jun 272013
 

assaf-arabidol– Mediawerkgroep Israel – 

Afgelopen weekend won de Palestijn Mohammed Assaf uit Gaza de zangwedstrijd Arab Idol en groeide daarmee uit tot held van de Palestijnen en, aldus de NOS en NRC, een symbool van hoop en eenheid. De NOS had er maar liefst 8 reportages c.q. artikelen over tussen 22 en 25 juni, met twee reportages in het TV journaal. Twee berichten gingen over hoe Assaf als ‘ware volksheld’ werd onthaald in zijn woonplaats na afloop. De teneur van alle artikelen en reportages is dezelfde: Assaf verenigt de Palestijnen en geeft ze weer hoop, hij laat aan de wereld zien dat men vrede wil en wat de Palestijnen in huis hebben. Diverse audio’s tonen hoe uitzinnig de Palestijnen zijn als blijkt dat hij heeft gewonnen. Een paar citaten van de NOS:

“Hij groeide al heel snel uit tot een held van het Palestijnse volk, en een symbool van Palestijnse hoop. “Eindelijk kunnen wij deze wereld laten zien dat er meer is dan oorlog en bezetting. Dat wij cultuur hebben, en iemand om trots op te zijn.” (1)

“Zijn stem heeft alle Palestijnen verenigd.”  Monique van Hoogstaten: “.. de Palestijnen zijn hem immens dankbaar dat hij de wereld een ander gezicht heeft laten zien”. (2)

Hij laat de wereld zien dat de Palestijnen niet bloeddorstig zijn maar dat we van vrede houden” en “hij heeft ons hoop en blijdschap gegeven”. (3)

Tevens een reportage en sfeerverslag tijdens de finale met Monique van Hoogstraten. Assaf komt uit een vluchtelingenkamp, uit een eenvoudig milieu, en heeft de Palestijnen een stem gegeven. Van Hoogstraten legt nog eens uitgebreid uit waarom hij zo populair is en de Palestijnen allemaal zo enthousiast zijn: hij verenigt alle klassen, het gaat eens niet over oorlog en bezetting, we kunnen iets positiefs aan de wereld laten zien, laten zien dat we talenten hebben, cultuur. Hij is een soort ambassadeur voor de Palestijnen en hij weet te bereiken wat de politieke partijen maar niet wil lukken: hij verenigt de Palestijnen en verbroedert iedereen.

Monique van Hoogstraten in nog een audioverslag: “…een overwinning voor alle Palestijnen, maar dit keer zonder strijd. Ik heb de Palestijnen nog nooit zo blij gezien. Een enorme ontlading van vreugde, van trots en van hoop.”

NOS op 3 kon natuurlijk niet achterblijven en heeft de video van het winnende liedje op de site gezet.

Alleen jammer dat de vertaling er niet bij staat, daarvoor moeten we zijn bij bijvoorbeeld Likoed Nederland. En dan blijkt dat je dat liedje ook wat minder vreedzaam op kunt vatten. Hij zong:

Oh vliegende vogel, cirkel rond.
Mijn ogen beschermen jou, en Allah waakt over jou.
Bij Allah, oh reizende [vogel], ik brand van jaloezie.
Mijn land Palestina is prachtig.
Ga naar Safed, en vervolgens naar Tiberias.
En zend groeten aan de zee van Akko en Haifa.
Vergeet Nazareth niet, het Arabische fort,
en vertel Beit Shean over de terugkeer van zijn volk.
Oh vliegende vogel, cirkel rond, bij Allah,
oh reizende [vogel], ik brand van jaloezie.
Mijn land Palestina is prachtig.

Dit zijn allemaal plaatsen in Israel. Nou mag Assaf natuurlijk dromen van plaatsen waarmee ook de Palestijnen zich verbonden voelen, maar dit is bepaald geen vredeslied. De ’terugkeer van zijn volk’ lijkt eerder te suggereren dat er een eind aan Israels bestaan moet komen.

Buiten de NOS en RTL Nieuws hielden de meeste media het bij een ANP-bericht. Alleen de NRC had twee eigen artikelen op de website, met onder andere het volgende citaat:

Voor de meeste Palestijnen is Assaf, bijgenaamd ‘De raket’, een held en een voorbeeld. Hij zingt in zijn patriottische liederen over het oude Palestina en is het bewijs dat een jongen uit Gaza een wereldster kan worden. Of hij vanavond nu wint of niet, de raket is gelanceerd. Assaf heeft onlangs een contract getekend met een gerenommeerde platenmaatschappij.

Het artikel is wat zakelijker en dweept wat minder met hem dan de NOS, al is ook correspondente Van Nierop duidelijk blij met dit Palestijnse succes. De teneur in alle berichtgeving is dat dit een Palestijns succesverhaal is, en dat mag natuurlijk niet verstoord worden met teveel kritische noten over wat hij nu precies zong en of hij wel echt voor vrede is. Ook wordt wel heel erg benadrukt dat Assaf laat zien dat de Palestijnen geen terroristen, niet bloeddorstig etc. zijn, en dit nu eens een andere kant laat zien.

De media melken echter al jaren ieder succesverhaal van de Palestijnen uit, of het nou om een eigen brouwerij gaat, of om een stad die ze bouwen, of om de Palestijnse voetbalclub. De Palestijnen zijn het meest bejubelde volk, zo lijkt het vaak wel. De wil eens wat positiefs over dit zo onderdrukte volk te brengen ligt er wel duimendik bovenop, en daarmee gebruiken de NOS en anderen zo’n verhaal juist zelf voor propagandadoeleinden. Zo als men ieder negatief verhaal over Israel uitvergroot, om het beeld dat men toch al heeft te bevestigen en versterken, zo vergroot men ieder positief nieuws over de Palestijnen uit, om voor de tigste keer te benadrukken dat het toch heus niet alleen maar Jodenhatende fundamentalisten zijn.

Overigens is dezelfde teneur en dezelfde irritatie daarover te zien bij onze Oosterburen.

 

Share