nov 162012
 

door Ratna

Raket afgevuurd vanuit stedelijk gebied in Gazastrook

Na de start van “Operatie Pillar of Defense” zijn weer de bekende beelden te zien op TV: vernielde huizen, mensen die in paniek wegrennen op zoek naar een schuilplaats, raketten die door de lucht scheren en woordvoerders van beide kanten die zweren de ander hard te zullen treffen en een hoge prijs te laten betalen. Ook de bekende veroordelingen van beide kanten worden weer geuit: Israel zou disproportioneel handelen en niet zomaar een top terrorist mogen doden, en Hamas mag ook niet zomaar op onschuldige burgers schieten. De gelijkschakeling van deze zaken is daarbij opvallend. Het geweld dat expliciet gericht is tegen miljoenen Israelische burgers staat tegenover Israelische acties tegen Hamas. Vaak vindt men het Israelische geweld zelfs erger, want Israel schiet vaker raak en heeft veel betere wapens, en de Gazastrook wordt volgens velen nog steeds door Israel bezet en dan krijg je dat. Emoties, woede en clichés zijn de onvermijdelijke metgezellen van welke Israelische aanval dan ook.

Zoals altijd ontbreekt basale achtergrond informatie in de media. Woensdag werd nog slechts gemeld dat de Palestijnse raketten een reactie waren op de dood van Hamas leider Jabari die dag. Gisteren werd gemeld dat de liquidatie van de Hamas leider een reactie was op raketbeschietingen van afgelopen weekend. De raketbeschietingen van afgelopen weekend, en de week ervoor, en de week daarvoor, haalden de media nauwelijks. Ook de tunnel vol explosieven die het Israelische leger vorige week ontdekte, en de beschieting van een jeep waarbij drie Israelische soldaten gewond raakten, werden grotendeels genegeerd. In reactie op deze incidenten beschoot Israel Hamas stellingen in Gaza, waarbij verschillende strijders en enkele burgers omkwamen. Het is inmiddels een bekend kat en muisspel geworden, waarbij Hamas afwisselend de terroristische organisaties ondersteunt en zelfs meedoet, dan wel de teugels aanhaalt en zorgt voor rust. Er was ook weer sprake van een onofficieel staakt het vuren, maar dit keer hield die niet lang stand.

Waarom ging het nu weer zo mis en escaleerde het geweld? Verslaggevers wijzen graag en snel naar de verkiezingen in Israel in januari. Netanyahu wil voor die tijd nog even goed duidelijk maken wie er het sterkst is en laten zien dat de veiligheid van Israel bij hem in goede handen is. De vraag waarom er zoveel meer raketten zijn afgevuurd de laatste weken werd niet gesteld. Misschien wil Hamas juist ook met het oog op de Israelische verkiezingen de zaak provoceren? Dat is vaker gebeurd in het verleden, en zowel Netanyahu als Sharon zijn in het verleden aan de macht gekomen na Palestijnse geweldsuitbarstingen. Een andere reden is gelegen in de grote hoeveelheden wapens die met steeds meer gemak naar Gaza konden worden gesmokkeld. Grote aantallen wapens uit Libië en Soedan vonden hun weg via Bedoeïenen bendes in de Sinaï naar de Gazastrook. Sinds in Egypte president Moebarak weg is, hebben smokkelaars en bendes veel meer vrij spel en het anti-Israel sentiment zit diep. Er waren het afgelopen jaar ook meer aanslagen en infiltraties vanuit de Sinaï en Israel is bezig met een grenshek om dit tegen te gaan. De nieuwe Egyptische premier bezocht vandaag demonstratief Gaza en veroordeelde het Israelische geweld. Egypte probeert te bemiddelen voor een wapenstilstand, maar beide partijen wijzen dat vooralsnog af. In de Gazastrook hebben salafistische en andere radikale groepen wellicht ook aan invloed gewonnen door deze ontwikkelingen, en wellicht wilde Hamas onder deze invloed weer eens zijn tanden naar Israel toe laten zien.

Voor Israel is de toegenomen wapensmokkel een bron van zorg.  Men zag met lede ogen aan hoe Hamas lange afstandsraketten uit Iran kreeg die tot Herzlya, ten noorden van Tel Aviv, kunnen komen. Gisteren en vandaag werd bericht dat raketten in de buurt van Tel Aviv en zelfs Jeruzalem terecht zijn gekomen, wat verder gaat dan recente IDF-publicaties aangeven.

Daar komt bij dat Hamas flink aan kracht heeft gewonnen door de Shalit deal vorig jaar oktober, waarbij Israel ruim 1000 Hamas en andere gevangenen, waaronder hooggeplaatste en ervaren mensen, vrij liet in ruil voor Gilad Shalit. Ahmed Said Khalil Jabari was verantwoordelijk voor de ontvoering van Shalit, was operationeel leider van de Al Qassam Brigades, en stond bovenaan het lijstje met Hamas leiders die men graag nog eens wou uitschakelen. De rakettenregen van de afgelopen weken en de andere incidenten vormden een geschikte aanleiding om Hamas weer even op zijn plaats te zetten en wat van die wapens uit de weg te ruimen. Israel valt uitsluitend militaire doelen aan en probeert zoveel mogelijk wapenopslagplaatsen te treffen. Ook dat is een relatief ‘schone’ manier van oorlogvoeren. Immers, wanneer in een oorlog beide partijen vooral elkaars wapendepots zouden bestoken dan blijft het aantal slachtoffers beperkt. Problematisch is dat Hamas opzettelijk vanuit dichtbevolkt gebied opereert en daar ook haar wapens opslaat. Israel slaagt er vrij goed in het aantal burgerslachtoffers beperkt te houden, maar elk dood kind is er één te veel, en koren op de publicitaire molen van haar vijanden.

Op dit moment is de vraag of Israel ook grondtroepen gaat inzetten. Men heeft hier uitdrukkelijk mee gedreigd, de reserves zijn opgeroepen en donderdagavond verzamelden zich troepen en tanks bij de grens met Gaza, maar het besluit om ook daadwerkelijk binnen te vallen was nog niet genomen. Een grondoperatie gaat onherroepelijk gepaard met meer doden aan beide kanten (vooral onder de Palestijnse burgers), hardere internationale veroordelingen en woede in de Arabische wereld. Het is de vraag of Israel daarmee zijn doel, namelijk Hamas treffen en een einde maken aan de raketbeschietingen, niet voorbij schiet.

 

 

Share

  2 Responses to “Nieuwe Gaza oorlog?”

Comments (2)
  1. Er is geen andere manier dan de Gazastrook opnieuw te bezeten en de militaire stuctuur van Hamas te ontmantelen. De huidige situatie is het gevolg van een tactische blunder van Sharon en die moet teruggedraaid worden anders blijft Gaza een broeinest van terroristen.

    • De militaire structuur van Hamas ontmantelen is een fictie; dat lukte zelfs niet toen Israel de Gazastrook nog bezet hield. Ook toen werden er al (weliswaar minder) raketten op Israelisch grondgebied afgevuurd en aanslagen gepleegd.

      Wouter