jul 262014
 

Israel shells Gaza school= IMO Blog = 

Afgelopen donderdag was er veel media aandacht voor de (vermeende) Israelische beschieting van een UNRWA school in Beit Hanoun in de Gazastrook. ‘Wat? Schiet dat wrede Israel nu ook al op onschuldige kindertjes in VN scholen? Het moet niet gekker worden!’  In werkelijkheid werd de school per ongeluk geraakt, wat iet anders is, en veel minder impact heeft, dan een beschieting die tot doel heeft een gebouw en de daar aanwezigen te vernietigen. Belangrijker is dat helemaal niet duidelijk is van wie de granaten kwamen en wat de toedracht was. Er werd in de buurt gevochten door Israel en Hamas, zo schrijft The Times of Israel:

Errant Israeli shell, Palestinian rocket may have hit school — Channel 2.  An Israeli mortar shell may have hit the UNRWA school in which 15 Palestinians are said to have been killed today, Channel 2′s Ehud Ya’ari says, citing Israeli military sources. It was one of nine shells fired at a Hamas target — but went off course, “possibly” hitting the school instead.
Ya’ari adds, however, that a Palestinian rocket also hit the compound, and indicates that UNRWA officials have acknowledged this. Two hours ago, UNRWA spokesman Chris Gunness tweeted that Hamas rockets were falling in Beit Hanoun, where the school is located, earlier today.

Toch meldde de NOS onder de kop Israël bestookt VN-school: 15 doden:

Bij een aanval op een schoolgebouw van de Verenigde Naties in de Gazastrook zijn zeker 15 doden gevallen. Dat zeggen Palestijnse bronnen en journalisten die ter plekke waren. Meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt.

De aanval was in Beit Hanoun, dicht bij de grens met Israël. In de school hadden honderden mensen toevlucht gezocht voor Israëlische tank- en raketaanvallen.

De school zou vier keer zijn beschoten. Ooggetuigen melden dat de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen zijn die op de binnenplaats van het complex stonden.

Juist ja, Palestijnse bronnen. Die zijn bij de NOS, en andere media, blijkbaar per definitie betrouwbaar. Het commentaar van militair expert Ehud Yaari is dat uiteraard niet. Dat Hamas burgers instrueert om iedere dode automatisch een onschuldig burgerslachtoffer te noemen, is uiteraard irrelevant. Dat heet onpartijdigheid en objectiviteit. Ook Trouw en de Volkskrant gaan er zonder meer vanuit dat Israel de school (bewust) heeft beschoten. Er worden uitsluitend (pro)Palestijnse bronnen aangehaald. Als klap op de vuurpijl herhaalt men een totaal ongefundeerde aantijging van de UNRWA directeur in Gaza:

Robert Turner, de directeur van het UNRWA in Gaza, zei tegen Al Jazeera dat het Israëlische leger niet heeft gewaarschuwd voor de aanval.

CNN is een stuk evenwichtiger, en geeft naast de versie van UNRWA ook de Israelische:

The IDF said it had told people at the school to evacuate because of the fighting in the area and given a four-hour window to get people out. Israeli officials told CNN they had warned U.N. officials for three days to evacuate.

Ook meldt men dat er op Israelische troepen geschoten zou zijn. Waarom kunnen Nederlandse media naast Palestijnse en VN bronnen (wat praktisch hetzelfde lijkt, zeker waar het UNRWA betreft) niet ook Israelische aanhalen? Waarom is dat zo moeilijk? Waarom is men weer zo schaamteloos partijdig? Waarom neemt men voetstoots aan dat Israel zo’n beschieting op zijn geweten heeft, terwijl er daar in de buurt door twee partijen wordt gevochten?

Ik heb me al eerder deze week aan de NOS geërgerd, toen men weer eens een uitgebreide reportage had over Palestijnse slachtoffers in de wijk Shejaija, zonder een woord te zeggen over de vele raketten die van daaruit op Israel zijn afgevuurd. Er was overigens wel ook een reportage uit Israel: daarop zag men mensen relaxen aan het strand. Waarom geen schuilkelders en angstige gezinnen werden getoond, is me een raadsel.

Gisteren had de NOS een item over watertekort in Gaza en liet zien hoe Israel vorige week de waterleiding bombardeerde die aan 150.000 mensen water levert. Men liet vervolgens een lokale medewerker (dus van het Hamas bestuur) aan het woord, en op de vraag ‘Waarom bombarderen ze dit?’ zei hij: ‘Om te vernietigen, om ons te laten voelen dat er een watertekort is. De waterleiding is aangelegd toen de Israeli’s hier in Gaza waren, dus het kan geen vergissing zijn, ze wisten waar die ligt’. Niks geen wederhoor uiteraard vanzelfsprekend, want Hamas leden spreken toch gewoon de waarheid, dat weten we toch? Moet dit doorgaan voor onafhankelijke journalistiek?

Overigens zijn nu twee keer vlak achter elkaar wapens aangetroffen in een UNRWA school. De eerste keer zijn die overhandigd aan de ‘lokale autoriteiten, zo meldde de VN, en dat zijn, juist ja, Hamas. Dat zij de zaak maar eens tot op de bodem uit gaan zoeken. Inmiddels zijn die raketten verdwenen, zo meldt een woordvoerder van Ban Ki-Moon.  Ban zelf is ‘geschokt’ en eist een ‘uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden waarin dit heeft kunnen gebeuren’. Tja, wat zou daar toch de reden van kunnen zijn? Misschien kan de VN er een ‘fact finding mission’ heen sturen, die de Hamas autoriteiten eens kritisch aan de tand gaat voelen? Ik zou dan wel een legertje meesturen voor de veiligheid van de geachte VN delegatie.

Ratna Pelle

Share

  One Response to “Gaza conflict: wie beschoot de UNRWA school?”

Comments (1)
 1. Partijdige verslaggeving is nooit goed. Wie is echter echt objectief?
  Echter vindt ik de houding van Israël per definitie fout. Zij moesten na de 2e wereldoorlog toch beter weten.
  Daarmee wil ik Hamas en de Palestijnen niet vrij pleiten.
  En ook de blog komt niet verder dan bekvechten wie nu gelijk heeft. Doet dat er toe? Zo kom je niet tot elkaar.
  De mensheid heeft de middelen en naar ik verwacht het ontwikkelingsniveau om oorlog te overstijgen.
  Waarom dan zowel op het slagveld als in de media elkaar bevechten?
  Make the World a better place, for you and me……….(Michael Jackson) Waar blijft dat. Wie gaat hier echt voor.