jun 272013
 

i24news– door Ratna –

Het Reformatorisch Dagblad kopte deze week:

“Arabische wereld heeft Al-Jazeera, Israël krijgt i24news”

Het is zoiets waarvan je je kunt afvragen waarom het er nu pas komt: een Israelische satellietzender die 24 uur per dag in drie talen nieuws wil brengen gericht op mensen buiten Israel zelf. Tot nu toe moesten mensen die geen Ivriet kennen het doen met een summiere buitenlandse nieuws uitzending per dag, en natuurlijk de Engelstalige websites van de Jerusalem Post, Haaretz, Y-Net en The Times of Israel. Daarnaast zijn er wel vele weblogs en informatiewebsites, maar die laatsten richten zich over het algemeen meer op het algemene verhaal en minder op de actualiteit, en helaas zijn velen behoorlijk gekleurd. De berichtgeving op de websites van de Jpost e.d. houdt ook niet over: men neemt veel Engelstalige berichten over van persbureaus als Reuters, de berichten zijn oppervlakkig, en eigen onderzoek naar hoe iets nu echt zit ontbreekt vaak.

Hoewel de nieuwe zender objectief wil zijn lijkt het er wel degelijk ook om te doen een ander beeld van Israel neer te zetten dan dat van de gangbare media, die er vaak al op voorhand vanuit lijken te gaan dat Israel de schuldige is en dat aantijgingen tegen Israel van om het even welke organisatie terecht zijn en hout snijden. Als al een Israelisch weerwoord wordt gegeven is dat doorgaans zeer summier en in afstandelijke of negatieve bewoordingen. Dat hoeft elkaar niet tegen te spreken, maar ik weet uit eigen ervaring dat het soms lastig kan zijn om enerzijds neutraal informatie te willen geven en anderzijds een tegenwicht te bieden aan de doorgeschoten kritische houding tegenover Israel.

Alfred Muller laat in het RD medewerker Stephane Calvo aan het woord:

Het is erg belangrijk dat Israëliërs de kans krijgen het nieuws op hun manier te presenteren. We weten hoe de wereld aankijkt tegen Israël. Iedereen praat elke dag over ons. Maar we hebben op de internationale nieuwskanalen nog nooit het geluid van Israëlische nieuwsmakers gehoord.

Ik hou niet van de term informatie­oorlog. We zijn niet tegen Al-Jazeera, maar we gaan iets anders zeggen. Onze uitzendingen worden ook niet als die van bijvoorbeeld France 24 of de BBC.

In zekere zin zullen we de manier waarop Israël wordt afgeschilderd in de grote internationale media corrigeren”, vervolgt Calvo. „We zullen proberen datgene wat er ontbreekt, aan te vullen. (…) Kijkers hebben het gevoel dat ze niet het volledige plaatje krijgen en dat de waarheid niet wordt verteld. Maar nu zijn wij er.”

Ik vrees dat de meeste kijkers dat gevoel niet hebben en er vanuit gaan dat wat de media over Israel berichten wel ongeveer zal kloppen. Alleen mensen die zich meer in de zaak verdiepen en daarbij ook naar Israels kant willen kijken, ergeren zich dat vaak maar het halve verhaal wordt verteld. Hopelijk zullen de uitzendingen van deze zender laten zien dat de zaak vaak gecompliceerder ligt dan het lijkt, en de critici van Israel niet altijd gelijk hebben. Men zal echter voorzichtig te werk moeten gaan, want anders krijgt de zender de naam een verlengstuk van de regering te zijn, wat zeker niet het geval is. De idee dat Israel met gewiekste propagandatechnieken de bevolking zand in de ogen strooit en zo voorkomt dat de waarheid aan het licht komt leeft sterk bij sommige mensen; dit is misschien wel een van de grootste successen van het anti-Israel kamp, want hierdoor brengt men alle informatie die hun visie tegenspreekt bij voorbaat in diskrediet.

We verwelkomen dus dit nieuwe geluid en hopen dat het iets meer evenwicht zal brengen in de informatievoorziening en beeldvorming over Israel.

Zie ook de website van i24news met een trailer in het Frans, Arabisch en Engels (ook op Facebook).

Share

  One Response to “Internationale zender “i24news” van start in Israel”

Comments (1)
  1. Het is jammer dat ze zeggen dat het nieuws uit Tel Aviv-Jaffo komt, en niet uit Jeruzalem.
    Dat versterkt alleen maar het idee dat Jeruzalem niet de hoofdstad is van Israel.
    Al staat de studio in Tel Aviv, dan nog hadden ze moeten zeggen dat het nieuws uit Jeruzalem komt.
    Zeker waar het gaat om Israelisch nieuws, politiek en wat uit de mond van de knesset en de president komt, enz. hoort het uit Jeruzalem te komen en niet uit Tel Aviv.

    Of als ze dat een leugentje vinden, dan gewoon nieuws uit Israel. Wat is daar verkeerd aan?