sep 082014
 

= IMO Blog =  

NRC-ombudsmanDe laatste weken besteedde de NRC ombudsman geregeld aandacht aan het Israelisch-Palestijns conflict, waarbij hij voorzichtige kritiek uitte op de berichtgeving van de krant. Zo had men wel wat meer achtergrondinfo mogen geven over de complottheorie van Yasmina Haifi. En een sympathisant van haar die in de krant werd geïnterviewd bleek op Twitter nog veel ergere dingen te hebben gezegd dan dat IS een zionistisch complot is:

Alleen, op Twitter doken vervolgens duistere, schokkende teksten op van dezelfde man, die de krant waren ontgaan. Zo kon hij zich op de sitedutchturks.nl, in juli „voorstellen” dat ook de vliegramp met MH 17 een zionistisch complot was: de farmaceutische industrie en „topzionisten” hadden er belang bij, en het was een straf voor de premier van Maleisië, die kritiek had geuit op „bepaalde joden (zionisten)”, die ,,vliegtuigen tegen torens in New York lieten aanvliegen’’.. enzovoorts. Voor wie het nog niet begrijpt: de ,,zionisten’’ zijn „de vijanden van de gehele mensheid.” Hier opent zich de afgrond van obsessies en wanen.

Dat gaat allemaal veel verder dan het tipje van de sluier dat de krant oplichtte.

Maar het is toch evenzeer schokkend wanneer men IS een zionistisch complot noemt? Waarom is dat ‘maar een tipje van de sluier’? Je vraagt je overigens wel vaker af of journalisten wel eens googelen op hun onderwerp, of op Facebook pagina’s en Twitter accounts kijken. De steunpagina voor Yasmina Haifi staat bol van de complottheorieën:

Een belangrijk deel van de controle van de westerse wereld verloopt via de Zionisten. Eén van de taken die zij moet uitvoeren is het tegen elkaar opzetten van de Zionisten/Israël tegen de moslimwereld. Dit zal, als alles volgens plan verloopt, zodanige proporties aannemen dat ergens de vlam wel in de pan moet slaan en zal leiden tot de Derde Wereldoorlog. Waarna de Jezuïetenorde met hun aanhang hun “eeuwigdurend rijk” zullen vestigen op de puinhopen die uiteindelijk zullen overblijven. Een klein deel van de mensheid mag blijven leven en zal dienen als hun slaaf.

Eerder zei de ombudsman dat hij wel ‘meer wou lezen’ over het ‘rekenwerk’ van enkele kranten waaruit zou blijken dat er in Gaza opvallend veel jonge mannen waren gedood door Israel, om zo ’te kunnen wegen hoe buitenproportioneel het geweld nu werkelijk was’. Als hij dat had gewild, waarom dat dan niet allang gedaan? Op pro-Israel blogs en sites stonden die analyses al weken voordat de New York Times en de BBC er voorzichtig melding van maakten. Maar ja, welke journalist leest nu blogs als Elder of Ziyon of de website van het CIDI of Israel-Palestina.Info om zich te informeren? Of Israelische nieuwssites als The Times of Israel en de Jerusalem Post?

Eind augustus verscheen er een uitgebreid artikel over de macht van het CIDI. Onder de kop ‘Een héle goede lobbyclub’ werd een beeld geschetst van een zeer succesvolle, sluwe, machtige lobbyclub die de politiek en media handig weet te bespelen. Zelfs de ombudsman vond dat daar wel iets meer context bij gegeven had mogen worden. Hij vond het ‘een goed uitgezocht stuk, maar miste ook iets’:

Het CIDI bevindt zich anno 2014, vergeleken met de onvoorwaardelijke Nederlandse sympathie met Israël uit de jaren zeventig, in een totaal andere context. Er is een krachtige pro-Palestijnse tegenlobby op gang gekomen die minstens zo effectief of zelfs effectiever is.

Die historische context ontbrak, waardoor het leek of het ‘machtige’ CIDI in een curieus soort maatschappelijk vacuüm opereert (en pas onlangs door de krant is ontdekt). Trouwens, in het stuk werden voorbeelden gegeven van de effectiviteit van het CIDI, zoals bij het laten stellen van Kamervragen of het organiseren van persreizen, wat onder meer in 2013 een stuk in nrc.next opleverde. Maar het vermeldde dan weer niet dat die reportage juist geen plaats kreeg in de moederkrant, NRC Handelsblad. Zó machtig is die club dus ook weer niet.

Het CIDI is inderdaad niet succesvoller dan talloze andere lobbyclubs, die veelal groter zijn en dus meer kunnen doen. Het CIDI is echt een kleine groep, met zeker de nodige invloed en connecties, maar in het veld van lobbyclubs een kleine speler. Toch wordt geen club zoveel besproken en haar invloed zo vaak vermeld en ook aangedikt als het CIDI. Ik vind daar eerlijk gezegd een beetje vies luchtje aan zitten. Het past wel heel goed in het plaatje van de machtige Joodse dan wel zionistische lobby, precies het vaatje waaruit Haifi, Appa en al die anderen tappen. In het artikel wordt een en ander flink aangedikt. In mijn volgende blog zal ik daar in detail op ingaan.

Ratna Pelle

Share

  One Response to “Propagandaoorlog in de kolommen van NRC”

Comments (1)
  1. Het was ook veel te veel moeite voor de NRC om te achterhalen dat Hamas bij de vorige Israëlische vergeldingsactie uiteindelijk toegaf dat in 2009 het overgrote deel van de slachtoffers uit leden van hun eigen troepen bestond: http://www.huffingtonpost.com/alan-dershowitz/finally-a-hamas-leader-ad_b_798429.html