dec 162018
 

= IMO Blog =

Zoals gezegd verdedigt The Rights Forum iedere anti-Israel actie of activist, hoe extreem en controversieel ook. En telkens is het ‘De Lobby’ (dat klinkt zo lekker sinister) die volgens TRF de boel enorm opblaast en voor haar karretje spant en de vrijheid van meningsuiting saboteert en onschuldige goedbedoelende actievoerders en kunstenaars en politici brandmerkt als kwaadaardige antisemieten. En daar uiteraard nooit op wordt afgerekend, want te machtig. Een ander voorbeeld is de vliegeractie eind oktober in Vlissingen. Kunstenaars organisatie Ruimte Caesuur vroeg verschillende kunstenaars om een vlieger te beschilderen uit solidariteit met Gaza. Omroep Zeeland schreef:

“In de aankondigingen voor het kunstproject verwees ruimteCAESUUR naar de recordpoging vliegeren in Gaza in 2010, georganiseerd door een Palestijnse vluchtelingenorganisatie.”

Ruimte Caesuur vervolgt:

“In 2018 gebruiken mensen in Gaza het vliegeren als een vrolijk politiek statement van protest, af en toe afgewisseld met een poging tot daadwerkelijk verzet. Dat laatste wordt dan weer door één van de best bewapende – inclusief het atoomwapen – landen ter wereld opgevat als een existentieel gevaar: vliegerterrorisme. Een opvatting die lustvol door de corporate media wordt uitgedragen over de gehele wereld.”

Dat ‘verzet’ hield in dat al sinds meer dan een half jaar dagelijks tientallen vuurbommen en ontstekingen worden opgelaten om branden in Zuid-Israel te veroorzaken. Ook zijn er ballonnen gevonden met kinderspeelgoed eraan of in de vorm van Minny Mouse met daarin een explosief verstopt. Tot oktober waren er al meer dan duizend branden veroorzaakt door de explosieven en duizenden hectares akkerland en natuurgebied zijn verwoest. Ook zijn honderden dieren omgekomen. Soms zijn de ‘ludieke’ vliegers uit Gaza beschilderd met een hakenkruis. De organisatie noemt de Gazaanse vliegeraars ‘spelende kinderen’.

Dit alles maakt de actie in Vlissingen al zeer ongepast. Daar kwam nog bij dat verschillende afbeeldingen op de vliegers nogal controversieel waren. Naast de Palestijnse vlag (niet controversieel, wel duidelijk dat het niet om kunst maar propaganda gaat), was er een met een raket afgebeeld en een met de Rijksadelaar van het Derde Rijk. Daaronder geen hakenkruis maar een copyright teken. De verantwoordelijke wethouder die namens de raad aanwezig was bij de vliegeractie twitterde “Vliegers op het badstrand. Prachtige herfstdag in Vlissingen, geen wind, dus de vliegers vliegen niet, project voor Palestina toch geslaagd.” met een foto van verschillende vliegers. Uiteraard gaf een en ander problemen. Er kwamen raadsvragen, de wethouder werd bestookt met verontwaardigde reacties, het CIDI en anderen berichtten erover, en een vervolg evenement werd afgelast.

Schande inderdaad! Zoiets zou in Nederland anno 2018 toch gewoon moeten kunnen, zou je zeggen. Als Abou Jahjah in Zomergasten kan zitten en in De Nieuwe Liefde (what’s in a name) mag vertellen dat de Joden de zee indrijven weliswaar niet meer zal lukken, maar de discussie daarover legitiem is, en de Joden sowieso eigenlijk naar Europa zouden moeten ’terugkeren’, en wanneer je wekelijks op de Dam mag staan met een swastika in een Israelische vlag getekend, tja, dan is zo’n vliegeractie een logische volgende stap. TRF verdedigt het zoals gezegd allemaal, in naam van oud premier Dries van Agt en andere prominenten die er hun naam aan hebben verbonden zoals Frans Andriessen, Laurens Jan Brinkhorst en Hans van den Broek.

In een van de vele lange en onleesbare artikelen op TRF wordt uitgelegd hoe ‘de Lobby’ (er is blijkbaar maar één lobby zo machtig, vergeet de tabakslobby, de olielobby of de autolobby, ‘De Lobby’ verslaat ze allemaal en steekt iedereen in zijn zak) te werk gaat en ‘personen en organisaties die blijk geven van solidariteit met de Palestijnen het slachtoffer worden van wat lijkt op gecoördineerde acties om hen het zwijgen op te leggen’. Volgens TRF werd het project ‘bedolven onder een tsunami aan ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen’ en waren de critici helemaal niet geïnteresseerd in de ‘werkelijke betekenis van het project en de kunstwerken’. De onderbouwing van deze stemmingmakerij tegen de critici is flinterdun: Jonet meldt onterecht dat onder de rijksadelaar een  hakenkruis stond, dat werd foutief door de Israelische media overgenomen, en een vlieger met een vagina werd onterecht aangezien voor een brandend voorwerp (wat niet zo vreemd is als je de afbeelding bekijkt en de context in acht neemt). Het CIDI, het NIW en de meeste andere media meldden wel degelijk dat het ging om een Rijksadelaar met een copyright teken eronder, maar vonden dat evengoed ongepast (wat heeft deze adelaar in Godsnaam met Gaza te maken, behalve dat op Gazaanse vliegers zelf soms hakenkruizen staan afgebeeld en Hitler er bewonderd wordt? Zo vreemd is de vergissing dus misschien ook weer niet, al is het wel vreselijk slordig). Dan was er een vlieger met een raket die volgens TRF niet met Gaza maar met Jemen te maken had:

“De derde betwiste vlieger droeg een afbeelding van een moderne raket – een verwijzing naar de hightech-wapens waarmee onder andere in Jemen op burgers wordt geschoten. Het debat over westerse wapenleveranties, betrokkenheid van bedrijfsleven en investeerders, en het wegkijken van de politiek is uiterst actueel.”

Jaja. Het project ging over Gaza, was in solidariteit met Gaza en sloeg op een vliegerrecord dat kinderen daar hadden gevestigd, maar die raket, nee, die slaat niet op Gaza maar op Jemen. Helemaal logisch inderdaad. Het woord ‘Jemen’ ben ik op de site van TRF nog niet eerder tegengekomen. Ondanks het onnoemelijk veel grotere leed daar, met een veel directere link met het Westen (zo vertelden mensen in Wallonië een paar weken geleden nog op het nieuws dat de wapenfabriek in hun woonplaats, waar o.a. wapens voor Saoedi-Arabië liggen, vooral niet mag worden opgedoekt want dat kost werkgelegenheid), zwijgt de stichting van onze oud premier en andere oud politici daarover in alle talen. Internationaal recht en mensenrechten zijn daar blijkbaar net wat minder belangrijk – of zouden onze belangen daar net wat groter zijn? Zou het net wat minder makkelijk scoren zijn? Maar goed, nu het in hun straatje past om critici van een nogal dubieus project in diskrediet te brengen, komt Jemen opeens wel van pas, en laat het en passant zien dat men zowaar oog heeft voor ander leed in de wereld dan het onrecht de Palestijnen door Israel aangedaan.

Ratna Pelle

Share