jun 182013
 

An African man is detained by Israel's military after crossing illegally into Israel from Egypt, north of Eilat– Mediawerkgroep Israel –

Israël heeft een overeenkomst gesloten met een niet nader genoemd Afrikaans land om duizenden Afrikaanse migranten die nu in Israël zitten op te nemen. In onder meer de Volkskrant, Trouw, en het AD is op 3 juni een artikel gepubliceerd dat begon met de zin: “Israël zet zestigduizend Afrikaanse migranten het land uit, dat blijkt uit een document van het Israëlische hooggerechtshof”. En daarmee is dan meteen de toonzetting duidelijk: Israël kan het niet goed doen, zeker ook wanneer het om massale immigratie gaat, ook al brengt die grote problemen in het land van aankomst met zich mee.

Opvallend is in dit bericht vooral de eerste zin waarin het aantal van 60.000 migranten wordt genoemd wat door Israël zou worden uitgezet. Het suggereert dat de uitvoering van het document voor alle Afrikaanse migranten in Israël gelijk zou zijn. Bovendien zou het voor 35.000 vluchtelingen uit Eritrea onveilig zijn terug te keren naar hun land.

In Foknieuws verscheen een vergelijkbaar maar iets beknopter artikel afkomstig van Novum/AP, waarin niet exacte aantallen worden gemeld; wel met de titel ‘Israël stuurt Afrikanen naar onbekend land’. Met een dergelijke titel is de toonzetting al evenzo negatief. Zoals zo vaak bij de verslaggeving over Israël bleek ook naar aanleiding van dit onderwerp belangrijke informatie te ontbreken.

Andere media kwamen met een genuanceerder berichtgeving over dit onderwerp. In het Reformatorisch dagblad en de Telegraaf bijvoorbeeld verscheen op 3 juni een artikel met daarin enige achtergrond en toelichting. Daarin wordt onder meer genoemd, dat verscheidene Afrikaanse landen met Israël in onderhandeling zijn over het opnemen van illegalen uit Eritrea die de Israëlische regering graag kwijt wil. Deze landen waar `Israël een strategische relatie mee heeft’ en die `veel belangen met Israël delen’, zouden inmiddels wel belangstelling hebben voor de illegalen, mits Israël ze opleidt, vooral in de landbouw. Het zou gaan om, let wel, 35.000 Eritreërs. Daarmee zal ongetwijfeld diezelfde groep Eritreërs zijn bedoeld waarvan het bericht in Trouw, de VK en het AD alleen meldt dat het voor hen onmogelijk was terug te keren naar een onveilig Eritrea.

Echter in alle Nederlandse berichtgeving werd achterwege gelaten waarom het dan om 60.000 migranten zou gaan. The Washington post meldt op 3 juni dat gedurende de afgelopen acht jaar zo’n 60.000 Afrikaanse migranten via de grens met Egypte illegaal Israël zijn binnengekomen. Dat zullen dan die 60.000 immigranten zijn, die volgens het bericht in Trouw, VK en het AD allemaal Israël uitgezet gaan worden.

 

Share