jun 222012
 

 Van de redactie

‘He, wat een ongenuanceerde kop’, denkt u wellicht, ‘ik dacht dat Israel Palestina Info toch iets genuanceerder was en niet alle media over een kam scheert’. Ik hoop althans dat u dat denkt, want dat laat zien dat we kritische lezers hebben. Verschillende nieuwssites waaronder het AD en de Volkskrant hadden van de week een artikel onder de kop: “Israëlische kolonisten leren vakantiegangers terroristen neer te schieten”. Het artikel gaat over schietworkshops van het prive bedrijf Caliber 3, dat allerlei cursussen aanbiedt, vooral voor het leger en politie, maar sinds kort heeft men ook een 2 uur durende workshop voor toeristen. Uit het artikel:

Toeristen die het strand of de bezoekjes aan archeologische sites beu zijn en die tijdens hun vakantie behoefte hebben aan een beetje meer spanning en avontuur, kunnen voortaan op de Westelijke Jordaanoever terecht. Israëlische kolonisten brengen daar de toeristen bij hoe ze het best ’terroristen’ kunnen neerschieten.

© FOTO EPA

Gush Etzion, een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, is de afgelopen maanden uitgegroeid tot een ware attractie voor toeristen die op zoek zijn naar een ‘unieke Israëlische ervaring’. Ze kunnen er immers doen alsof ze deelnemen aan een antiterreuroperatie.

De website zelf zegt:

This activity is geared to all tourists of any age who would like to learn about anti terrorism tactics. Experts in anti terrorism combat will teach how terrorism is fought, how to shoot a pistol and give hands on experience for all participant in shooting a weapon. All this can be experienced at the Gush Etzion Caliber 3 Shooting Range located in Gush Etzion.

In werkelijkheid schiet men met dummy geweren en kleikogels op kartonnen afbeeldingen van terroristen, maar dat klinkt natuurlijk niet zo spannend, dus dat staat alleen in het langere artikel uit Ynet (hier in het Engels met iets andere tekst) waarop de artikelen op de Nederlandse sites zijn gebaseerd. Ook wordt uit het Nederlandse artikel niet duidelijk dat het om een prive bedrijf gaat en het dus los staat van de gemeente. In de discussie die ik er met een aantal anderen over had zei iemand dan ook dat het niet veel verschilt van paintball, een schijnbaar populaire sport bij bedrijfsuitjes. Daarbij schieten de deelnemers met verfbommetjes op elkaar, wat je ook wel schijnt te voelen.  

In Amerika, waar het heel normaal is om een wapen te dragen, zijn er waarschijnlijk in iedere stad trainingen en workshops te vinden waar allerlei geboefte, terroristen of andere vijanden zogenaamd uit de weg worden geruimd. En dikke kans dat er in Arabische landen op Israeli’s of zelfs Joden wordt geschoten in allerlei simulaties.

Net als in Amerika is het ook in de nederzettingen veel normaler dan hier om een wapen te dragen of in huis te hebben. Dat is niet geheel onzinnig. Vorig jaar drongen Palestijnse terroristen een nederzetting binnen en vermoordden vijf leden van het gezin Fogel, waaronder een paar maanden oude baby. En er zijn vaker incidenten waarbij Palestijnen kolonisten aanvallen, al worden die door de Nederlandse media doorgaans genegeerd. Voor de kolonisten heeft het dus, helaas, wel nut om zich te kunnen verdedigen tegen terroristen, los even van de vraag hoe je precies over de kolonisten denkt en het feit dat ook zij soms Palestijnen belagen. Dat men deze kennis op deze wijze aan toeristen aanbiedt vind ik wel bedenkelijk. Nog bedenkelijker is dat een vijf jaar oud meisje door haar vader wordt meegenomen en een geweer in haar handen geduwd krijgt. Volgens het bericht in Ynet moet ze eerst huilen, maar haalt even later de trekker al over. De vader legt trots uit dat dit hoort bij de waarden die men hun kinderen wil bijbrengen. Uiteraard werd dit ook kort in het Nederlandse bericht vermeld.

Ik vraag mij af of dit artikel er geweest was als het om een workshop in Jordanië ging, of Turkije, of China. Of Palestina. Vorige week verschenen er in dezelfde krant waaraan dit artikel is ontleend, Ynet, foto’s van hoe kinderen op de kleuterschool in Gaza al leren wat Jihad en de strijd voor Palestina is. Een jongetje verklaarde:

When I grow up I’ll join Islamic Jihad and the al-Quds Brigades. I’ll fight the Zionist enemy and fire missiles at it until I die as a shahid and join my father in heaven.

“I love the resistance and the martyrs and Palestine, and I want to blow myself up on Zionists and kill them on a bus in a suicide bombing,” he said.

Om de een of andere reden  heb ik daar in geen enkele Nederlandse krant sensationele stukjes met schreeuwerige koppen over gezien.

Ratna Pelle

Share

  One Response to “Nederlandse kranten leren mensen om Israel te haten”

Comments (1)
  1. Je slaat de spijker op z’n kop, Ratna!

    Er bestaat ook een filmpje van de “graduation” festiviteiten op de hierboven genoemde kleuterschool.

    Het is ongelooflijk hoe alles wat uit Israel komt, goed of minder goed, grote koppen krijgt, vaak of meestal verdraaid. Maar de inwoners van de strook en de “westelijke oever” zijn oh zo zielig….. Daar mag je niets slechts van zeggen…… (van zielige mensen niets dan goeds…..)