mrt 152016
 

9-2-2013_UAWC-boycot= IMO Blog =  

In mijn vorige blog citeerde ik een krant (het RD, maar het stond op meer nieuwssites) over Kamervragen van Sjoerd Sjoerdsma van D66. Het ging over de sloop van een door Nederland gefinancierd ontwikkelingsproject op de Westbank. Ik uitte daar vooral mijn ergernis over de eenzijdige manier waarop dit weer in de media kwam, zonder enige aandacht voor de status van het gebied. De slotsom was dat het misschien handiger is als Nederland zulke projecten in het vervolg even vooraf met Israel coördineert voordat er een hoop geld in wordt gestopt. Er valt echter nog wel meer over te zeggen. Zo wijst Brigitte Wielheesen, zelf lid van D66, erop dat juist Sjoerdsma zou moeten weten dat het ging om C gebied, dus onder volledige Israelische controle:

Voordat u in de Tweede kamer zitting nam, werkte u, bijna een jaar als beleidsmedewerker in Ramallah op de Westbank en heeft u gewerkt aan de toekenning van ontwikkelingshulp aan de NGO’s in de Palestijnse Gebieden.

Sjoerdsma is dus niet echt een onafhankelijk en neutraal persoon. Hij weet hoe het er aan toegaat en wat de procedures zijn voor C gebied, maar doet het overkomen alsof Israel de boel uit rancune saboteert. Wielheesen wijst er voorts op dat het argument, dat Israel zowat alle aanvragen voor bouwvergunningen afwijst, niet klopt. Veel aanvragen zouden bovendien (bewust, denkt zij) onvolledig worden ingevuld en niet aan de eisen voldoen. De Israelische bureaucratie is berucht, dus ik kan mij voorstellen dat je dat niet eens expres hoeft te doen om moeite te hebben met aanvragen op de correcte manier.

Nederland geeft jaarlijks 18 miljoen Euro aan ontwikkelingshulp aan de PA (voor heel Europa is dit 200 miljoen). Daarmee ontvangen de Palestijnen de meeste hulp van ons per hoofd van de bevolking. Als dat geld werkelijk bijdraagt aan hun ontwikkeling, aan het opzetten van instituties en een fatsoenlijk bestuur, aan meer welvaart voor de gewone burger en daarmee aan meer stabiliteit en vrede, dan is dat goed besteed. Het is echter bekend dat de PA Palestijnse gevangenen in Israel tussen de 400 en 3500 Euro per maand geeft, en Palestijnse nabestaanden van strijders of terroristen die als ‘martelaar’ omkomen bij aanslagen tegen Israel, krijgen ook een maandelijkse toelage. Daarnaast is de corruptie er wijdverbreid, en leven Abbas en andere hooggeplaatste PA en Fatah functionarissen er goed van. Er is weinig zicht op hoe het Nederlandse en Europese geld wordt besteed, maar toch hoor je D66 daar nooit over. Abbas heeft afgelopen jaar nog een mooi optrekje voor zichzelf laten bouwen, volgens o.a. The Times of Israel.

Een deel van de ontwikkelingsprojecten, waaronder dat wat nu door Israel is opgedoekt, wordt uitgevoerd in samenwerking met de ‘Union of Agricultural Work Committees‘ (UAWC), volgens Wikipedia een ‘non-profit organization that was established in 1986 to improve the performance and professionalism of Palestinian farmers during the Israel-Palestinian conflict’. Klinkt mooi, op het eerste gezicht. Volgens verschillende bronnen zou zij echter banden hebben met de PFLP. Wikipedia weer: ‘The UAWC was established in Jerusalem; and founded by a group of volunteer agronomists and development workers “loosely affiliated with the Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP)”,[2]  De voetnoot verwijst naar een boek van Glenn E. Robinson: ‘Building a Palestinian state, the incomplete revolution’.

NGO monitor schrijft dat volgens de rechtse NGO Shurat HaDin (The Israel Law Center), de UAWC zelfs ‘nauw verbonden’ is met de PFLP. Het zou door de PFLP zijn opgericht, worden bestuurd door PFLP activisten en haar geld/bronnen zouden ter beschikking staan van de PFLP. USAID zou het daarom als de ‘landbouw tak’ van de PFLP beschouwen. De Jerusalem Post schreef in 2012, toen de UAWC in Australië in opspraak kwam vanwege haar banden met de PFLP:

A search by The Jerusalem Post revealed that the PLFP’s Arabic language website includes detailed reports on the UAWC’s work, the most recent of which is dated February 2.
At an official UAWC conference in Ramallah last year, PFLP spokesman Ali Jaradat joined representatives from Fatah and other Palestinian groups in saying that “Palestinian land [is] under fierce attack from the Israeli occupation,” Ma’an News’ Arabic-language site reported.

The PLFP also vocally supported a UAWC protest outside the UN headquarters in Gaza City last year, in response to the UN’s Palmer Report into the blockade of Gaza, with PFLP central committee member Imad Abu Rahma dubbing the blockade an “international crime,” according the PFLP’s Arabic-language Facebook page.

De PFLP wordt door de VS, EU en Canada als een terroristische organisatie beschouwd en heeft verschillende aanvallen en aanslagen gepleegd op Israelische doelen en burgers. In 2014 eiste zij een bloedige aanslag in een synagoge in Jeruzalem op, waarbij twee Palestijnen met messen, bijlen en geweren de aanwezigen te lijf gingen. Er kwamen vijf mensen om.

NGO Monitor haalt ook iets strijdbaarder woorden aan van de UAWC dan het Wikipedia artikel:

A “non-profit organization by a group of volunteers and agronomists” in response to what it calls “the vulnerable socio-political circumstance of farmers that resulted from occupation policies in confiscating lands and water in the early eighties and therefore directly harmed the interests of farmers and Palestinians.”

Zowel NGO Monitor als Wikipedia wijzen erop dat de UAWC BDS (de boycotcampagne tegen Israel) steunt en daar in een document in 2005 mede toe heeft opgeroepen. Ook organiseert zij activiteiten tegen de ‘bezetting’ en pleit zij tegen ‘normalisatie’, oftewel tegen elke samenwerking met Israel. Je kunt je afvragen of het niet beter zou zijn organisaties te steunen die juist wel op samenwerking met Israel gericht zijn, en ook dichterbij de doelen van de EU staan, in plaats van een organisatie die een bondgenoot van ons bestrijdt en bovendien verbonden is met een terroristische organisatie.

De UAWC krijgt geld van een aantal regeringen en ontwikkelingsorganisaties. Ook het Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels werkt met deze organisatie samen. Zij krijgt op haar beurt weer geld van diverse Belgische overheden en de EU. The Israel Law Center heeft Oxfam al meermaals gedreigd met juridische stappen als ze de steun aan UAWC niet staakt.

Ook het project dat nu door Israel is opgedoekt was samen met het UAWC, en werd dus door de Nederlandse overheid gefinancierd. Misschien dat daar eens Kamervragen over kunnen worden gesteld? En zouden die dan ook eens niet alleen van de usual suspects kunnen komen zoals Joram van Klaveren of Joel Voordewind, maar ook van partijen die altijd vooraan staan wanneer Israel de vrede zou belemmeren? Partijen die vinden dat we niet met bedrijven moeten samenwerken die ook maar in de verste verte iets te maken hebben met ‘de bezetting’ of de verdediging van Israel? Dat zou hun geloofwaardigheid wat betreft Israel-Palestina zeer ten goede komen.

Ratna Pelle

Share