feb 262015
 

afp-flooding-Gaza= IMO Blog =   

De beschuldiging is niet nieuw, dus ik dacht even met oud nieuws van doen te hebben: forse overstromingen in Gaza zouden de schuld zijn van Israel, dat moedwillig dammen in de buurt van de Gazastrook zou openzetten om overtollig regenwater op de weerloze Palestijnen af te wentelen.

De ‘floodlibel‘ is een vaker terugkerend fenomeen, wanneer in de winter door zware regenval delen van zuid-Israel en de Gazastrook overstromen. Er viel vorige week niet alleen regen maar ook uitzonderlijk veel sneeuw, op sommige plaatsen stonden mensen tot hun knieën in de sneeuw. Een groot deel van het openbare leven in Israel kwam plat te liggen en het leger moest zelfs wegen vrij maken, maar wanneer in Gaza door de slechte riolering huizen onder water lopen, ligt dat uiteraard aan Israel. Rivieren en beken traden buiten hun oevers. Overstromingen komen in het normaal kurkdroge zuiden geregeld voor. De droge grond kan het plotselinge water niet opnemen.

Er is in de buurt van de Gazastrook geen enkele Israelische dam die open gezet kan worden. De dichtstbijzijnde ‘dam’ is een waterreservoir bij Nahal Oz. Op deze satellietfoto kun je zien hoe waarschijnlijk het is dat die delen van Gaza onder water kan doen lopen. Toch berichtten verschillende gerenommeerde media, waaronder AFP, Al Jazeera, The Daily Mail en Russia Today dat Israel overstromingen in Gaza veroorzaakte door dammen open te zetten.

Een woordvoerder van COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) legt uit:

The claim is entirely false, and southern Israel does not have any dams. Due to the recent rain, streams were flooded throughout the region with no connection to actions taken by the State of Israel.

Prior to the storm, the Coordinator of Government Activities in the Territories allowed the transfer of four water pumps belonging to the Palestinian Water Authority from Israel into Gaza to supplement the 13 pumps already in the Gaza Strip in dealing with any potential flooding throughout the area.

Natuurlijk kunnen journalisten ook even googelen en feiten checken wanneer zij te horen krijgen dat Israel expres sluizen openzet om honderden Palestijnen dakloos te maken. Of nee, dat kunnen ze tegenwoordig blijkbaar niet, althans wanneer het Israel betreft. Volautomatisch wordt de Hamas leugen opgeschreven en de wereld in gestuurd:

Most recently, this week AFP posted a brief video (“Gaza village floods after Israel opens dam gates”) claiming that Israel has deliberately flooded Gaza by opening dams. In fact, Israel has no dams that can be opened in southern Israel.

 In the video, Ead Zino, a resident of Al-Maghraqa, accuses Israel: “Every four years there is a war but here in Maghraqa every year there is a flood. This water comes from Israel. This is political. All Israel wants is to destroy us.”

 In addition, AFP’s caption at the beginning of the video is “Gaza village flooded as Israel opens dam gates.”

AFP did not include any Israeli voice to refute the false charge.

Genoemde video, waarvan de foto boven een screenshot is, is door AFP verwijderd na klachten over de onjuistheid van de beweringen.

Naast AFP berichtten ook de Daily Mail, Russia Today en Al Jazeera erover. Zelfs het Chinese Xinhua nam het bericht over. En natuurlijk Palestijnse media als het door Nederland financieel gesteunde Ma’an nieuws en het onder de PA staande WAFA. Na klachten van Honest Reporting heeft The Daily Mail online het bericht aangepast, en de volgende correctie toegevoegd:

An earlier version of this article stated that Israel had opened river dams in the south of the country, causing flooding in the Gaza strip. In fact, there are no dams in southern Israel and the flooding was caused by rain and drainage issues. We are happy to clarify this.

Maar ook in de aangepaste versie bleef de aantijging aanwezig, dat Israel de overstroming zou hebben veroorzaakt. Het Franse AFP haalde zoals gezegd haar video offline en Al Jazeera heeft het artikel op woensdag vervangen door deze rectificatie:

Article retracted, 25/2/2015.

Editor’s note: An earlier version of this page hosted an article which stated that Israel had, without warning, opened a number of dams, which had resulted in a part of Gaza being flooded.

This was false. 

In southern Israel, there are no dams of the type which can be opened.

We apologise for this error. 

Al Jazeera depends on objective reporting and strives to correct all errors of fact. We are committed to accountability and transparency.

We encourage our audience and others to identify and report our mistakes.

De andere media lieten hun bericht staan, waarbij Russia Today dinsdagmiddag het Israelische weerwoord toevoegde en de waarheid in het midden liet. Ma’an paste eveneens haar artikel aan, maar niet met enig weerwoord: de bewering over geopende dammen werd verwijderd uit het begin van het artikel maar gehandhaafd aan het eind, en in de titel.

In Nederland namen verschillende pro-Palestijnse sites en bloggers het bericht kritiekloos over, zoals Sargasso (met een artikel van Pessoptimist, de oud-journalist die de media continu de maat neemt omdat zij te kritiekloos Israelische propaganda zou overnemen, maar zelf alles aangrijpt om Israel zwart te kunnen maken), Stop de Bezetting, Maroc.nl (met de dubieuze titel “Jodenstreek: overstroming in Gaza doordat Israel dammen open zet”) en Nujij met weer een aantal onfrisse reacties eronder.

Pessoptimist heeft overigens een soort van update geplaatst waarin hij erkent dat Israel het misschien wel niet expres heeft gedaan omdat er daar in de buurt helemaal geen dammen zijn, maar ook zonder dammen, of dammen die open en dicht kunnen (er zou namelijk ergens in het zuiden van Israel een kleine dam zijn van een meter hoog die niet open of dicht kan, dus hé, we hebben toch een strohalm om ons aan vast te houden met dit verhaal) is Israel schuldig, want ‘het water was er eerst niet en nu wel en komt uit Israel’. Ijzersterk argument. Dat water doorgaans van hoog naar laag stroomt en Gaza lager ligt dan de Negev, ach ja, dat vergeten we voor het gemak even. Hij voegt eraan toe dat ‘de Israeli’s het vermoedelijk wel fijn vinden als Gaza onderloopt’. Zeer objectieve toevoeging. Ik denk zelf dat de meeste Israeli’s dat helemaal niet fijn vinden omdat ze weten dat Hamas daarmee weer een troef in handen heeft om Israel zwart te maken en verder zijn ze denk ik vooral met hun eigen problemen bezig en voelen zich niet verantwoordelijk voor wat er in de zwaar gesubsidieerde Gazastrook gebeurt. Hamas heeft daar de macht, en met meer donorgeld per hoofd van de bevolking dan waar ook moet men het zelf maar uitzoeken.

Wat de Palestijnen ook beweren en hoe ongeloofwaardig het ook is, Pessoptimist zul je nooit eens horen zeggen: ‘Palestijnse bronnen zijn niet perse allemaal even betrouwbaar en misschien is dit een broodje-aap verhaal van een terroristische organisatie die de eigen bevolking onderdrukt en doelbewust in gevaar bracht tijdens de Gaza oorlog en duidelijk meer in haar eigen voortbestaan is geïnteresseerd dan in het welzijn van de bevolking van Gaza’. Ook The Rights Forum van Dries van Agt twitterde dit verhaal met een link naar Al Jazeera. Ondanks de vele kritische reacties volgde geen rectificatie of zelfs maar toelichting. Tot zover de betrouwbaarheid van The Rights Forum, dat in de media vaak als onpartijdige mensenrechtenorganisatie wordt neergezet in plaats van het zoveelste pro-Palestijnse propagandaclubje.

In een verdere update erkent Pessoptimist nu dat de Daily Mail en Al Jazeera de artikelen hebben teruggetrokken, maar hij vertikt dat omdat hij al voldoende duidelijk zou hebben gemaakt dat Israel ontkent de dammen te hebben geopend. Bovendien heeft hij een anti-Israel blogje gevonden dat hem uit de nood kan redden, want hé, Israel zou in de rivier die naar Gaza stroomt een systeem van dammen en dammetjes hebben aangebracht om zo kostbaar water van die arme Gazanen af te pakken “voor gebruik in Israel, maar alleen tot een bepaald punt. Namelijk het punt waarop die dammen overstromen en het water ineens in grote hoeveelheden over de dammen heen spoelt en met grote kracht richting Gaza stroomt, waar het overstromingen veroorzaakt.” Zeer overtuigend. Dus het probleem is nu niet meer dat Israel dammen opent, maar dammen sluit, en dat die dammen vervolgens met hevige regenval overstromen waardoor het water dat normaal gesproken wordt tegengehouden nu toch naar Gaza stroomt. Hoe het ook zij, Israel is schuldig. Zoals gezegd zijn er echter helemaal geen dammen in Zuid-Israel, dus het blijft vaag om wat voor dammen dat gaat en of die niet uit de fantasie van blogger Richard Edmonson zijn ontsproten. Bovendien lijkt dat blog niet al te betrouwbaar. De beste man introduceert zijn blog als volgt:

In this blog much of my focus is on the Middle East, particularly the occupation of Palestine and events as they are now playing out in Syria. While I am a Christian, I am not a Christian Zionist.  The founding of Israel in 1948 was not the fulfillment of God’s prophecy Christian Zionists believe it to be (apartheid and endless occupation are not part of the divine plan), but if you read the second chapter of II Thessalonians you will notice Saint Paul foretelling the coming of a “powerful delusion”–and certainly Israel and its supporters in the mainstream media, to the extent that Paul’s prediction applies here, have practiced the art of deception to a rather stunning degree.

In het betreffende artikel wordt het zeer betrouwbare en hoog aangeschrevene Iraanse Press TV aangehaald (uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws). Het feit dat zelfs Al Jazeera rectificeert kan verstokte antizionisten als Pessoptimist en Van Agt er blijkbaar niet van overtuigen dat ze met een hoax te maken hadden, ofwel Palestijnse propaganda, en Israel in dit geval onschuldig is. Palestijnse propaganda is per definitie waar, alleen Israel en hasbaristen liegen immers, ook als een pro-Palestijns medium als Al Jazeera het intrekt. Dit heeft niks meer met waarheidsvinding en rechtvaardigheid te maken, maar alles met fanatisme. En dat blijkt verdomd moeilijk in te dammen.

Ratna Pelle

Update: zie hier de correctie van AFP en hier hun nieuwe video.

Share