dec 252017
 

Zeggen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, zou de werkelijkheid onder druk zetten

– Door Tjalling. –

‘Jacobine op Zondag’ is een programma van de KRO-NCRV, waarin ervaringsdeskundigen en betrokkenen spreken onder leiding van Jacobine Geel over ethische en maatschappelijke dilemma’s uit de actualiteit. De aankondiging van president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, of juister gezegd, die erkenning door te voeren, is nog altijd actueel en gelet op de vele negatieve reacties ook tot heus een dilemma gemaakt. Reden genoeg dus voor Jacobine om ook over dit onderwerp mensen te laten spreken voor microfoon en camera. Uit haar manier van presenteren bleek dat ze het niet eens was met het voornemen van Trump.

Jacobine opende de uitzending namelijk met de woorden: “Sinds Donald Trump Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël lopen wereldwijd de spanningen op. Ook Joodse Nederlanders voelen zich bedreigd.”

Hiermee was de toon van de uitzending op afgelopen 17 december gezet en tegelijk de uitkomst al vastgelegd. Die was dat Trump met zijn beslissing de hele wereld in verlegenheid zou hebben gebracht en sommigen zelfs bang gemaakt.

Jacobine: “Iedereen stuiterde van verbazing. Wat deed hij nù?”

De gasten op 17 december waren rabbijn Soetendorp en journalist Frits Barend. Beide heren gaven hun visie omtrent de aankondiging van Trump. Daaruit klonk zeker geen enthousiasme, eerder het idee van – inderdaad – in verlegenheid te zijn gebracht. De gasten pasten dan ook goed in de opzet van deze uitzending.
Nog vrijwel in het begin van de uitzending vroeg rabbijn Soetendorp zich af ‘wat Trump nu deed in een situatie die spanningen oproept’, maar zei direct daar achteraan ook dat ‘Jeruzalem de hoofdstad van Israël is’. De reactie van Jacobine daarop was opmerkelijk en tegenover een rabbijn ook gênant: “Hij (Trump Tj.T.) zei iets wat in uw beleven de waarheid was, maar wat de werkelijkheid onder druk zet.” Jacobine is theologe. Theologen maken nogal eens onderscheid tussen ‘waarheid’ en ‘werkelijkheid’, en kunnen juist daardoor op hun beurt heel veel mensen in verlegenheid brengen. Trump had volgens Geel immers iets gezegd wat in het beleven van rabbijn Soetendorp waarheid is, maar wat de werkelijkheid onder druk zet. Tegen het theologisch uitspelen van waarheid en werkelijkheid valt weinig te doen, maar het is wel heel triest dat dit tegenover elkaar zetten van begrippen hierbij zo expliciet wordt gedaan. Iemand die, om welke reden dan ook, van mening is dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël, wordt er vanuit godskennis op gewezen dat zijn waarheid de werkelijkheid onder druk zet. Ik vermoed dat de reactie van Jacobine, waarheid vs werkelijkheid, tegelijk de leidende gedachte moet zijn geweest van waaruit deze uitzending werd gepresenteerd en ik vrees dat Jacobine niet de enigste is die zo denkt over de aankondiging van Trump.

Tijdens de uitzending komen beelden voorbij van o.a. het inslaan van de ramen bij het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam en de aanslag op de synagoge in Göteborg. Die beelden pasten goed in de opzet van het programma, want ze moesten natuurlijk bevestigen dat Trumps voornemen te vergelijken zou zijn met het spelen met vuur. Er kan eigenlijk maar één conclusie worden getrokken uit de vooringenomen opzet van het programma, namelijk dat het oliedom van Trump was geweest. Hij zou ermee zelfs de wereld in de fik hebben kunnen zetten. Door die vooringenomen opzet was het wel te verwachten dat het gesprek tijdens de uitzending niet boeiend was. Waar het om hàd moeten gaan is niet aan bod gekomen. Het antisemitisme is de èchte oorzaak van alle geweld tegen Joden en Joodse instellingen. De aankondiging van Trump is hooguit aanleiding die in veel media ook nog eens als soort van carte blanche werd geschetst voor de daders.

Terug naar Jacobine. Zij vertolkte in woorden en presentatie wat heel veel mensen denken, namelijk dat Jeruzalem dan wel de hoofdstad van Israël is, maar tegelijk zo omstreden gemaakt dat het diplomatiek onverstandig is om dat officieel te erkennen en vervolgens ook daadwerkelijk door te voeren.

Tot slot: De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël is niet de beslissing van Trump geweest. In feite voert hij een beslissing uit die al in 1995 door het Amerikaanse Congres was genomen, bekend als de Jerusalem Embassy Act van 23 oktober 1995.
Persoonlijk kan ik mij vinden in het voornemen van Trump, al had ik liever gezien dat het besluit van het Amerikaanse congres zou zijn uitgevoerd door een van de ex presidenten van de USA.

Share