dec 142014
 

ZaidAbuEin= IMO Blog =  

Sinds woensdagmiddag hebben de Palestijnen er weer een shahid bij, een martelaar, en niet de minste. Een oud minister nog wel. Hij was jarenlang minister voor de gevangenen en was de laatste jaren hoofd van het PA/PLO departement voor het verzet tegen de nederzettingen en de ‘muur’, en was in die hoedanigheid bij een protest van Palestijnen die bij een dorpje bij Ramallah demonstratief olijfbomen wilden planten. Toen ze te dicht bij een Israelische buitenpost kwamen, vuurde het leger traangas af en ontstond er een schermutseling. Minister Ziad Abu Ein liep op de soldaten toe en begon te schreeuwen. Iemand anders sloeg een soldaat met een vlaggenstok en werd vervolgens op de grond gegooid. Een grenswacht greep Abu Ein kort bij de keel maar verder is op de beelden alleen wat geduw en getrek te zien. Volgens een journalist zat er tien minuten tussen het traangas dat was afgevuurd en het in elkaar zakken van Abu Ein (zie voor videobeelden RTL Nieuws en YouTube)

De Palestijnen weten het zeker: Israel heeft Abu Ein in koelen bloede vermoord. Abbas spreekt van een barbaarse daad, een misdaad die niet ongestraft kan blijven. De PA heeft gedreigd de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten stop te zetten, en alhoewel dat nog niet is gebeurd is de situatie gespannen en heeft Israel versterking naar de Westbank gestuurd. De PA heeft de beslissing hierover onder Amerikaanse druk uitgesteld naar zondag.

Avi Isacharoff schreef afgelopen woensdag al met vooruitziende blik:

Ironically, and perhaps sadly, the details of the incident itself are no longer so relevant. The Palestinians decided that Abu Ein is a shahid (martyr) who was killed in a clash with the IDF. This is despite eyewitness accounts which maintain that Abu Ein was shoved during the protest, but nothing else. In photos and footage documenting some of his last moments, Abu Ein is seen speaking with an IDF officer and yelling at him, but there is no violence. Even afterwards, when Abu Ein didn’t feel well, he sits down on the ground, but there are no signs of violence around him. Is it possible that heart problems caused his death? Certainly.

Donderdag kwam het voorlopige autopsieverslag, dat redelijk duidelijk is over de oorzaak van zijn dood:

The death of Ziad Abu Ein was caused by a blockage of the coronary artery (one of the arteries that supplies blood to the heart) due to hemorrhaging underneath a layer of atherosclerotic plaque. The bleeding could have been caused by stress.

Indications of light hemorrhaging and localized pressure were found in his neck.

The deceased suffered from ischemic heart disease; blood vessels in his heart were found to be over 80% blocked by plaque. Old scars indicating that he suffered from previous myocardial infarctions were also found. The poor condition of the deceased’s heart caused him to be more sensitive to stress. It is necessary to wait for the medical treatment report before determining more incisive explanations on this matter. Indications of CPR were found. These preliminary findings will require verification after the results of the investigation and lab results are received.

Een van de betrokken artsen voegde daaraan toe:

However, Dr. Hen Kugel, the Israeli doctor who took part in the autopsy, told Ynet that the report was not final and that they were awaiting on the return of some tests, however “we know what happened there – he died from a heart attack. He had significant blockage of the arteries and his heart was in bad shape. When they grabbed his neck it caused massive stress which led to bleeding and then full blockage which is what killed him.”

 “There is no disagreement with the Palestinians about this, the only thing we still need to find out about is wounding to his front teeth, tongue and windpipe. These could be a result of resuscitation attempts or an attack as the Palestinians claim, but it doesn’t matter, he died because of his heart and stress,” Dr. Kugel said.

Toch bestaat de Palestijnse regering het om een verklaring uit te geven na de bekendmaking van deze feiten, waarin men Israel van moord beticht: “After publication of the results, we can say that Israel is responsible for the murder of Abu Ein,” the government said. Ook werd een Palestijnse functionaris in diverse media geciteerd die zei dat hij was geslagen en traangas inademde.

Een artikel in het Duitse Die Welt geeft nog meer informatie over de gezondheid van Abu Ein:

Die Ärzte fanden bei der Leichenschau einen kleinen Bluterguss am Hals und über der Aorta – wahrscheinlich die Folge eines Handgemenges mit israelischen Soldaten. Doch das, so die israelischen Ärzte, sei keinesfalls die Todesursache gewesen. Das Geplänkel mit den Soldaten könnte Abu Ain zwar in Stress versetzt haben und so zum Herzinfarkt beigetragen haben.

Doch es war nicht der direkte Grund für seinen Tod. Vielmehr war Abu Ain eine tickende medizinische Bombe. Bei der Obduktion fanden die Ärzte “bis zu 80 Prozent verengte Herzkranzgefäße” – Folge mehrerer Krankheiten des Ex-Politikers. Er war Diabetiker, litt unter Bluthochdruck und war ein schwerer Raucher. Zudem fanden sie Narbengewebe im Herzen – Überbleibsel früherer Infarkte, und nun eine frische Blutung unter einer Koronararterie.

Door zijn slechte toestand, zijn diabetes, hoge bloeddruk en dichtgeslibde aderen hoefde er niet veel te gebeuren. Nog voor het handgemeen is hij te zien terwijl hij zich luid sprekend opwindt over het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, en Israel van terrorisme e.d. beschuldigt. Hij staat de pers te woord en ‘discussieert’ (schreeuwen is eigenlijk een beter woord) met de soldaten. Je hoort hem zwaar ademhalen van de stress. In het handgemeen dat daarna ontstaat wordt hij even bij zijn nek gegrepen (deze foto is door Palestijnen eindeloos gedeeld op internet) wat lichte bloedingen veroorzaakte. Maar dat is natuurlijk niet de oorzaak, hooguit een aanleiding. Je zou zeggen: als je in zo’n slechte gezondheidstoestand verkeert, ga dan niet de confrontatie aan. Demonstreer mee maar loop niet voorop en recht op de Israelische grenswachten toe als er rellen dreigen. Hij had ook al jaren geleden wat aan zijn gezondheidstoestand kunnen veranderen natuurlijk en wat gezonder leven. Het is triest dat hij is gestorven maar onzinnig om de schuld hiervan in Israels schoenen te schuiven.

Zowel de beelden, de berichten van onafhankelijke journalisten die ter plekke waren als het autopsie verslag zijn eenduidig: er werd niet met geweerkolven geslagen, er werd überhaupt niet geslagen, als hij ineen krimpt grijpt hij meermaals naar zijn hart, er is ook nergens bloed te zien of een verwonding. Maar de ‘gematigde’ Palestijnse Autoriteit geeft liever Israel de schuld, want dat past in het plaatje van hun zelfverklaarde slachtofferschap. Daarbij kan Abbas erop vertrouwen dat de media en ook de politiek zijn narratief grotendeels zullen overnemen, en men ermee wegkomt te liegen en te draaien. Van de Palestijnen wordt immers niet verwacht dat ze zich volwassen gedragen en verantwoordelijkheid nemen voor hun daden.

Ratna Pelle

Share