sep 062014
 

IDF presenteerde woensdag 3 september bewijs van raketinstallaties bij dichtbevolkte plekken.

unrwa-gaza– Door Tjalling –   

Vanaf begin juni dit jaar werden weer heel veel raketten afgevuurd op Israël vanuit dichtbevolkte plekken in Gaza. Tijdens de recente Gaza oorlog waren deze plekken het doelwit van het Israëlische leger. De media maakten tijdens de oorlog veelvuldig melding van het hoge, maar niet betrouwbare, aantal slachtoffers aan Palestijnse zijde en lieten achterwege wie daarvoor werkelijk aansprakelijk moest worden gesteld. Minister Timmermans had de onzorgvuldige berichtgeving ook gelezen en pleitte in de NRC zelfs voor een onafhankelijk onderzoek naar de acties van Israël in Gaza.

De Israëlische reactie op de rakettenregen leverde ook mondiaal flinke verontwaardiging op, die in diverse steden ronduit bedreigend was voor Joden, zoals bijvoorbeeld op 23 augustus te Amsterdam tijdens een Pro Palestina demonstratie. Deze woede werd mede gevoed door de kritiekloze houding van de meeste media ten opzichte van eenzijdige informatie uit de Gazastrook, waardoor de kwaadaardige rol van Hamas werd gecamoufleerd.

Woensdag 3 september werden o.a. in Elsevier, the Jerusalem Post en the Pittsburg Post Gazette berichten gepubliceerd, waarin bekend werd gemaakt dat het Israëlische leger die dag het bewijs van raketinstallaties bij dichtbevolkte plekken had gepresenteerd. In het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv werd een kort filmpje getoond, waarin te zien was hoe Hamas is georganiseerd en waar de terroristen toe in staat zijn. In het kortdurend filmpje werd de structuur getoond van de mogelijkheden waarover Hamas en andere militante groepen, die actief zijn in Gaza, beschikken. Bovendien toonden foto’s hoe raketwerpers waren verborgen op begraafplaatsen en een schoolplein, en hoe tunnels werden gebruikt om van daaruit gecamoufleerd te kunnen lanceren en hoe deze de schutters tegelijk de mogelijkheid bieden om te ontsnappen van de plaats wanneer die zou worden aangevallen.

Officiële presentaties van de IDF vinden plaats na gedegen onderzoek vooraf. De presentatie van afgelopen 3 september heeft met betrouwbaar bewijsmateriaal Hamas ontmaskerd. Hamas daarentegen is heel wat minder betrouwbaar en manipuleert de media. De afgelopen tijd zijn verhalen in de openbaarheid gekomen van journalisten die bekenden dat zij niet vrij waren in wat te berichten vanuit Gaza. Zo was bijvoorbeeld publiceren over het lanceren van raketten vlakbij VN gebouwen en scholen verboden. Ook mocht er niet geschreven worden over de door Hamas afgevuurde raketten die in Gaza zelf terecht waren gekomen en daar ook kinderen troffen. Bovendien moest er gezwegen worden over tunnelingangen bij moskeeën. Die verzwegen en ronduit misdadige praktijken zijn mede dankzij de presentatie van de IDF aan het licht gekomen.

Ontmaskering van al deze misdadige praktijken van Hamas is niet alleen breaking news, het laat ook zien dat Israël met een gevaarlijke vijand te maken heeft die bovendien oorlogsmisdaden pleegt, zoals het zich verschuilen achter burgers. Nadat er een ellenlange reeks van raketten vanuit Gaza op Israël was afgevuurd, besloot de Israëlische overheid om hierop te reageren, met als gevolg een nieuwe oorlog in Gaza. Het was voor het Israëlische leger ook deze keer uiterst moeilijk om gericht op doelen te schieten zonder daarbij onschuldige slachtoffers te maken, terwijl het Hamas leiderschap veilig in tunnels en bunkers zat.

De wereld kreeg ook bij deze recente oorlog in Gaza vooral beelden te zien van close ups van de slachtoffers en rondrennende medewerkers van hulpdiensten met kinderen in hun armen, terwijl de terroristen van Hamas onzichtbaar bleven. Die beelden waren ook nog meermaals in scène gezet. Je vraagt je af of de journalistiek blind is of zich laat verblinden. Ik denk vooral aan dit laatste. Hamas censureerde de berichtgeving, en journalisten die het gebied in mochten werden begeleid door z.g. fixers . Over de praktijken van deze lieden werd jaren geleden in de Jerusalem Post al eens een artikel gepubliceerd met daarin belangrijke informatie die de mainstream van de Nederlandse media niet haalde. En hiermee moet ik het commentaar bij dit op zichzelf toch wel positief nieuws afsluiten met een wrange inschatting. Die is dat het door de IDF bewezen feit van de misdadige praktijken van Hamas hoogstwaarschijnlijk ook de mainstream van onze media niet zal halen, maar mocht dat toch gebeuren, dan vast niet als breaking news.

Share