jul 192012
 

door Ratna

UPDATE 20 juli: de identiteit van de dader wordt ontkend door Zweden en Bulgarije. Dit zijn een beeld van een beveiligingscamera en een vals rijbewijs van de dader.


Een dag na de zelfmoordaanslag op een bus met Israelische toeristen in Bulgarije is de dader bekend: een Zweed van gemengd Algerijnse en Finse afkomst, en mogelijk banden met Al Qaeda. Times of Israel meldt:


Ghezali has a Wikipedia page, which describes him as a Swedish citizen, with Algerian and Finnish origins. He had been held at the US’s Guantanamo Bay detainment camp on Cuba from 2002 to 2004, having previously studied at a Muslim religious school and mosque in Britain, and traveled to Saudi Arabia, Afghanistan, and Pakistan, it says.

Following a lobbying effort by Swedish prime minister Göran Persson, Guantanamo authorities recommended Ghezali be transferred to another country for continued detainment, and he was handed over to Swedish authorities in 2004. The Swedish government did not press charges.

He was also reportedly among 12 foreigners captured trying to cross into Afghanistan in 2009.

Bij de aanslag vielen 7 doden (de dader, de buschauffeur en 5 toeristen) en meer dan 30 gewonden, waarvan enkelen in kritieke toestand. Op met name blogs is meer informatie over de dader te vinden:

The Swedish press has reported that Ghezali had previously served 10 months in prison in Portugal because he was suspected of burglarizing tourists and  stores. He was freed and attempted to study Islam in Saudi Arabia, but failed to  do so. He traveled to London where he may have studied under Omar Bakri  Muhammad, a notorious jihadist preacher.

Ghezali then made his way to Pakistan and Afghanistan, where he claims he  stayed with family. Press reports indicate that he is suspected of staying in a  notorious al Qaeda safehouse in Jalalabad instead. Ghezali was arrested in  Pakistan in December 2001.

“Ghezali reportedly was part of a group of 156 suspected al-Qaida fighters  caught while fleeing Afghanistan’s Tora Bora mountains,” according to the Associated Press.

Ghezali was sent to Guantanamo and his story became a cause for attorneys and  activists in Sweden who portrayed him as a wrongly-detained innocent. In July  2004, Ghezali was transferred from Cuba to Sweden.

But the controversy surrounding Ghezali was not over. Five years after he  left Gitmo, Ghezali, along with Awad, Benouada, and nine others, was detained in  northern Pakistan. The group had traveled through Iran, and one member of the  entourage was an Iranian.

Shortly thereafter, another Muslim Swede, Sahbi  Zalouti, was arrested in the same area of Pakistan. Zalouti was also picked up  this week in connection with the plot against Jyllands-Posten.

Ghezali’s Wikileaks file is here. He was assessed as “medium risk” with a recommendation of release to another country for detention.

Tot nu toe lijkt er geen directe link te zijn tussen Ghezali en Hezbollah/Iran, maar Israel blijft herhalen dat het hen verantwoordelijk houdt voor de aanslag. Het is nog niet bekend of Ghezali handelde in opdracht van een organisatie of groep en of hij de laatste jaren actief betrokken was bij een organisatie of cel. De aanslag is tot nu toe nog niet opgeëist. Terroristische organisaties eisen aanslagen op Israelische doelen meestal op. Israels beschuldiging aan het adres van Iran en Hezbollah is op zichzelf niet vreemd: de afgelopen maanden zijn diverse aanslagen verijdeld met een link naar hen, en Hezbollah heeft zelf vaker gedreigd doelen buiten Israel aan te vallen, onder andere als vergelding voor de vier jaar geleden gedode tweede man Imad Mughniyeh, waarvoor men Israel verantwoordelijk houdt.

Er is een lange geschiedenis van aanslagen op Israelische en Joodse doelen buiten Israel. Op Israel Hayom staat een lijst van dergelijke aanslagen. De lange lijst, die teruggaat tot de aanslag op de Israelische Olympische ploeg precies 40 jaar geleden, laat zien dat dit een populaire manier is om Israeli’s, die in eigen land steeds moeilijker te treffen zijn, toch te doden. Hierom is de beveiliging van Israelische doelen buiten Israel vaak ook extra streng, en staat El Al erop om eigen controles te mogen uitvoeren op buitenlandse vliegvelden, iets dan op toenemend verzet stuit van vooral linkse partijen. Ook in Nederland stellen die de ‘Israelische privileges’ op Schiphol graag aan de orde. Men vergeet daarbij voor het gemak de oorzaken, en stelt het vaak zo voor alsof Israels nadruk op veiligheid een gevolg is van de trauma’s vanwege de Holocaust.

Israel heeft ondertussen de lichamen van de gedode Israeli’s en de meer dan 30 gewonden, naar Israel teruggevlogen. De andere toeristen die met hetzelfde vliegtuig uit Israel naar Bulgarije waren vertrokken vliegen waarschijnlijk de komende dagen ook terug.

Israel heeft de namen van de gedode Israeli’s vrijgegeven.

Wordt nog vervolgd

Share