jan 142012
 

Hoe meer ik erover lees, hoe meer me duidelijk wordt dat er aan de vluchtelingenkwestie een en ander niet klopt. Laat ik duidelijk zijn: veel nakomelingen van de vluchtelingen, met name in de kampen, hebben het zwaar en de vluchtelingen in kampen in Libanon leven onder beroerde omstandigheden. Maar het wordt me steeds duidelijker dat over de hoofden van deze mensen heen een vuil spel tegen Israel wordt gespeeld, en dat dit er in belangrijke mate toe bijdraagt dat het conflict niet opgelost kan worden.

Zo is het natuurlijk al vreemd dat er voor alleen de Palestijnse vluchtelingen een aparte vluchtelingenorganisatie is met een ander doel, namelijk niet om de vluchtelingen te herhuisvesten en te laten integreren maar om ze in hun situatie en vluchtelingenstatus te houden in afwachting van een oplossing van het conflict. Pogingen van bijvoorbeeld Israel om ze permanent te herhuisvesten werden door zowel de PLO als UNRWA gedwarsboomd. Daarbij wordt hun wens naar Israel ‘terug’ te keren levend gehouden, ook al hebben de meesten Israel nooit gezien en zijn opgegroeid in Jordanië, Syrië, Libanon of de Westbank of Gaza.

Ook geldt alleen voor Palestijnse vluchtelingen dat de kinderen automatisch de vluchtelingenstatus erven, waardoor er nu welgestelde Jordaniërs zijn die tegelijkertijd als Palestijns ‘vluchteling’ te boek staan en ‘terugkeer’ naar Israel eisen. Uit onderstaand artikel blijkt bovendien dat een deel van de vluchtelingen in 1948 niet uit Israel, maar uit de Westoever en Gaza waren gevlucht, waar destijds geen Israelische troepen zijn geweest.

Compleet bizar is het feit dat de Palestijnse Autoriteit heeft gezegd dat de vluchtelingen niet naar een toekomstige Palestijnse staat kunnen terugkeren, en geen Palestijns staatsburgerschap zullen krijgen. Het hele idee van twee staten is dat beide volken een eigen nationaal thuis hebben waar vluchtelingen altijd terecht kunnen. Een belangrijke reden dat de zionisten zo kort na de oorlog de onafhankelijkheid uitriepen was dat zij de overgebleven Joodse vluchtelingen uit Europa wilden kunnen opnemen, en de Britten bleven dit hardnekkig verhinderen met strenge quota. Wat is het doel en de zin van een Palestijnse staat als die geen thuis biedt aan alle Palestijnen die een thuis nodig hebben? Waarom zouden Palestijnse nakomelingen van vluchtelingen moeten kunnen terugkeren naar een land waarmee ze op voet van oorlog verkeren en waar ze ook helemaal niet als minderheid willen leven?

RP
———-

Citaat uit de Palestine Post van 1949:

Perhaps the failure of the Commission is best indicated by its failure to have done anything about the 200,000 Arab refugees who have fled, not from Israeli occupied territory, but from Arab occupied Palestine. There was no political obstacle to their repatriation. Yet they continue to sit in camps and refugee villages without anyone lifting a finger to get them back to their homes. Next there are 200,000 destitute Arabs who are not refugees but who draw assistance form the relief funds or live in refugee camps. Their problem will not be settled by repatriation of genuine refugees. What are they waiting for? In other words almost half the total problem of the so-called refugees could have been tackled without waiting on Israeli agreement for anything. It detracts considerably from the humanitarian argument used to persuade Israel to do something quick while these conditions continue unbettered.

Zie verder:

The fake refugees of 1948

http://elderofziyon.blogspot.com/2012/01/fake-refugees-of-1948.html

Share