soldaten waren snel ter plaatse. In het vuurgevecht dat volgde, werden de twee terroristen doodgeschoten. Tot nu toe heeft niemand de aanval opgeëist. Militairen zijn nog op zoek naar andere verdachten. Volgens het Israëlische leger hadden de terroristen een grote hoeveelheid explosieven, granaten en andere wapens bij zich. Ook droegen ze camouflagekleding en helmen.

Ook Trouw maakt dit onderscheid.

Elder of Ziyon haalt Ynet aan waar de schoten van de Jihadstrijders duidelijk worden vermeld als redden voor de luchtaanval, iets dat niet tot de Nederlandse media is doorgedrongen:

The Israel Air Force struck targets in northern Gaza Strip Monday. Palestinian sources said two Islamic Jihad terrorists were killed in the attack.
According to Palestinian reports, the two were targeted while riding a motorcycle near northern Gaza Strip town of Beit Hanoun.
The IDF confirmed targeting a sniper cell, saying that the operation was unrelated to Monday’s terror attack on the Israel-Egypt border, and came in response to recent sniper fire.

The sniper fire was, of course, not widely reported:

Gaza snipers opened fire Thursday morning on a tractor operator in a field located in the Negev’s Eshkol Regional Council. The farmer hid behind the vehicle until he was rescued by IDF troops.

EoZ hekelt persbureau AFP, dat de schoten ook niet meldde, en wijst er nog eens op dat Israel reageert op pogingen om Israelische burgers te doden.

Overigens had de NRC het in een later artikel wel goed:

Een groep militanten drong gisterochtend het zuiden van Israël binnen en schoot een Israëliër dood die werkte aan het veiligheidshek dat Israël van de Sinaïwoestijn moet gaan afscheiden. Het Israëlische leger kwam snel ter plaatse en wist zeker twee infiltranten te doden.

Het artikel had de kop: “Hamas vuurt voor het eerst in maanden raketten af op Israël“. Het artikel spreekt van ’12 projectielen’, dat zijn er inmiddels meer dan 100 geworden waarbij verschillende gewonden vielen. Er is inmiddels een noodverordening van kracht waarbij alleen scholen die versterkt zijn gebruikt mogen worden. Het artikel meldt voorts:

Bij luchtaanvallen die sinds gisteravond werden uitgevoerd kwamen nog eens vier Palestijnen om het leven en raakten er vijf gewond. 

Dat die vier ook allemaal strijders zijn wordt niet gemeld, zodat het lijkt alsof het om onschuldige burgers gaat. Het ANP maakte woensdag dezelfde fout:

GAZA STAD (ANP) – De radicale Palestijnse beweging Hamas is bereid om de raketbeschietingen op Israël te staken, als Israël ook de wapens laat zwijgen. Dat heeft de militaire tak van Hamas woensdagavond gezegd. Hamas stemt in met een staakt-het-vuren, waar Egypte over heeft bemiddeld. Of Israël dat ook doet, is nog niet bekend.

Israël en Hamas nemen elkaar de laatste 3 dagen onder vuur. Er zijn ongeveer 50 raketten vanuit de Gazastrook richting Israël afgeschoten. Daardoor zijn zeker vier politieagenten gewond geraakt. Gevechtsvliegtuigen van de Joodse staat bombardeerden Palestijnse doelen. Dat kostte zeker zes Palestijnen het leven.

De meeste doden waren strijders van verschillende terroristische cellen. De Jerusalem Post maakt melding van een tiener die werd gedood. Inmiddels heeft Hamas zoals het ANP meldt een staakt het vuren voorgesteld. Uiteraard gaat bij het ANP geheel verloren dat de strijd is opgelaaid omdat Palestijnse terroristen Israel infiltreerden en een burger doodde. Het lijkt alsof Hamas zich weer eens van zijn redelijke kant laat zien terwijl Israel weer agressief was en de meeste mensen doodde. Het onderscheid tussen burgers en strijders wordt niet gemaakt, evenmin dat tussen oorzaak en gevolg.

Al met al een wisselend beeld van de media wat betreft de schermutselingen van de afgelopen dagen. We hebben het helaas nog wel bonter gezien.

Ratna Pelle

Share