okt 192014
 

Gaza-destruction-2014= IMO Blog = 

Afgelopen week heeft minister Frans Timmermans op de Gaza donorconferentie een bedrag van 50 miljoen euro toegezegd vanuit Nederland, verspreid over meerdere jaren. De EU geeft 350 miljoen, en ook Duitsland geeft 50 miljoen extra. Het meeste geld komt van Qatar, bijna 800 miljoen. De VS betalen een schamele 167 miljoen. In totaal is er 4,2 miljard toegezegd, meer dan de 3 miljard euro die president Abbas had gevraagd.

Er is genoeg op te bouwen in Gaza: tienduizenden huizen zijn beschadigd, er is voor miljarden schade aangericht door de Israelische bombardementen in reactie op de raketaanvallen van Hamas. Op internet en sociale media wordt erover gediscussieerd of al dat geld zinvol is en niet meer bijdraagt aan de problemen dan aan een oplossing. Volgens een redacteur op het radikale pro-Palestijnse Electronic Intifada profiteert vooral Israel van al dat hulpgeld:

“Yet Israel is the true beneficiary of this aid money. The self-declared international community has once again footed the reconstruction bill as it arms Israel with the weaponry and ensures it the impunity that only rewards its brutal onslaught on Gaza and essentially guarantees its repetition.”

De helft van het geld zou naar de PA gaan die het vooral in veiligheid zal steken en daarmee het vuile werk voor Israel opknapt. Het wantrouwen druipt ervan af:

As the Palestinian Authority which serves as the policing arm of the Israeli occupation positions itself as the executor of Gaza’s reconstruction, this will surely be used as an opportunity for those who seek to dismantle the armed resistance (which defended Gaza and demonstrated greater discipline and tactical capability than it did during any prior confrontation with Israel).

Israel zorgt er wel voor dat dat geld niet de Palestijnen zelf ten goede komt. Het is het bekende toontje van de antizionisten: Israel pikt alles in met haar grote tentakels, en zal er via haar machtige lobby wel voor zorgen dat de Palestijnen eeuwig onderdrukt, arm en rechteloos blijven. Behalve natuurlijk wanneer wij daar massaal tegen protesteren, wanneer we Israel eindelijk eens de waarheid durven zeggen en aan durven pakken.

Dries van Agt tapt ook uit dit vaatje, in een boze brief aan (nu ex-)minister Timmermans:

Die kosten, waar ook de Nederlandse belastingbetaler aan bijdraagt, zouden op Israël verhaald moeten worden.’ Israël kon volgens Van Agt ‘destructie’ in Gaza veroorzaken doordat het ‘zich verzekerd wist van de politieke steun van trouwe bondgenoten, waaronder Nederland’.

Israel had uiteraard helemaal niet tot doel om zoveel mogelijk destructie te veroorzaken, maar om de Hamas raketten te stoppen en de tunnels naar Israel onschadelijk te maken. Het voert dergelijke oorlogen niet omdat het zich verzekerd weet van Westerse steun, maar ondanks de ladingen aan kritiek die het daarbij steevast over zich heen krijgt, de VN resoluties en vijandige VN missies, conflicten met Europa waar het economisch behoorlijk van afhankelijk is, en een toename in het wereldwijde antisemitisme. Maar enige realiteitszin is aan Van Agt en andere antizionisten niet besteed: zij weten immers zeker dat Israel een kwaadaardig land is. Niet een bepaald politicus of partij deugt niet, maar het wezen van Israel is slecht en daarom draagt alles wat het doet het stempel van racisme, militarisme en wreedheid jegens haar vijanden. Zij handelt per definitie niet uit zelfverdediging; als zij iets goeds doet jegens de Palestijnen of voor vrede is dat alleen maar voor de propaganda, oftewel een hypocriete poging het eigen straatje schoon te vegen.

Aan de andere kant van het spectrum zie je eenzelfde wantrouwige houding tegenover het toegezegde geld voor Gaza: die miljoenen vloeien linea recta in de zakken van Hamas, die het goed kunnen gebruiken om er hun verbruikte en vernietigde wapenvoorraden weer mee aan te vullen en de tunnels te herbouwen. Natuurlijk gaat dat geld niet naar onschuldige Gazanen, trouwens, wie is daar in feite onschuldig? Uit enquêtes blijkt dat ze massaal Hamas steunen, dus ze zoeken het maar uit, daar mag ons belastinggeld niet voor gebruikt worden. Ik zag deze riedel in vele variaties de afgelopen week langs komen op Facebook, waarbij, het moet gezegd, Timmermans voor van alles, waaronder antisemiet en terroristenvriend, werd uitgemaakt.

Op De Dagelijkse Standaard schreef Michael van den Galien onder de kop ‘Timmermans geeft 50 miljoen Euro aan Hamas terroristen’:

Onze Israëlische vrienden willen hem vast ook bedanken: de volgende keer dat er een raket op een Israëlische school neerkomt weet premier Netanyahu wie dat mogelijk heeft gemaakt. Timmermans dus. Met ons belastinggeld.

Alsof Timmermans dat geld persoonlijk aan Hamas leider Meshaal gaat overhandigen, en nog een paar ingenieurs meestuurt om ze te helpen bij het bouwen van goede tunnels. Alsof het Timmermans (en al die andere donoren) niets kan schelen dat er raketten op Israel werden afgevuurd en dat zelfs toejuichen.

In beide varianten gaat men ervan uit dat het geld niet terecht komt daar waar het voor bedoeld is, maar door de ‘vijand’ wordt misbruikt voor zijn eigen doel. En in beide varianten zijn de politici gewillige of machteloze instrumenten die zich voor het karretje van de vijand laten spannen. Ik hoor antizionisten zeggen dat Israel politiek en media in Europa beheerst, en hoor van de andere kant dat  Hamas de West-Europese media onder haar controle heeft. Het overdrijven van de macht van je tegenstanders is een bekend mechanisme dat soms absurde vormen aanneemt.

Het wantrouwen wat betreft de besteding van het toegezegde geld voor Gaza is natuurlijk niet geheel onterecht. Het is Hamas in elk geval gelukt om de afgelopen jaren een uitgebreid tunnelnetwerk en bunkers te bouwen, waar tonnen cement voor nodig waren. Cement mocht alleen voor projecten worden ingevoerd door organisaties als UNRWA, en is dus duidelijk op illegale wijze in handen van Hamas gekomen. Dat hoeft overigens in het geheel niet te verbazen gezien de wapens die in UNRWA scholen werden aangetroffen en de voedselhulp die in een Hamas tunnel werd gevonden. Het is al jaren bekend dat UNRWA en Hamas behoorlijk dicht bij elkaar staan, en op de UNRWA scholen wordt de Hamas propaganda openlijk verkondigd. Toch geldt UNRWA internationaal nog steeds als een belangrijke en betrouwbare hulporganisatie.

Het is dus terecht dat Israel wantrouwend is en maatregelen verlangt die voorkomen dat geld bedoeld voor wederopbouw van huizen van gewone burgers wordt gebruikt voor het aanvullen van het wapenarsenaal van Hamas. Ook is van veel hulpgeld voor de Palestijnen niet duidelijk waar het uiteindelijk precies aan is besteed; vooral onder Arafat zijn er vele miljoenen verdwenen maar ook onder Abbas ontbrak het nog weleens aan transparantie. Er zijn nu wel duidelijke afspraken gemaakt over hoe te zorgen dat het geld niet wordt misbruikt, waarover later meer.

Ratna Pelle

Share