mrt 092013
 

Als antisemitisme bon-ton is, of domweg niet meer wordt herkend, dan is er iets ernstigs aan de hand. Als alles gezegd mag worden onder het mom van kritiek op Israel, en wanneer Israel vervolgens welhaast synoniem lijkt te worden voor alles dat links verafschuwt, dan heb je een probleem.

IMO Blog

Joop.nlEr is de laatste tijd weer enige ophef over antisemitisme, nadat Turkse jongeren werden gefilmd die vertelden de Holocaust wel prima te vinden. Zo’n uitspraak shockeert altijd weer, ondanks het feit dat wie wil inmiddels kan weten dat dit is hoe een flinke groep vooral maar niet alleen allochtone jongeren erover denkt. Elma Drayer schreef twee verontwaardigde columns naar aanleiding van de zaak, en haalde in de tweede wat voorbeelden aan van reacties die ze kreeg. Ik citeer ze hier even, dan weten we waar we het over hebben:

“Een racistisch antisemitisch lasterend achterlijk dom wijf is @elmadrayer. Mag dit los rondlopen?”

“Het gezeur over antisemitisme hangt mij mijlenver de keel uit. De wandaden van de Joodse staat gaan maar door.”

“Ze zit klaarblijkelijk zo vol haat dat ze niet schroomt om de slachtoffers van de Holocaust postuum in hun reet te naaien door ze te instrumentaliseren voor haar fascistische antimoslimagitatie.”

Vooral de tweede reactie geeft een wijd verbreid sentiment weer: dat gezeur van die Joden altijd, die denken dat zij het alleenrecht op lijden hebben, zichzelf maar altijd in het middelpunt plaatsen en kijk eens wat ze zelf nu doen in dat staatje van hun. Je komt het geregeld in vele variaties tegen.

Een van de twistpunten in de discussie is of en in hoeverre antisemitisme een allochtonenprobleem is. Minstens even interessant is echter de vraag in hoeverre antisemitisme een links probleem is. Zo werd op het linkse Joop.nl (opgezet en gesubsidieerd door de nette VARA) geïrriteerd op de nieuwe ophef en de kritiek dat links antisemitisme te weinig serieus neemt gereageerd. Onder een nog redelijk genuanceerd artikel stonden onder meer de volgende reacties:

Dat Moslims de pest hebben aan joden, heeft Israel het daar niet naar gemaakt ?

Het wordt tijd dat niet alleen antisemitisme wordt bestraft, maar ook de onterechte beschuldiging van antisemitisme. Door conservatieve kringen wordt al te gemakkelijk met die beschuldiging gesmeten.

Als ik zeg zionisme is racisme dan word daarin bevestigd door de wet en regelgeving van de staat Israël maar hier ben ik voor sommigen een antisemiet als ik dat zeg waarmee elke discussie over het zionistische ideaal vaak in de kiem gesmoord wordt.

Verbaast het je, na joodse terreur sinds 1925 of zo, etnische zuivering in 1948, en verdere landdiefstal en terreur sind 1967.
De acties sinds 1948 mogelijk gemaaakt door joodse macht in de VS, AIPAC.
Verder kennen Moslims ook Plan New American Century, 1993, van AEI, een andere joodse lobby.
Het verhaal wat 11 sept op touw zette, en de vernietiging van Irak.

Hoe Nel met twee maten meet mag er uit blijken, dat de Duitse genocide op joden absoluut vast staat, maar de beweerde ashkenazi genocide op sephardische joodse kinderen natuurlijk onzin is.

Dat joden vrijwel overal na verloop van tijd hun biezen moesten pakken, je hebt er niets van geleerd. 

Negatieve ideeën over joden, vind je dat er zoveel positiefs is ?

Daarentegen was de snelle verovering door Moslims van N Afrika en Spanje in de 8e eeuw mede, of voor een belangrijk deel, een gevolg van joodse collaboratie.

De meeste citaten hierboven zijn van een persoon, de extreemste maar niet de enige, en ze mogen hun samenzweringstheorieën en antisemitische ideeën vrij spuien op Joop. Door anderen wordt o.a. gesteld dat de Marokkanen de Joden van vandaag zijn, met dit verschil dat ze het leven van de oorspronkelijke bevolking niet zuur maken, dat we eigenlijk van het woord antisemitisme af moeten omdat het een soort discriminatie is dat er voor Jodenhaat een apart woord bestaat. Ook zou antisemitisme veel beter worden aangepakt dan racisme, en moesten we in plaats van dit gezeur maar eens werk gaan maken van Wilders’ racistische opmerkingen. En er werd natuurlijk weer eindeloos gepraat over hoe erg Israel de Palestijnen wel niet onderdrukt. Etc. etc.

Dat is dus hoe een groot deel van ‘links’ en ‘weldenkend Nederland’ erover denkt? Of zouden vooral de extremisten reageren? Ik weet het niet. Joop maakt het voor mensen met een andere mening niet aantrekkelijk om te reageren, want ze censureren zwaar wanneer je pro-Israel bent en mensen die daadwerkelijk antisemitisch zijn, en daarbij virulent anti-Israel, voor antisemiet uitmaakt (zoals bijvoorbeeld Peter Edel). En dat met geld bedoeld voor de Publieke Omroep. Ik blijf Joop een gedrocht vinden, dat niet bijdraagt aan meningsvorming en discussie maar dat vooral mensen bepaalde meningen opdringt en een platform biedt aan o.a. Israel haat, haat tegen rechts en haat tegen Wilders, en waar ook antisemitische reacties worden toegestaan. Het staat eigenlijk voor een heleboel waarvan ik vind dat links er juist niet voor zou moeten staan. Overigens had ook het artikel waarop werd gereageerd duidelijk de teneur dat kritiek op Israel niet met antisemitisme verward moet worden en dat antisemitisme ten onrechte als een islamitisch probleem wordt gezien. Hij schrijft:

Zo blijkt uit een onderzoek uit 2010 dat antisemitisme op internet bijvoorbeeld vooral een autochtoon probleem is. Dit betekent echter niet dat het probleem van islamitisch antisemitisme niet bestaat. Uiteraard heeft dit antisemitisme alles te maken met het harde optreden van de staat Israël tegen de Palestijnen, waar terecht grote woede over is. Maar iets begrijpen betekent niet dat je hier ook begrip voor moet hebben.

In Syrië zijn de afgelopen maanden honderden Palestijnen gedood, in Libanon worden ze zwaar gediscrimineerd en ze rotten weg in cellen van, juist ja, Hamas en de Palestijnse Autoriteit. Maar met de haat tegen Syriërs en Libanezen onder moslims lijkt het vooralsnog mee te vallen. En dan de tonnen boter op het hoofd van die Turken. Turkije heeft duizenden Koerdische dorpen vernietigd en treedt nog steeds hard op tegen de Koerden. Zoals een van de weinige redelijke mensen het treffend verwoordde in een reactie op Joop:

In Israel zitten 28 Palestijnse kinderen in het gevang, in Turkije zitten 1600 Koerdische kinderen gevangen. Bovendien zitten in Turkije meer dan 3000 studenten gevangen en de meeste journalisten ter wereld. 10.000 mensen zitten gevangen op verdenking van terrorisme, dat is in absolute zin het hoogste aantal ter wereld. In Turkije ga je al de gevangenis in op verdenking van terrorisme als je een citroen bij je hebt: citroensap helpt tegen traangas.

Turkije heeft in 2011 volgens het blad “der Spiegel” chemische wapens ingezet tegen Koerdische strijders in Zuid-oost Turkije.
http://www.spiegel.de/international/world/shocking-images-of-dead-kurdish-fighters-turkey-accused-of-using-chemical-weapons-against-pkk-a-711536.html

Is het daarom begrijpelijk dat mensen oproepen tot het uitroeien van de Turken, Turken worden bedreigd en soms in elkaar geslagen als ze er te duidelijk Turks uitzien? En wanneer Turken dan ook nog eens hun eigen land verdedigen, dan hebben ze het toch zeker over zichzelf afgeroepen? Wacht even, niemand roept op tot het uitroeien van Turken, en Turken wordt niet geadviseerd er niet te Turks uit te zien of het maar beter niet teveel voor Turkije op te nemen. Daarbij vallen Israels wandaden in het niet bij de Turkse. Er is, met andere woorden, helemaal niet terecht woede over het harde optreden van Israel tegen de Palestijnen, want zo hard is dat optreden helemaal niet, zeker niet als je er met Midden-Oosterse ogen naar kijkt en het met Midden-Oosterse maatstaven beoordeelt. De woede die iedere Israelische actie oproept, ook volkomen legitieme waarbij slechts terroristen worden getroffen, heeft dan ook een andere oorzaak: antisemitisme. Antisemitisme is geen begrijpelijk gevolg van Israels daden, maar de doorgeschoten kritiek op Israel en de irrationele woede die werkelijk alles wat er daar gebeurt oproept, worden veroorzaakt door antisemitische tendensen.

Antisemitisme is zeker niet alleen een allochtoon probleem, maar feit is wel dat allochtonen er vaker last van hebben. Het daarnaast ook, helaas, een links probleem. Waarom zie ik op een website als Joop, die is bedoeld voor linkse opinievorming en waar allerlei intelligente en redelijke mensen voor schrijven, zoveel haat tegen Israel en ook antisemitisme? Hoe komt dat? Ik luisterde vroeger graag naar de columns van Fransisco van Jole in De Leugen Regeert, al vond ik hem vaak nogal selectief verontwaardigd. Hij is geen extremist. Waarom heeft hij mijn reactie waarin ik Peter Edel bedenkelijk noemde geweigerd omdat dat ‘nogal een zware aantijging is’? Waarom is links zo diep gezonken dat je op Joop.nl mag zeggen dat:

Het gezeur over anti semitisme hangt mij mijlenver de keel uit.
De wandaden van de joodse staat gaan maar door.
In plaats van het daarover te hebben wordt er gezeurd over kritiek op joden.
Dat Moslims de pest hebben aan joden, heeft Israel het daar niet naar gemaakt ?”

Je mag zelfs de Holocaust subtiel ontkennen, en suggereren dat het wel begrijpelijk is dat Joden steeds overal hun biezen moesten pakken. Maar niet dat Peter Edel bedenkelijke uitspraken heeft gedaan. Ik weet ook wel zeker dat Likoed Nederland een ban heeft gekregen (of hun reacties gewoon nooit worden geplaatst) want die zie je normaal altijd bij dit soort ‘discussies’). Waar is de linkse tolerantie gebleven, de redelijkheid, de fairness? Ik ben altijd links geweest en voor mij staat links voor eerlijk delen, bescherming van de zwakken, opkomen voor minderbedeelden. Het staat voor mij ook voor solidariteit (een ouderwets woord, ik weet het) en voor tolerantie. Een soort ruimdenkendheid ook, tegenover de bekrompenheid en het nationalisme van rechts, waarin de eigen normen, gebruiken en denkbeelden superieur zijn aan die van anderen. Ik generaliseer hier, en ik ben erachter gekomen dat zowel bekrompenheid als ruimdenkendheid bij zowel links als rechts voorkomen.

Maar ik maak mij dus ernstig zorgen over links, en het verval in normen en waarden waar zij voor staat. Als antisemitisme bon-ton is, of domweg niet meer wordt herkend, dan is er iets ernstigs aan de hand. Als alles gezegd mag worden onder het mom van kritiek op Israel, en wanneer Israel vervolgens welhaast synoniem lijkt te worden voor alles dat links verafschuwt, dan heb je een probleem. Links, wordt wakker!! Hou eens op met het demoniseren van de enige Joodse staat, ga dingen in perspectief zien, stop met het houden van Israel aan totaal irreële maatstaven, en pak het antisemitisme in eigen gelederen aan. Stop met het bagatelliseren van terrorisme, het legitimeren van Hamas, het zwijgen over het virulente Arabische antisemitisme. Wees weer eens fair en billijk. En besteed je energie aan het bestrijden van werkelijk onrecht in plaats van het bashen van de enige Joodse staat.

Ratna Pelle

 

Share

  4 Responses to “Het antisemitisme probleem van links”

Comments (4)
 1. Turkije heeft geen land in gepikt van anderen, geen land wat kunstmatig is gecreëerd, geen fundamentalistisch land, niet anderen meest fundamentele rechten ontneemt omdat ze anders gelovig zijn. Het is absurd dat je als niet jood moet accepteren dat het land wat is ingepikt van hen was en dat beloofd is door God. Beloofde land, dat is hun bestaansrecht, dat God hun boven alle andere mensen heeft gezet, daarom mogen zij anderen op alle denkbare wijze vernederen. Nog sterker als je hen aanspreekt op hun walgelijk manier van handelen ben je een antisemiet. Ze blijven bouwen op gepikt grondgebied en stelen alles wat van de oorspronkelijke bewoners was en nog steeds is.

  • Met de term oorspronkelijke bewoners moet je uitkijken, want de Arabieren zijn afkomstig van het Arabische schiereiland. In het gebied Israël/Palestina woonden toen nog steeds Joden en djati’s al meer dan tweeduizend jaar.

   Je kunt dus stellen dat Joden tot de oudste bevolkingsgroep behoren van het gebied Israël/Palestina

   Verder is de verwarring altijd groot over de benaming van Palestijn, want wat is dat dan? Iemand die voor 1923 in het geheel Britse mandaatgebied Palestina woonde? Iemand die voor 1948 in het westelijk gedeelte van het Brits mandaatgebied Palestina woonde? ( want Jordanië is in 1923 ‘cadeau’ gedaan aan de hasjemieten)
   In die tijd sprak men over de bevolkingsgroepen die er in het land woonden nooit over Palestijnen, omdat dat land als nationale staat niet bestond. Israëli’s bestaan ook pas sinds 1948.
   En Israëlische staatsburgers kunnen joods, moslim, christen, atheïst, zwart, wit, Arabisch, bruin en wat al niet meer zijn.
   Probeer maar eens als jood staatsburger te worden in bv Algerije…..wat dat betreft is Israël een oase van een multiculturele samenleving

  • Turkije beknot fundamentele en andere rechten van Koerden en het bezet noord-Cyprus. Wat is kunstmatig en hoe zijn andere landen gecreëerd? De meesten middels oorlog (Israel overigens ook, evenals Turkije), en het conflict gaat (evenals met de Koerden) minder om geloof dan om nationale identiteit en territorium. De religieuze claims van zowel joden als moslims zijn geen werkbare legitieme basis, wel het recht van beide volken op zelfbeschikking. Daarin zijn compromissen te verzinnen, op religieuze aanspraken meestal niet, al is bij Jeruzalem hopelijk wel een compromis mogelijk…
   Voor een meer genuanceerde kijk op het conflict (en het ‘bestelen van de oorspronkelijke inwoners’), lees eens wat achtergrondartikelen op deze website, daar is hij voor opgezet…

   Ik zou overigens niet durven stellen dat ‘de Joden’ meer dan anderen oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn; als ‘etnische groep’ misschien, maar dat is een vrij vaag begrip. Het is altijd een mengelmoesje geweest daar. In duizenden jaren heeft er zoveel vermenging plaatsgevonden bij zowel Joden als niet-Joden (Arabieren, Afrikanen enz.) dat er puur op afstamming weinig zinnigs over te zeggen valt, temeer daar sommige Joden zich ook al dan niet gedwongen tot christendom en islam hebben bekeerd in de loop der eeuwen. Maar een volk deelt niet alleen (of zelfs hoofdzakelijk) de genen, het gaat om cultuur en identiteit, en een groep die zich als volk beschouwt en definieert kan aanspraak maken op nationale zelfbeschikking (of ze het krijgen is een tweede, zie ook de Koerden, Tibetanen enz.).

   Wouter

 2. Ik voel mij gesterkt door dit artikel als geestelijke Jood!