mei 042012
 

IMO Blog

Volgens verschillende berichten zouden neo-nazi’s vandaag naar Vorden willen komen om de Duitse soldaten te herdenken. De burgemeester heeft gezegd deze ‘signalen’ serieus te nemen en dat er politie aanwezig zal zijn. Maar zal men de neo-nazi’s verbieden mee te lopen naar de Duitse graven? Op grond waarvan kan men dat doen?

Op ‘De Vijfde Dag’ van de EO vertelde Constant Kusters van de rechts-extremistische NVU blij te zijn met de herdenking in Vorden. “Goed dat Duitsers een plek krijgen”, zo zei hij. ‘Het is lang geleden, we gaan nu verder, de Duitsers zijn onze buren en de Geallieerden waren ook geen lieverdjes’, zo ging hij verder. Precies de dingen die de burgemeester en andere voorstanders ook zeggen, zij het in iets genuanceerdere bewoordingen. Dat betekent niet dat hun intenties identiek zijn, maar laat wel zien hoe subtiel het verschil kan zijn en hoe gemakkelijk dat verloren gaat en het verkeerd overkomt. En dat het verkeerd overkomt mag inmiddels duidelijk zijn. Het is jammer dat de burgemeester daar niet voor open staat. Hij voelt zich onbegrepen, ergert zich aan de ongenuanceerde reacties en ook aan het media circus, en benadrukt steeds maar weer dat het om verbroedering gaat en dat het jonge jongens en geen nazi-soldaten zijn. Hij lijkt slecht te luisteren naar de argumenten van de andere kant. Ik wil hem hier overigens wel gelijk geven dat sommige reacties inderdaad wel erg ongenuanceerd waren, en dat het onterecht is wanneer hij ervan wordt beticht zelf extreemrechtse sympathieën te hebben.

Een lokale Amsterdamse Joodse groep, TOF, wil actie voeren rond de dodenherdenking in Vorden, maar heeft gezegd de orde niet te zullen verstoren. Men gebruikt stevige taal:

De belangengroep, die bestaat uit “tientallen, vooral jonge joden”, noemt het in een persbericht met de titel ‘Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei’ “onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi’s”.

Men zal iets vanuit de lucht doen, dat in heel Vorden zichtbaar zal zijn. Ik ben benieuwd.
En een andere Joodse organisatie, Federatief Joods Nederland, spant een kort geding aan tegen de herdenking.

“Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend.”

Aldus de advocaat van de FJN. Het geding dient vanochtend in Zutphen.
Ondertussen is er weinig bekend over wat de gewone man/vrouw uit Vorden er allemaal van vindt. Een raadslid van D66 is er fel tegen, maar verder heb ik er niks over vernomen. De journalisten die hier allemaal in- en opdoken, lieten ditmaal het bekende straatinterview, normaal gesproken zo populair, achterwege. Vorden is ze misschien net iets te ver weg.

Hieronder de namen van 13 omgekomen Joden die in Vorden geboren waren en 8 andere slachtoffers die in Vorden omkwamen of er begraven werden. (De namen van de Britse soldaten hebben we niet online gevonden.) Zij dienen niet in een adem samen met Duitse soldaten in dienst van het nazi-regime te worden herdacht.

Bertha Philips
Vorden, 16 mrt 1878 – Auschwitz, 27 nov 1942
Henri Hoek
Vorden, 7 apr 1889 – Auschwitz, 10 feb 1944
Jetjen Jacobson-Wertheim
Vorden, 19 mrt 1856 – Sobibor, 23 apr 1943
Alexander Philips
Vorden, 26 jun 1911 – Sakrau, 31 jan 1943
Amon Mozes Philips
Vorden, 3 jan 1886 – Auschwitz, 12 okt 1942
Betsy Frouwke Philips
Vorden, 24 apr 1926 – Auschwitz, 12 okt 1942
Frouwke Karla Philips
Vorden, 4 jul 1927 – Auschwitz, 12 okt 1942
Jozeph Philips
Vorden, 26 aug 1875 – Auschwitz, 21 jan 1943
Philip Philips
Vorden, 26 jun 1880 – Ermelo, 3 mrt 1943
Bertha Stoppelman-Philips
Vorden, 3 aug 1877 – Auschwitz, 23 nov 1942
Rosalia Vleesblok-Philips
Vorden, 21 dec 1869 – Sobibor, 20 mrt 1943
Jozeph Windmuller
Vorden, 26 sept 1877 – Auschwitz, 19 okt 1942
Rosetta Zendijk-Wertheim
Vorden, 23 nov 1858 – Sobibor, 14 mei 1943

Baron Frederik Wilhelm Borch tot Verwolde
Geldermalsen 27 okt 1919 – Leusden 29 dec 1942 (verzet, gefusilleerd)
Baron Marcel Alexandre Borch tot Verwolde
Vorden 24 jan 1918 – Niihama (Japan) 4 mei 1943 (militair KNIL)
Albertus Bos
Ede, 28 feb 1904 – Vorden okt 1944 (Jehova’s Getuige, verzet, gefusilleerd)
Edzard Jacob Bosch Ridder van Rosenthal
Dordrecht 27 mei 1892 – Almen 2 apr 1945 (verzet)
Bernard Luimes
Hengelo (Gld) 25 feb 1912 – Vorden okt 1944 (Jehova’s Getuige, verzet)
Jacob Meijer
Hattem 3 jun 1900 – Vorden 24 sep 1944 (verzet, gefusilleerd)
Antonie Remeijer
Deventer 1 aug 1899 – Vorden okt 1944 (Jehova’s Getuige, verzet, gefusilleerd)
Theodoor Willem Frans Witkamp
Delfzijl 27 mrt 1924 – Bentheim (D) 18 dec 1943

Ratna Pelle

Share

  4 Responses to “Goed en fout op vier mei: Vorden (3)”

Comments (4)
  1. 65 jaar na dato is er één Europa en Duitsland is ook lid waarom alleen onze gevallenen eren en niet iedereen die gevallen zijn voor hun vaderland. In WO2 zijn bij de Grebbeberg veel Nederlanders gevallen omdat de officieren vertrokken waren. In Amsterdam zijn veel joden afgevoerd onder het oog van vele Nederlanders (verraders in uw ogen) dus mee lopers van de Duitsers dus moeten ook die niet geeerd worden omdat ze fout waren, en dat was meer dan de helft van de Amsterdammers. Mijn vader is door een Duitser telkens gewaarschuwd dat er een razzia aan kwam en dat hij zich moest verstoppen, en zo heb ik tot de jaren tachtig nog een vader gehad. En was dat dan ook een vijand, ik vind van niet.Dus mogen goede Duitsers ook geeerd worden.

  2. Goede Duitsers eren is prima, maar willekeurige soldaten die gevallen zijn in de strijd voor nazi-Duitsland staat vrij haaks op het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers, verzetshelden en bevrijders. Foute Nederlanders horen niet te worden geëerd, zoals de heisa om het gedicht over Siebe duidelijk maakte.

    Wouter

  3. de heisa gaat in mijn ogen te ver.
    in oorlogstijd liggen goed en fout heel anders, na al die jaren zou je eens naar het geheel moeten kijken, hoeveel Duitsers ken je die de denkbeelden van toen nog geweldig vonden, een handje vol, die figuren vind je ook vast in Nederland? het moet imho een moment zijn waarbij we herdenken, aan de slachtoffers, de bevrijders, en de veroorzakers, dat we nooit mogen vergeten hoe goed we het hebben met de vrijheid en wat voor strijden daarvoor geweest zijn, en dat we nog generaties lang hier met zn alle over stil blijven staan.

    Dan nog persberichten uit sturen met teksten als ‘Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei’ gaat gewoon te ver, die figuren zijn blijven hangen in de tijd, dit zijn woorden van figuren die denken ergens recht en kennis van te hebben maar er eigenlijk niets van snappen.

  4. Waarom verwachten zoveel mensen extreme tolerantie van joden waar zij zelf in hun eigen prive-leven niet over zouden piekeren?