okt 232013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 2 –      

Har Homa building in East JerusalemVeel eenzijdige media-aandacht was er op 11 augustus voor de Israëlische goedkeuring van de bouw van bijna 1200 woningen op de Westoever en in Oost Jeruzalem. De berichtgeving hierover wekt de indruk dat het bouwen van nieuwe huizen op Palestijns grondgebied het grote obstakel voor de vrede zou zijn.

In o.a. Trouw, VK , Parool en het AD verscheen een door de redactie bewerkt bericht afkomstig van het ANP, waarin door een Palestijnse onderhandelaar werd opgemerkt dat door het steeds aankondigen van nieuwe bouwplannen Israël bezig is ‘de onderhandelingen te vernietigen’ voordat ze zijn begonnen. Nergens wordt vermeld dat premier Netanyahu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vooraf had geïnformeerd dat Israël ‘in de komende maanden van onderhandelingen met de Palestijnen de bouw in de nederzettingen zou beperken tot duizend nieuwe woningen’. (Israël houdt hierbij als altijd Jeruzalem, dat geannexeerd is, buiten de afspraken over nederzettingenbouw.) De meeste woningen zijn gepland in gebieden die tijdens de laatste paar onderhandelingsronden (sinds 2001) steevast werden aangemerkt als land dat Israël zou houden en uitruilen tegen andere stukken grond binnen de Groene Lijn. Overigens was er binnen Israël ook veel kritiek op de bouwplannen, uit de oppositie maar ook van minister Lapid. De aankondiging zou nodig zijn om de Netanyahu’s rechtse coalitiepartners binnen de regering te houden gedurende de vredesonderhandelingen. Dergelijke interne afwegingen blijven in de berichtgeving buiten beschouwing.

De nieuwbouw werd tegelijk aangekondigd met de beslissing om 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Deze vrij gelaten gevangenen hebben ernstige misdaden waaronder moorden en terreuraanslagen op hun geweten, iets wat ook genoemd had moeten worden.

Het Reformatorisch Dagblad kwam wel met een evenwichtig commentaar. Daarin wordt o.a. opgemerkt hoe opvallend veel aandacht het vredesoverleg in de Westerse media krijgt, met de focus op het bouwen in de Westbank en het oosten van Jeruzalem. Ieder huis dat Israël bouwt in een nederzetting, krijgt uitgebreide aandacht in het Westen. Vaak komen dezelfde bouwplannen meermaals terug in de media, omdat ze verschillende fasen van besluitvorming moeten doorlopen voordat uiteindelijk jaren later met de uitvoering kan worden begonnen. Dat blijkt dan ook duidelijk uit publicaties die hierover recenter zijn verschenen. Trouw, de VK  en het ND publiceerden eind augustus een ANP bericht waarin maar weer eens duidelijk werd genoemd dat Israël na de Zesdaagse Oorlog Oost-Jeruzalem annexeerde en dat de internationale gemeenschap die annexatie niet erkent en spreekt van illegale nederzettingen. In Nu.nl is een beperkter bericht hierover verschenen met evenwel dezelfde strekking.

Extra bronnen: CIDI en VECIP

Share