dec 252014
 

Hamas-Gaza-rockets= IMO Blog =  

Het is een bekend patroon: het haalt het nieuws pas wanneer Israel terugslaat. Afgelopen weekend werd opnieuw het staakt het vuren van augustus geschonden en vuurden Palestijnen vanuit de Gazastrook een raket af op Israel. Er vielen geen doden of gewonden, de raket kwam neer in een open veld. Dus het was geen nieuws, al was dit alweer de derde keer sinds augustus. Israel schoot terug, en hoewel ook daarbij geen slachtoffers vielen haalde het wel diverse nieuwssites. Israel viel een trainingskamp van Hamas aan, dat het als machthebber van de Gazastrook verantwoordelijk houdt voor de raketaanvallen.

Nu.nl en diverse andere nieuwssites plaatsten zaterdag het volgende bericht over Israels reactie:

Israel voert luchtaanvallen uit op doelen in Gazastrook

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook.

Het is de eerste keer dat Israël zo’n actie onderneemt sinds een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in augustus is ingegaan.

De militaire actie is een vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël zijn geschoten, meldt de BBC en de Israëlische krant Haaretz.

Volgens het Israëlische leger is er vrijdag vanuit de Gazastrook een raket afgevuurd die op een veld in Zuid-Israël tot ontploffing kwam. Daarbij raakte niemand gewond en niets beschadigd. “De terroristische organisatie Hamas is verantwoordelijk voor deze aanval op Israël”, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.

Pas in de tweede alinea en niet in kop of onderkop, staat waarom Israel aanviel. Er wordt niks gemeld over waar Israel aanviel en of er slachtoffers waren. De NOS schrijft wel: “Getuigen melden dat ze twee explosies hebben gehoord. Volgens de autoriteiten in Gaza zijn er geen slachtoffers gevallen.”

Opvallend is ook het gebruik van de passieve en actieve vorm: Terwijl Israel luchtaanvallen uitvoert en actie onderneemt, worden raketten afgevuurd. Door wie en waarom is niet duidelijk. Misschien zijn ze zelfs per ongeluk afgegaan? Ook wordt alleen bij Israels reactie het staakt het vuren vermeld, terwijl de raket dat in de eerste plaats schond. Men lijkt er alles aan te hebben gedaan om de raket zo onschuldig mogelijk neer te zetten. Dat de Palestijnen het bestand voor de derde keer schonden, wordt uiteraard ook niet vermeld.

In Israelische media kwam ik nog ander interessant nieuws tegen dat Nu.nl en de diverse krantensites niet de moeite waard vonden. Zo las ik in o.a. The Jerusalem Post dat Hamas cement en ander bouwmateriaal, dat nu weer in beperkte hoeveelheden mag worden ingevoerd voor de wederopbouw in Gaza, heeft geconfisceerd en voor de tunnelbouw gebruikt. Dit hebben anonieme Palestijnse bronnen gemeld.

In light of fear that incoming construction material would end up in the hands of Hamas, the UN brokered a deal with Israel and the Palestinian Authority to create a monitoring mechanism to ensure that material are not diverted to Hamas for use in rebuilding the tunnels Israel destroyed during the summer conflict.

That mechanism – which went into operation during UN Secretary-General Ban Ki-moon’s visit to Gaza in mid-October – is designed to allow an estimated 60,000 homes that were damaged or destroyed to be rebuilt. The material is earmarked for both the private and public projects, as well as those organized by the international community.

Israel waarschuwde hier indertijd voor, omdat Hamas eerder hulpgeld en hulpgoederen misbruikte, maar dat werd in de media nauwelijks vermeld. Er was volop aandacht voor de vele verwoeste huizen en voor het wrede Israel dat niet eens de zo noodzakelijke goederen door wou laten om de boel te repareren. Alleen Elsevier had aandacht voor dit nieuws.

Ander nieuws dat aan de aandacht van de Nederlandse media is ontglipt, is dat Hamas vorige week een grote militaire oefening hield. Gedurende een hele nacht hoorden inwoners van Israelische plaatsen nabij de Gazastrook explosies en schoten. Ook blijkt dat Hamas langs de grens in het Noorden van de Gazastrook diverse militaire posities en commandoposts heeft opgebouwd, soms op slechts een paar honderd meter van Israelische gemeenschappen:

In northern Gaza, across from Netiv HaAsara, residents have spotted dirt hills, fortifications, and ramps only several hundred meters from their homes. Pictures obtained by Ynet show Hamas’ construction activity, including forward positions, adorned with the Gazan group’s signature green flag.

The new reality on the ground is of deep concern to the local residents. “Hamas has been busy recently in gathering intelligence and in observation. We have noticed that the new lookout posts were manned at all hours of the day and even for parts of the night.”

Tel daarbij op dat Israel onlangs een grote aanslag in Tel Aviv verijdelde die door Hamas en Islamitische Jihad opgeëist zou worden, en de voortdurende oproepen Israel te vernietigen, en het lijkt duidelijk dat het een kwestie van tijd is voor de volgende Gaza oorlog uitbreekt. Natuurlijk zal die de schuld zijn van Israel, dat zomaar terugsloeg toen Hamas raketten afvuurde, tunnels gereedmaakte en aanslagen beraamde.

Inmiddels is er gisterochtend een nieuw artikel op Nu.nl verschenen naar aanleiding van een nieuw incident. Het is iets, maar niet veel, beter. Onder de kop ‘Gevechtsvliegtuigen Israël bestoken Gaza na beschietingen bij grens’ meldt men dat:

Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben doelen in het zuiden van de Gazastrook bestookt. Palestijnse scherpschutters zouden eerder op Israëlische troepen bij de grens hebben geschoten. 

Dat meldt AFP. Een 33-jarige Palestijn zou om het leven zijn gekomen. Al-Arabiya meldt op basis van bronnen binnen Hamas dat het slachtoffer lid was van de militaire tak van de beweging. 

“Als antwoord op de beschietingen van onze troepen hebben we aanvallen uitgevoerd op de relevante doelen”, stelt het leger. 

Het is de tweede keer sinds augustus dat Israël luchtaanvallen uitvoert. Vrijdag bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een basis van Hamas in de Gazastrook vanwege eerdere raketbeschietingen. 

Israel bestookt doelen, maar of Palestijnse scherpschutters eerder Israelische troepen hebben beschoten is niet zeker: dit zouden ze hebben gedaan; het kan dus ook zijn dat dit niet klopt. Waarom die twijfel bij iets dat gewoon even feitelijk waar is als de Israelische reactie? Blijkbaar is wat Israel zegt toch wat minder betrouwbaar, en is het nodig scepsis over het waarheidsgehalte daarvan te laten blijken. Dit gebeurt vaak: let maar eens op hoe vaak het woordje ‘zou’ wordt gebruikt als het om Palestijns geweld gaat, en hoe vaak bij Israelisch geweld. Evenals de passieve en actieve vorm (Israel bombardeert, terwijl raketten werden afgevuurd) is dit een veel voorkomende manier waarop subtiel partij wordt gekozen en een kant als betrouwbaarder of agressiever wordt neergezet.

Voorts valt op dat wel wordt gemeld dat Israel voor de tweede keer in korte tijd aanvallen uitvoert, maar niet dat dit inmiddels de vierde Palestijnse schending is van het bestand dat in augustus een einde maakte aan de Gaza oorlog.

Bij de Palestijnse beschieting raakte een Israelische soldaat zwaar gewond. Voorts lezen we in Israelische media dat het om een verandering van taktiek van Hamas gaat, dat tot nu toe het staakt het vuren probeerde te handhaven en optrad tegen sporadische schendingen daarvan door andere groeperingen. Hamas eiste deze aanval op, maar ontkende de raket van afgelopen week te hebben afgevuurd.

Door dit soort gekleurde berichtgeving wordt het beeld in stand gehouden dat Israel de agressor is. De voorbereidingen van Hamas voor een nieuwe confrontatie blijven onvermeld, en ook verijdelde aanslagen halen zeer zelden het nieuws. En doordat de raketten slechts ‘werden’ afgevuurd en Palestijnen ‘zouden’ hebben geschoten, lijkt wat zij eventueel zouden hebben gedaan sowieso niet erg, terwijl Israel weer op oorlogspad is met heuse gevechtsvliegtuigen en bombardementen waarbij zelfs een Hamas man omkwam. Dat is natuurlijk vragen om problemen en meer geweld. Zo weten we vast wie we straks de schuld moeten geven als het weer echt uit de hand loopt.

Ratna Pelle

Share

  One Response to “Staakt het vuren Gaza weer geschonden door Hamas”

Comments (1)
 1. https://www.sp.nl/nieuws/2014/12/sp-dringt-aan-op-ingrijpen-in-gaza

  Hier in dit artikel heeft de SP het erover dat Israel Gaza aanvalt.
  Eerlijk.

  Noem één oorlog die Israel zelf is begonnen door iemand gewoon maar aan te vallen!
  JUIST
  GEEN EEN!

  En de SP is niet de enige. Het is diep bedroevend deze situatie!