feb 202013
 

IMO Blog

http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en

Een Ethiopische vrouw en kind stappen in de bus na aankomst op Ben Gurion Airport (19-1-2009, foto Brian Hendler / JAFI)

Eind januari meldden diverse media dat ‘Israel stopt met omstreden anticonceptiepraktijk bij Ethiopische vrouwen’. In het vrij summiere bericht, gebaseerd op een artikel in de Haaretz, stond dat Israel voor het eerst had toegegeven dat gezondheidsdiensten Ethiopische vrouwen prikpillen hadden toegediend, en dat de opdracht was gegeven hiermee te stoppen als er twijfels zijn of de vrouwen de ‘bijgevolgen’ van de behandeling kennen. Verder werd verwezen naar een TV programma waarin Ethiopische vrouwen vertelden gedwongen te zijn de anticonceptie te nemen en gemeld dat volgens Haaretz het geboortecijfer van de Ethiopische gemeenschap in 10 jaar tijd met 50% is gedaald.

Het staat er niet, maar het is van hier een kleine stap naar de idee dat Israel de vrouwen bewust kinderloos wilde houden, uit racistische overwegingen, en dat dat behoorlijk goed gelukt is. En vandaar is de stap naar de nazi’s natuurlijk snel gezet. Op fora lezen we dan ook zaken als:

“laatste keer dat dit gebeurde was het 1942”

“Joden hebben wel geleerd van de geschiedenis, dat moet ik ze wel nageven.”

“Israël = Nazi-Duitsland.”

“Nou ze hebben weinig geleerd dan.”

Maar ook een serieus medium als het nieuwe 360 magazine komt met een behoorlijk vertekende versie van het ook al suggestieve Haaretz verhaal, onder de suggestieve titel ‘Israel heeft Ethiopische vrouwen stiekem anticonceptie gegeven’:

Als gevolg van de gedwongen geboortebeperking is het aantal geboorten onder Ethiopisch-joodse vrouwen met 50 procent gedaald. Door de sterke daling van het aantal geboorten is het geheime entingsprogramma met de prikpil ontdekt. Een onderzoeksjournalist van de Israëlische krant Ha’aretz interviewde 30 Ethiopische immigranten in opvangkampen die vertelden dat ze om de drie maanden een injectie kregen. De injecties waren vaccinaties tegen ziekten, zo werd de vrouwen verteld. In werkelijkheid ging het om het anticonceptiemiddel Depo-Provera.

Sinds de jaren tachtig zijn ongeveer 100.000 joden uit Ethiopië naar Israël geëmigreerd. Er is steeds meer weerstand tegen de zwarte joden. Onlangs heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd dat “illegale immigranten” uit Afrika het joodse geloof en de democratie in Israël bedreigen.

De gesuggereerde link met de illegale immigranten uit Afrika is beneden alle peil.

Een ander artikel in de Haaretz concludeert wat dit betreft:

But the story has taken on a life of its own internationally. The words “forced” and “coercion” are being thrown around in the international coverage. Images of Mengele-level persecution of clueless, helpless victims being marched by force from camps to clinics to receive their injections have been conjured up, as the story has travelled from the Israeli media to the national mainstream media, to international and niche publications. The headlines run from the oversimplified to deliberately twisted.

Precies. Het is zogezegd gefundenes fressen: een verhaal over Ethiopische vrouwen die in een TV programma vertellen dat ze werden geïntimideerd tot het accepteren van de prikpil, en zelfs werden voorgelogen dat het om inentingen zou gaan. Ik bedoel, Israel, gedwongen geboortebeperking, racisme, Afrikanen, het is toch allemaal te ‘mooi’ om waar te zijn? Dat ga je toch niet verpesten door ook de kant van de Israelische autoriteiten en instanties te geven? Of de zaak verder uit te zoeken, om erachter te komen dat de prikpil het meest gebruikte anticonceptiemiddel is in Ethiopië? Of even na te denken, om tot de conclusie te komen dat het toch ietwat vreemd is dat Israel zich eerst kosten noch moeite bespaart om de Ethiopiërs, die van een oude Joodse stam zouden afstammen, naar Israel te halen, te huisvesten, de taal te leren etc. om ze vervolgens een leven lang elke drie maanden met smoesjes naar de klinieken te lokken voor een nieuwe prik? En wanneer Israel er op uit was geweest dat deze vrouwen geen kinderen krijgen, dan waren daar toch zeker doeltreffender manieren voor geweest? Hoe waarschijnlijk is het dat Israel vrouwen die in een vrij land leven gedurende tien jaar voor de gek kan houden of tegen hun zin in elke drie maanden prikken, en dit ook nog eens geheim weet te houden totdat na 10 jaar een doortastende Haaretz journalist de zaak op het spoor komt? Als je even nadenkt is het idee dat het Israel om bewuste geboortebeperking tegen de zin van de vrouwen in te doen was, vrij absurd.

Daarbij zijn er, voor wie niet al uit gaat van de idee dat Israel een halve nazi-staat is, plausibele alternatieve verklaringen te verzinnen. Zo zijn er grote cultuurverschillen (er is een anekdote dat Ethiopische vrouwen bij aankomst in Israel dachten dat de toiletpot bedoeld was om groenten in te wassen, want zoiets hadden ze nog nooit gezien) en Israelische instanties lopen niet altijd over van het geduld en begrip hiervoor. Een prikpil is dan makkelijker dan die vrouwen uitleggen hoe de pil werkt en wat voor andere manieren er nog zijn. Daarbij is anticonceptie in Ethiopië niet algemeen geaccepteerd en roept dit bij de mannen vaak weerstand op. Voornoemd artikel in de Haaretz schrijft:

… the original television program uncovered is an insensitivity to a traditional culture and imposing Western norms in what likely began as a well-meaning attempt to help families make an easier adjustment to the shock that was ahead of them when they moved to Israel and once they arrived.

Maar is de snelle daling van het geboortecijfer dan niet hoogst verdacht? Wanneer Afrikanen naar Westerse landen emigreren daalt hun geboortecijfer, en wanneer het opleidingsniveau van Afrikaanse vrouwen (en vrouwen überhaupt) stijgt, daalt hun geboortecijfer eveneens. Overigens spreekt een ander artikel in Haaretz van 20% in plaats van 50%. En dan nog iets. Als Israel werkelijk aan gedwongen geboortebeperking en het stiekem toedienen van middelen zou doen, waarom wordt dit dan niet op grote schaal bij Arabieren toegepast? Men maakt zich immers zorgen over de groei van de Arabische gemeenschap en het hogere geboortecijfer van Arabische vrouwen tegenover Joodse, en dat zou een perfecte manier zijn om deze trend te stoppen. Is er een reden te bedenken dat men dit wel bij Ethiopische Joden zou doen, die men bewust naar Israel heeft gehaald, en niet bij de door velen als vijandig beschouwde Arabieren? Indien Israel werkelijk zo racistisch en beestachtig zou zijn als velen denken dan zou men toch zijn hand niet omdraaien voor een grootschalig programma gericht op de Arabische gemeenschap?

Ratna Pelle

 

Share