okt 232013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 1 –          

Palestijnse kleuter aangehouden, Hebron juli 2013Begin juli was een vijfjarig Palestijns jongetje in Hebron dat met stenen gooide en daarom door IDF militairen werd aangehouden, aanleiding voor veel media-aandacht. Betselem, een Israëlisch informatiecentrum voor mensenrechten in de door Israël bezette gebieden, noemde dit voorval ‘een illegale arrestatie van een vijfjarig Palestijns jongetje’. Alhoewel zo’n aanhouding op zichzelf te denken geeft, was de berichtgeving hierover met name gebaseerd op de waarneming en interpretatie vanuit Betselem, dat een dag na haar klacht bij de IDF het voorval onder aandacht van de media bracht.

Onder andere Trouw en de Volkskrant publiceerden hierover een bericht van Sacha Kester met de misleidende titel ‘Leger Israël arresteert jongetje van vijf’. In werkelijkheid was hier geen sprake van. Na enige contacten tussen Israëlische militairen en omstanders werd het jongetje meegenomen in een legerjeep en naar zijn huis gebracht en nadat de vader thuiskwam samen met hem overgedragen aan de Palestijnse politie (waarbij de vader zou zijn geblinddoekt). Dergelijke titels versterken het toch al aanwezige negatieve imago van een oppermachtig Israëlisch leger tegenover in dit geval een Palestijnse kleuter. Een kop als bijv. ‘Stenen gooiend jongetje aangehouden’ zou passender zijn geweest, voor zover het item al media-aandacht verdiende. De NOS kwam met een wat genuanceerdere berichtgeving. Hierin werd door Monique van Hoogstraten gemeld dat het jongetje werd ‘opgepakt’ en ook dat de situatie in Hebron gespannen is vanwege radicale Palestijnen en kolonisten. Bovendien arresteert de IDF geen kinderen beneden de 12 jaar. Betselem wordt door veel Israëli’s gezien als een organisatie die eenzijdig kritisch tegenover het leger en de bezetting staat en niet neutraal is in het conflict. Dat de IDF ook geregeld hulp biedt aan Palestijnen, zoals bij verkeersongelukken en ziekenhuisopnames, wordt in de berichtgeving nooit vermeld. Ook hadden de media zich niet alleen op Betselem als bron moeten richten, maar hadden ze de reacties over dit voorval vanuit de IDF moeten noemen.

Share