jan 062014
 

gaza-school-w-cp-6140009= door Ratna =  

Gisteren verscheen op diverse websites een idioot bericht: een groep Palestijnse kinderen heeft VN-chef Ban Ki-Moon een brief geschreven over een nieuw, groot onrecht hun aangedaan. Ze voetbalden nietsvermoedend in hun dorp Kafr Sur, toen de bal ‘hoog over een met prikkeldraad bekleed hek’ zweefde en pardoes in Israel belandde. Pardon, in ‘een door Israel geclaimd deel van het dorp’. We laten als krantenredacties immers graag in onze nieuwsberichten doorschemeren wie in onze ogen recht heeft op welk stuk land. ‘Bij de poort staan soldaten’, zo meldt het artikeltje, en die kun je natuurlijk niet vragen je bal even terug te brengen want voordat de kinderen ze binnen 20 meter genaderd zouden zijn, zouden ze overhoop zijn geschoten. Dus zagen de kinderen geen andere mogelijkheid dan maar ‘rechtstreeks de VN-topman te benaderen. Israël heeft hun rechten geschonden door het ophalen van de bal niet toe te staan, beargumenteren zij. Ook zouden ze gewoon aan de andere kant van de omheining moeten kunnen spelen, vinden de voetballertjes’.

Ik maak uit het berichtje op dat ze de soldaten niet zelf hebben benaderd, noch iemand anders hebben gevraagd dat te doen. In werkelijkheid komt het dagelijks voor dat Palestijnse kinderen soldaten benaderen bij checkpoints, soms vriendschappelijk en soms om te jennen. Verder lijkt het me ook een beetje hun eigen verantwoordelijkheid dat ze de bal zo ver weg schieten. Wat we verder uit het bericht kunnen opmaken is dat het hek hier blijkbaar niet bijzonder hoog is en het met de stukken niemandsland en ‘no go area’s’ waar je je niet moet wagen omdat je dan wordt beschoten, wel meevalt. En hé, er is geen muur hier maar slechts een hek met prikkeldraad.

Een blik op Google maps laat overigens zien dat het hek niet door Kafr Sur loopt, maar een stukje links ervan. Israel claimt dan ook helemaal geen deel van dat dorp, maar scheidt de nederzetting Sal’it ten westen van Kafr Sur van de Palestijnse dorpen. Hier kun je het mee oneens zijn, maar dit bericht geeft de feiten niet goed weer.

Wat we vooral leren uit dit bericht is dat webredacteuren klakkeloos berichten overnemen van andere media of persbureaus en feiten checken er blijkbaar niet meer bij is. Het bericht is afkomstig van het ANP, waar nieuwssites een abonnement op kunnen nemen waarmee zij kant en klare berichten krijgen aangeleverd. In het bericht zelf wordt naar het Palestijnse Ma’an verwezen, dus daar heeft het ANP haar info uit. Ma’an is pro-Palestijns, dus die geloven wellicht dat die soldaten bij het hek monsters zijn die je niet even om een bal kunt vragen, en doen het graag voorkomen alsof Israel zomaar een dorp in tweeën splitst en zo het openbare leven beperkt. Nogmaals, je kunt over de afscheidingsbarrière en de nederzettingen denken hoe je wilt, maar feiten zijn feiten.

Ik neem tot slot aan dat Ban Ki-Moon deze zaak tot op de bodem zal uitzoeken, en een fact finding missie naar het gebied zal sturen voor nader onderzoek. Die kan dan over een half jaar een rapport uitbrengen aan de VN Mensenrechtenraad, die daarop besluit tot een boycot van Israelische voetballen, die verdacht vaak afkomstig blijken te zijn van Palestijnse kinderen.

 

Share