jul 172012
 

door Ratna

Het zal de Nederlandse media niet halen, maar Israel is niet uitgenodigd voor een belangrijke anti-terrorisme conferentie. Vorig jaar september richtte de VS het Global Antiterrorism Forum op, dat inmiddels twee keer bij elkaar is gekomen, een keer in Istanbul en afgelopen week in Spanje. Israel werd beide keren niet uitgenodigd, onder andere omdat Turkije daar fel tegen was. Saudi-Arabië en andere landen die terroristische organisaties steunen of hun ideologie verdedigen, waren wel van de partij. Ook werd er een film getoond waarin verschillende slachtoffers van terrorisme hun verhaal deden. Ze kwamen uit Pakistan, Jordanië, Noord Ierland, Oeganda, Turkije, Indonesië, India, Spanje, Colombia en de Verenigde Staten. Het is wederom opvallend dat Israel, dat zozeer onder terrorisme heeft geleden, er niet bij zat.

Op 15 juli lezen we in de Jerusalem Post dat Israel de Palestijnen een nieuw voorstel wil doen om ze naar de onderhandelingstafel te lokken. Eerder al bood Israel aan om 123 gevangenen vrij te laten, maar dat was uiteraard volstrekt onvoldoende, dus nu wordt een nieuw ‘incentive package’ voorbereid. Israel ziet namelijk niet graag dat de Palestijnen wederom via de VN proberen erkenning te verkrijgen, of dat het de banden met Iran verstevigd. Er was al sprake van een uitnodiging van Abbas door Teheran.

De Jerusalem Post meldt verder dat de Shin Beth een terroristische cel heeft opgepakt die een Israelische soldaat wilde ontvoeren. Ze wilden hem aanbieden aan de familie van Achmed Sadat of Marwan Barghouti, die beiden levenslange gevangenisstraffen in Israel uitzitten voor hun betrokkenheid bij diverse dodelijke aanslagen tijdens de tweede intifada. De cel werd geleid door een lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, de organisatie waarvan Sadat een belangrijk leider was. De cel probeerde eerst om een soldaat te pakken op een druk kruispunt bij Maaleh Adumim, en toen dat niet lukte besloten ze binnen Jeruzalem of Tel Aviv te werk te gaan, maar voordat het zover kwam werden ze opgepakt. Het afgelopen jaar zijn er zo’n 20 pogingen gedaan om Israelische soldaten te ontvoeren, en het Israelische leger is in maart afgelopen jaar een campagne gestart om soldaten voor dit gevaar te waarschuwen.

Tientallen Joodse prominenten uit de VS hebben premier Netanyahu een brief geschreven en verzocht het controversiële Levy rapport te verwerpen. Dit rapport stelt voor de meer dan 100 buitenposten, die ook volgens het Israelische recht illegaal zijn te legaliseren, en stelde verder dat de Joden het recht hebben zich op de Westoever te vestigen.

”Onze grote angst is dat het Levy-rapport de Israëlische positie in dit conflict (met de Palestijnen, red.) niet versterkt, maar eerder koren op de molen is van diegenen die Israëls bestaansrecht willen ondermijnen”, aldus de ondertekenaars.

Het rapport zou Israels imago bezoedelen en versterkt het beeld dat Israel dwarsligt in het vredesproces.

 

Share