sep 112014
 

– Ratna Pelle – 

satelite-photoVorige week werden we verrast door een bericht dat Egypte een stuk land in de Sinaï aanbood aan de Palestijnen om de Palestijnse vluchtelingen te huisvesten. President Abbas zou door een Egyptische functionaris benaderd zijn hierover. Uiteraard wees Abbas het voorstel vriendelijk van de hand, want hij vond dat het vluchtelingenprobleem niet ten koste van Egypte mocht worden opgelost. Welk een altruïsme. Later ontkenden zowel Egypte als Abbas dat het voorstel überhaupt is gedaan. De Jerusalem Post neemt het plan echter nog serieus, en meent zelfs dat de Palestijnse staat hier gesticht zou worden en de Palestijnen op de Westbank slechts autonomie zouden krijgen. Deze staat zou onder controle van de PA komen en gemilitariseerd zijn. Niet heel verassend ziet men wel wat in dat plan en noemt het zelf een ‘game changer’. Ook het CIDI neemt het plan serieus, al zegt men dat de berichten erover verwarrend zijn.

Het is overigens geen origineel plan. In 2004 stelde een groep Israelische wetenschappers onder leiding van het voormalig hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Giora Eiland ook al iets dergelijks voor. Dit idee werd toen door Egypte verworpen. Het is bekend dat Egypte de laatste jaren op problemen in de Sinaï stuit vanwege radikale Bedoeïenen en Salafisten die niet alleen smokkelen met de Gazastrook maar ook aanslagen in de Sinaï zelf plegen, dus wellicht dat men daarom niet maalt om een beetje woestijnzand in de Sinaï meer of minder. Anderzijds is het redelijk ongebruikelijk dat landen grondgebied afstaan zonder daar iets voor terug te willen, en het is al helemaal onwaarschijnlijk dat Egypte een staat op de Westbank hiermee zou willen vervangen. Sisi heeft een hekel aan Hamas maar is geen zionist.

Abbas is nog steeds boos op Hamas, en beschuldigt Hamas ervan dat het zo’n 150 Gazanen doodde onder het mom van collaboratie. Een deel van die ‘collaborateurs’ waren mogelijk Fatah leden waar Hamas zo mee af kon rekenen. Ook werden Fatah leden gedwongen in gevaarlijke wijken te blijven waardoor zij dienden als menselijk schild. Abbas heeft gedreigd de eenheidsregering met Hamas op te zeggen als Hamas niet bereid is de macht te delen in de Gazastrook en Fatah troepen de grensbewaking mogen overnemen, wat voorwaarde is voor Israel en Egypte om de grenzen te openen.

Nou dreigt Abbas wel vaker. Zo dreigde hij vorige week om naar het Internationaal Strafhof te stappen en zelfs de PA te ontbinden wanneer Israel zich niet binnen drie jaar terugtrekt uit de Westoever. Zijn plan voorziet verder in onderhandelingen van negen maanden, waarbij de eerste drie maanden uitsluitend over de grenzen wordt gepraat, en een bouwstop gedurende die eerste drie maanden. En oh ja, natuurlijk moet Israel weer Palestijnse gevangenen vrijlaten. Abbas heeft wel vaker gedreigd met het strafhof en ook ontbinding van de PA, dus of het veel indruk heeft gemaakt in Israel is te betwijfelen. Het is ook jammer dat hij zelf bij de laatste onderhandelingsronde wegliep om wederom met van alles te dreigen.

Ondertussen blijken steeds meer van de volgens de VN omgekomen onschuldige burgers in Gaza toch niet geheel onschuldig te zijn. Door het Palestijnse PCHR als onschuldig genoteerd, blijken er op internet foto’s van ze te circuleren in vol militair ornaat. Lastig soms, dat internet. Hoewel, de journalisten die bij westerse kranten werken zijn niet zo doortastend als Elder of Ziyon en nemen de cijfers van de VN (die haar cijfers weer van o.a. het PCHR betrekt) grif over. De ombudsman van de NRC bestond het, na weken oorlog in Gaza en talloze blogs en zelfs artikelen in vooraanstaande kranten over de kwestie, te schrijven dat hij wel ‘meer wou lezen’ over het ‘rekenwerk’ van enkele kranten, waaruit zou blijken dat er in Gaza ‘opvallend veel jonge mannen waren gedood door Israel. Daarmee zou hij kunnen ’wegen hoe buitenproportioneel het geweld nu werkelijk was’. De NRC redactie ontbeerde zelfs die nieuwsgierigheid.

Uit een enquête onder Palestijnen blijkt tenslotte dat de steun voor Hamas door de recente Gaza oorlog enorm is gestegen. Een grote meerderheid steunt het afschieten van raketten ook wanneer daarbij Israelische burgers omkomen. De helft van de ondervraagden vindt het bovendien gerechtvaardigd dat raketten vanuit dichtbevolkt gebied worden afgeschoten. Daarnaast staat een kleine meerderheid achter het doden van de drie Israelische tieners, wat de opmaat vormde voor deze oorlog, en steunt 60% een nieuwe intifada zolang er geen ‘levensvatbare’ onderhandelingen zijn. Deze uitkomsten zijn enigszins bevreemdend, daar je zou verwachten dat men in Gaza even genoeg heeft van oorlog en geweld, en blij is als men zijn huizen weer kan herbouwen. Men gelooft echter heilig dat de overwinning nabij is en in een volgend conflict de zionisten dan toch heus verslagen kunnen worden, precies zoals de propaganda van Hamas en Fatah ze vertelt. Het adagium lijkt als vanouds: geen vrede, geen concessies en vooral geen zwakte tonen. Door het subsidiëren van UNRWA scholen en de ‘salarissen’ van Palestijnse gevangenen werkt het Westen hieraan (onbedoeld) mee.

Hamas en Islamitische Jihad zijn ondertussen alweer druk in de weer om nieuwe tunnels te graven. Een verslaggever van Al Jazeera mocht mee een tunnel in die wordt gegraven door de IJ.

“We are getting these tunnels ready for the next battle, in order to launch attacks and fire mortars and artillery. These tunnels will also have other uses, which we will not disclose,” said a masked militant. The report aired on September 4.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Share