dec 122015
 

GS-Fryslan– Door Tjalling –    

Afgelopen 8 december werd op een bijeenkomst van Gedeputeerde Staten van Fryslân besloten om de concessie voor het openbaar vervoer in Zuidoost Friesland, Vlieland, Terschelling en Ameland te gunnen aan Arriva. Dit vervoersbedrijf was echter niet de enigste deelnemer. Onder de vier gegadigden was ook EBS, een dochteronderneming van het Israëlische bedrijf Egged.

Als een Israëlisch bedrijf, of een dochteronderneming daarvan, gading maakt naar een concessie o.i.d. dan is dit meestal aanleiding voor een partij als de SP of individuele mensen, die zichzelf labelen (…) met predicaten als bijvoorbeeld bevlogen of humaan, om daarover stennis te maken.

Zo had de SP inzake de deelname van EBS al tijdenlang voordat deze aanbesteding aan de orde zou komen, schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De SP vindt namelijk dat Fryslân ‘alleen zaken moet doen met bedrijven die de mensenrechten respecteren’. De Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied zijn volgens de SP een schending van het Internationaal Humanitair Recht. Dit zou dan betekenen dat Egged en dochterbedrijven daarvan, profiteren van de militaire bezetting.

Daarnaast heeft een groep burgers een petitie gestart en in een paar dagen tijd waren er ruim duizend handtekeningen gezet. Deze petitie werd aangeboden aan Gedeputeerde Staten. De groep wees onder andere op het Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten. Hierin staat dat overheden geen zaken mogen doen met bedrijven die mensenrechten schenden. En alsof het niet op kon, het ‘Samenwerkingsverband voor Palestina in Friesland’ stuurde op afgelopen 16 november eveneens een brief, waarin de leden van G.S. Fryslân nadrukkelijk werd gevraagd ‘nee te zeggen tegen medeplichtig OV’. Een ingekorte/aangepaste versie van de brief is te lezen op de blog van Wim Minnaard, medewerker van EAPPI.

Het is bekend dat er t.a.v. Israël zeer onterecht een dubbele moraal wordt gehanteerd, vooral door mensen die begrippen als humaniteit en mensenrechten hoog in hun vaandel hebben. Landen als China, Marokko en niet te vergeten Saoedi Arabië, die werkelijk een loopje nemen met de mensenrechten, mogen van hen kennelijk hun gang gaan, maar Israël dus beslist niet.

Gelukkig keken de leden van G.S. Fryslân bij de beslissing over de concessie voor het OV wel verder dan hun neus lang is. Gedeputeerde Johannes Kramer zei voor de microfoon van Omrôp Fryslân o.a. dat ‘het aspect “mensenrechten” wat volgens sommige mensen bij een Israëlisch vervoerder een rol zou spelen, geen grond is om op te beoordelen’.

 

Share