okt 292013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 8 –       

Made in IsraelEr was de afgelopen maanden wederom aandacht in de media voor de labeling van producten uit Israël. Israëlische producten die -deels- gemaakt zijn in nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zouden van een speciaal label moeten worden voorzien, een kwestie die politiek sinds eind 2012 speelt. Ondanks de voorbarigheid van minister Timmermans is die labeling voorlopig uitgesteld. In de Volkskrant werd op 1 oktober een door de redactie bewerkt ANP bericht geplaatst, waarin wordt gemeld dat minister president Rutte tegen president Peres zei, dat de Israëlische producten gemaakt in nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden voorlopig nog gewoon het label ‘Made in Israel’ mogen dragen. Ook op Nieuws.nl, Elsevier, en het ED werd hierover gepubliceerd. Al deze publicaties waren redelijk.

Direct naar aanleiding van de labeling is eind september in de Volkskrant een opiniestuk gepubliceerd van Alfred Pijpers. Hij stelt dat met deze ‘strafmaatregelen’ tegen Israël, Europa historische gevoeligheden zou miskennen en gedeeld intellectueel kapitaal vernietigen. Pijpers merkt scherp en terecht op dat het niet altijd zeker is wat ‘Made in Israel’ inhoudt, maar wel dat het zeker is dat de systematische en wrede moord op miljoenen weerloze Joodse medeburgers van een heel duidelijk etiket kan worden voorzien: Made in Europe.

Voor het in deze brief al genoemde artikel uit Trouw n.a.v. het bezoek van Shimon Peres aan Nederland, moet nogmaals gewezen worden op het feit dat Grotenhuis het afdwingen van een juiste etikettering niet meer dan een eerste daad vindt. Minister Timmermans kan de president uitleggen dat we producten uit Israël zelf graag importeren, maar producten van de bezetting niet.

Share