jul 062012
 

De Palestijnse leider Yasser Arafat was 75 jaar en leed waarschijnlijk aan de ziekte van Parkinson toen hij eind oktober 2004 ernstig ziek werd en enkele weken later (op 11 november 2004) in een militair ziekenhuis te Parijs overleed.

Na de mislukte vredesonderhandelingen met Israel in 2000, steunde (of organiseerde) Arafat de Tweede Intifada, een terreuroorlog die enkele jaren woedde en de hoop op een vredesakkoord deed verdampen. Israel en de VS schreven hem toen definitief af als vredespartner, en Arafat werd een gevangene in zijn kapotgeschoten hoofdkwartier in Ramallah, de Mukataa.

Als doodsoorzaak werd door de Franse artsen een hersenbloeding opgegeven, maar het medisch dossier werd niet vrijgegeven door de PLO, en zijn weduwe (feitelijk ex-vrouw) weigerde sectie te laten verrichten op het lichaam. Speculaties en complottheorieën (altijd populair in de Arabische wereld) duren tot op de dag van vandaag voort, en nu heeft de Arabische zender Al-Jazeera kleding en gebruiksvoorwerpen van Arafat in Zwitserland laten onderzoeken. Er zijn sporen van het radioactieve polonium-210 gevonden, waarmee Arafat zou kunnen zijn vergiftigd (één van de populairste complottheorieën). Vreemd is overigens dat het rapport van mei dateert en verwijst naar extra metingen die nog in juni plaats zouden vinden. Toch staat dit als eindrapport op de site van Al-Jazeera. De onderzoekers constateerden een buitengewoon hoge aanwezigheid van polonium-210 in de onderzochte voorwerpen van “Mr Louvet” (de Arafat-shawl en de context zullen zijn identiteit toch hebben verraden?), maar verbinden daar geen definitieve conclusies aan.

De NOS en Nederlandse dagbladen en nieuwssites namen het Al-Jazeera bericht woensdag over, soms onder een fictieve citaatkop als “Arafat stierf door vergiftiging”, hoewel zelfs Al-Jazeera dat niet zo stellig beweert. Het is vooralsnog slechts de opinie onder veel Arabieren, die meestal naar Israel, maar soms ook naar vijanden binnen het Palestijnse leiderschap wijzen.

De Palestijnse Autoriteit en de weduwe hebben nu toestemming gegeven om Arafats lichaam alsnog te laten onderzoeken, maar voor veel anti-Israel activisten (zoals Anja Meulenbelt en Maarten Jan Hijmans) is het al lang een uitgemaakte zaak en werd Arafat door de Mossad vergiftigd. Een typisch geval van “Barbertje moet hangen”, oftewel “Paradigma 3” (wat er ook gebeurd is, Israel is schuldig).

Yasser Arafat kan door een natuurlijke oorzaak zijn overleden, door een ziekte als leukemie of aids (ook een vroege speculatie), of door Palestijnse tegenstanders zijn vergiftigd, of door de Mossad. Geen van die mogelijkheden kan momenteel worden uitgesloten, en ook de Zwitserse onderzoekers benadrukten geen bewijs voor vergiftiging te kunnen halen uit de gevonden waarden. Onduidelijk is ook waar de spullen van Arafat al die jaren zijn geweest en wie er toegang toe hebben gehad. Elder of Ziyon merkte op dat de gevonden waarden veel te hoog zijn voor een vermeende vergiftiging in 2004, en suggereerde dat het polonium-210 mogelijk later erop is aangebracht. Zelfs Al-Jazeera erkende dit op haar website:

“Polonium-210, the isotope found on Arafat’s belongings, has a half-life of 138 days, meaning that half of the substance decays roughly every four-and-a-half months. “Even in case of a poisoning similar to the Litvinenko case, only traces of the order of a few [millibecquerels] were expected to be found in [the] year 2012,” the institute noted in its report to Al Jazeera.”

Israel had zeker redenen om Arafat destijds uit de weg te willen ruimen, en daarop schijnt ook door Israelische functionarissen destijds te zijn gezinspeeld, maar of het echt een wenselijke zet zou zijn geweest, en de voordelen tegen de risico’s zouden hebben opgewogen is zeer discutabel. Arafat was op het laatst tamelijk machteloos en geïsoleerd, en ook onder Palestijnen niet meer bijster geliefd nu hij ze op de doodlopende weg van de Tweede Intifada had geleid.

Wouter

 

Enkele berichten over dit onderwerp:

Share