okt 292013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 7 –        

Shimon Peres en Mark RutteDe directe nieuwsberichten over het bezoek van president Shimon Peres aan Nederland eind september waren doorgaans neutraal. In o.a. Trouw, het AD en de Volkskrant verscheen een door de redacties bewerkt ANP bericht met een beknopt overzicht van het doel en het programma van het bezoek. Ook op de site RTV-NH is een bericht over het bezoek verschenen. Een iets uitgebreider artikel hierover met dezelfde strekking verscheen in het Nederlands Dagblad. In Trouw en de VK werd een door de redactie(s) bewerkt bericht van het ANP gepubliceerd waarin werd genoemd dat de Israëlische regering serieus zou kunnen overwegen om toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW).

Buiten het officiële programma om bracht Peres op eigen verzoek een privébezoek aan het Anne Frankhuis. De mainstream media-aandacht was ook hierover redelijk tot zelfs vrij positief. Zo is bijv. op de site van de NOS een video-bericht geplaatst met een beperkt verslag van dit privébezoek en ook Trouw besteedde aandacht aan het bezoek aan het Anne Frankhuis. Op de site van de Telegraaf is een bericht hierover geplaatst, waarin wordt gemeld dat Peres tijdens zijn bezoek aan het museum een toespraak heeft gehouden. In die toespraak zei hij: `Annes stem moet wereldwijd gehoord worden, zeker in deze tijd’. Ook in andere media aandacht voor het privébezoek , zoals bijv. het online geschiedenismagazine Historiek , waarin enkele historische zaken over Anne Frank worden genoemd.

Aandacht was er ook voor de kritiek vanuit Nederlandse kringen op Israël, maar ook de nieuwsberichten daarover waren redelijk neutraal. Het RD publiceerde een ANP-bericht met daarin melding over de oproep van drie organisaties, waaronder Een Ander Joods Geluid, aan de Nederlandse politiek om een kritische houding aan te nemen tegenover de Israëlische president. Nieuws.nl  kwam met een bericht waarin staat dat Peres fel gereageerd heeft op een aantijging van oud-premier Dries van Agt. In een videoboodschap die Peres tijdens opnamen van College Tour te zien kreeg, haalde Van Agt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu aan.

In de opiniesectie was er – naar aanleiding van het bezoek van Peres aan Nederland- wel negatieve publiciteit.

Vrijdag 4 oktober zond de NTR een interview met Shimon Peres uit op Nederland 3 in het programma College Tour, waarin presentator Twan Huys en enkele studenten de president ondervroegen. Tijdens dit interview in de Ridderzaal, wat door medewerking van minister Timmermans tot stand kon komen, werd Peres kritisch ondervraagd door studenten en Huys, over onderwerpen zoals de bezetting, de ‘Muur’, het Internationale Recht, de zogeheten onderdrukking, apartheid en Iran. Peres beantwoordde zorgvuldig en integer alle vragen. Ook werd Peres geconfronteerd met de al genoemde videoboodschap van Van Agt en daarnaast o.a. van Desmond Tutu. Peres liet zich niet uit het veld slaan door de leugens van Van Agt en stelde dat Israël vanaf het ‘allereerste begin’ nooit anderen heeft willen overheersen. “Ja, we verdedigen ons leven, maar dat is geen misdaad. We hebben genoeg geleden in de geschiedenis, om onszelf te mogen verdedigen. Wij zullen nooit, nooit, op welke manier dan ook, apartheid nastreven.”

Het dagblad Trouw liep vooruit op het bezoek va Peres en publiceerde al op 27 september een opiniestuk van René Grotenhuis, voorzitter van United Civilians for Peace. Grotenhuis laat zich daarin onheus negatief uit over de rol van Israël. Zo zouden volgens hem enkel de Palestijnen de hoge prijs voor het falen van de Oslo-akkoorden hebben betaald en zou de EU haar belofte aan de Palestijnen beter moeten nakomen. Grotenhuis noemde het voornemen van de supermarktketens Aldi, Jumbo, en Hoogvliet die volgens een voorbarig bericht in Trouw geen producten meer zouden verkopen die afkomstig waren uit de Palestijnse gebieden, een grote stap voorwaarts. Achteraf bleek echter dat de genoemde supermarktketens ontkenden een boycot tegen Israël te voeren. De boycot zou dan het resultaat moeten zijn geweest van de richtlijnen van de EU die terecht voor wrevel in Israël zorgen. Bovendien belemmert die zogenaamde grote stap voorwaarts de vredesonderhandelingen. Het stoppen van Royal Haskoning van deelname aan een waterzuiveringsproject in de Kidron- vallei noemde Grotenhuis een voorbeeld voor alle bedrijven die betrokken zijn bij activiteiten in de door Israël bezet gehouden gebieden. Dit project had maar liefst 200.000 mensen, vooral Palestijnen, van schoon water moeten voorzien en de ernstig vervuilde Kidron beek weer helemaal schoon kunnen maken. Het werd helaas teniet gedaan door formele en rigide EU-regelgeving.

Sommige media zagen helaas, ondanks het positieve imago van Peres, in dit bezoek weer eens aanleiding om nadrukkelijk aandacht te besteden aan alles wat Israël fout schijnt te doen. De focus ligt daarbij op de bezetting en de gevolgen daarvan. Er werd in deze opiniesectie helemaal voorbijgegaan aan Palestijns terrorisme en opruiing en de weigering om Israël te erkennen als Joodse staat.

Share