jun 232014
 

HoogstratenBeste Monique van Hoogstraten,

Ik zag een paar dagen geleden je zoveelste reportage waarin je het Palestijnse leed inzichtelijk maakt en hoorbaar empathie met hen hebt. Ik twijfel niet aan hun problemen en hun gevoel van machteloosheid, en jij brengt dat heel krachtig onder de aandacht. Daarbij lijk je echter te vergeten dat er twee kanten zijn in dit conflict, en twee volken die lijden en – op hun manier – gelijk hebben.

Door zo eenzijdig de nadruk te leggen op de Palestijnse kant doe je geen recht aan de complexiteit van het conflict. Ook in Israel is er veel leed, bijvoorbeeld bij de families van de ontvoerde jongens. Waarom laat je dat niet zien in je reportages? Het hele land leeft met die jongens mee, mensen maken zich zorgen dat dit henzelf of hun kinderen kan overkomen. De uitspraken van Hamas leiders die de ontvoering prijzen en waarschuwen dat er meer in het verschiet ligt zijn zout in de wonde.

Israel pakt niet willekeurig maar mensen op zoals jij beweert in je reportages, maar zoekt gericht naar die jongens en hun ontvoerders. Daarbij wil het ook duidelijk maken dat ontvoeren niet loont en dit geen goede strategie is voor Hamas. Hamas heeft vanaf begin 2013 meer dan 60 pogingen ondernomen om Israeli’s te ontvoeren – ook die info miste ik in de NOS berichtgeving over de zaak. Ontvoeringen zijn eerder ook gelukt, en die voorbeelden, ook als het decennia geleden is, staan mensen helder voor de geest.

Hamas ziet dit als een lucratieve zaak, omdat men weet dat Israel er veel, heel veel, voor over heeft haar mensen terug te krijgen. Ontvoeringen kunnen rekenen op brede steun in de Palestijnse samenleving, en de ontvoering van deze tieners is alom bejubeld. Ook Jibril Rajoub van Fatah heeft de ontvoeringen goedgepraat, en in PA media en op de facebookpagina van Fatah werd gejubeld en verschenen walgelijke cartoons. Dat rechtvaardigt niet per se alles wat Israel doet, maar plaatst het misschien toch in een iets ander licht.

Jij laat daar allemaal niks van zien, omdat je Israels kant niet belangrijk lijkt te vinden, omdat je het als ‘zionistische propaganda’ ziet of waarom eigenlijk? Wanneer Hamas of een andere terroristische groepering straks honderden of duizenden gevangenen (vaak moordenaars) vrij krijgt voor deze jongens, zal men enorm aan populariteit winnen. En dat komt het vredesproces uiteraard niet ten goede. In dat geval zal er wel weer een reportage komen waarin de NOS laat zien hoe blij de moeders van de gevangenen zijn dat hun zonen na zoveel jaar eindelijk weer vrij zijn. Wat voor vreselijks de gevangenen op hun geweten hebben en hoe dit voor Israelische nabestaanden van die aanslagen voelt, daar zul je wel weer geen boodschap aan hebben.

Ik heb sterk de indruk dat jij het hele conflict slechts door de lens van de bezetting waarneemt. Alles wat gebeurt is een gevolg van de bezetting, en daarmee is Israel dus per definitie de hoofdverantwoordelijke voor de ellende die jij er dagelijks om je heen ziet. Door er zo naar te kijken is er veel wat je niet ziet, of wat niet relevant lijkt omdat het niet in deze zienswijze past. En dat negeer je dus. Palestijns antisemitisme bijvoorbeeld, de vele pogingen tot ontvoering, tot het plegen van aanslagen, de wapens die bij de checkpoints worden gevonden, de propaganda in de Palestijnse gebieden die Israel en de Joden zwart maakt en geweld tegen Israel verheerlijkt. En nee, dat gebeurt niet op dezelfde manier in Israel, waar critici van het bewind en de bezetting alle ruimte krijgen en vaak ook nemen.

Heb je gehoord van Mohammed Dajani, de docent aan de Al Quds Universiteit die met zijn leerlingen naar Auschwitz ging, om hun ook het Joodse leed te tonen en empathie voor hen bij te brengen? Hij kreeg felle kritiek en is later uit de lerarenvakbond gezet. Hij vroeg vergeefs om steun bij de directie van de universiteit en heeft toen die uitbleef zijn ontslag genomen. De directeur van deze universiteit is nota bene de als gematigd bekendstaande Sari Nusseibeh, iemand die zich steeds minder vrij voelde om zijn visie uit te dragen dat ook de Palestijnen substantiële concessies moeten doen voor vrede, waaronder opgeven van het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ van alle vluchtelingen. Verzoenings- en samenwerkingsprojecten worden steevast verstoord en verhinderd door de ‘anti-normaliseringsmensen’ aan Palestijnse kant. Palestijnse journalisten die kritiek hebben op de machthebbers en werkelijke vrede bepleiten worden monddood gemaakt. Overigens worden bekende artiesten die in Israel willen optreden steevast onder zware druk gezet (sommigen spreken zelf van intimidatie) door de BDS beweging om hun optreden af te gelasten.

Jij laat heel helder zien hoe het Palestijnse vijandbeeld wordt gevoed door Israels acties. Je maakt je via tweets (geplaatst onder een artikel op de NOS website) openlijk kwaad om Israels acties en suggereert dat het een opstand wil uitlokken. Je zegt dat ‘zelfs vanuit Israelisch perspectief het optreden van het leger moeilijk meer is te snappen’. Ik vraag me af waarop dat is gebaseerd, want ik heb je er nog nooit op kunnen betrappen dat je zelfs maar een poging deed de zaak ook vanuit Israelisch perspectief te bekijken. Misschien moet je wat minder Haaretz, en wat meer Jerusalem Post, Ynet en The Times of Israel gaan lezen om je met dit perspectief iets vertrouwder te maken? En niet voornamelijk met Israelische critici en vredesactivisten praten, maar ook met de ‘gewone’ Israeli?

Het zou mooi zijn wanneer je ook eens zou laten zien hoe het Israelische vijandbeeld wordt gevoed door (pro)Palestijnse acties, uitspraken en steunbetuigingen voor terreuracties en geweld tegen burgers.

Ik zou graag zien dat je ook de andere kant van de zaak eens zou belichten. Zodat de miljoenen kijkers van het NOS journaal zien dat het conflict over meer gaat dan checkpoints, Israelische soldaten en Palestijnse gevangenen. Zodat ze niet alleen de Palestijnen kunnen begrijpen, maar ook zien wat Israel beweegt en wat de angsten zijn van veel Israeli’s. En dan misschien iets snappen van de complexiteit van het conflict in plaats van een snel oordeel te vellen.

Ik zie graag je reactie tegemoet en zou die ook graag op mijn blog publiceren.

 

Met vriendelijke groet,

Ratna Pelle, medewerkster Israel-Palestina.Info

Share

  17 Responses to “Open brief aan Monique van Hoogstraten”

Comments (17)
 1. Helemaal mee eens. Zou ook Leonie van Nierop van de NRC zich kunnen aantrekken

 2. Mag ik zo onbescheiden zijn te verwijzen naar mijn recentelijk verschenen boek ‘Tussen hoop en catastrofe’, waarin ik een overzicht geef van het conflict tussen Israël, de Palestijnen en de Arabische wereld vanuit een breder perspectief, waarbij aan de verschillende partijen aandacht wordt besteed en het conflict in een historisch kader wordt geplaatst? Mijn conclusie is dat rechtvaardigheid niet het criterium kan zijn om partijen aan te beoordelen. Het gaat erom welke acties het vredesproces bevorderen en welke niet. BDS aan de ene kant en Price Tagging aan de andere kant zijn typische voorbeelden van het laatste. Eenzijdige berichtgeving behoort daar ook toe.

 3. Een heel vriendelijke brief. Mijn eigen conclusies zijn nog veel harder en scherper. Maar ik hoop dat Monique van Hoogstraten de moed heeft een eerlijk en journalistiek (verantwoord) antwoord op dit artikel/deze brief/ dit blog te geven. Een journalist bij de NOS is volgens de eigen regels gehouden om onbevooroordeeld haar/zijn nieuws te brengen ter voorlichting aan het Nederlandse volk, nietwaar? Daar hoop ik dus nu maar op.

 4. Ik sluit me grààg aan bij jouw artikel Ratna Pelle!
  Ik zal geen ‘eigen bewoordingen’ gebruiken… die van jou zijn zo ‘netjes’ en néé geen RENA NETJES, want die doet haar achternaam geen eer aan…
  Dus ik houd het maar netjes en kan mij met moeite weerhouden, ietwat minder nette, gepéperde taal te gebruiken… maar ben het VOLLEDIG met je eens, het is tenenkrommend zo BESCHAMEND deze ‘berichtgeving van Monique van Hoogstraten is… van het zelfde niveau als de dombo die als minister v BZ ONS land mag vertegenwoordigen, frans timmermans, zo GENANT en dan druk ik me nog eufemistisch uit!

  Het enige wat ‘dit soort mense’ enig inzicht wellicht zou kunnen brengen is een persoonlijke ontmoeting met minimaal 50 van deze gepamperden op een stille verlaten havenkade… aii begin ik toch nog weer ‘onnetjes’ te worden, want eenieder wéét wat hen dan te wachten staat… het is hen gegùnd…

  Shalom,
  Scarlatti

 5. zolang het joodse volk bestaat, is er ook veel jodenhaat.
  wat deze verslaaggeefster zo subjektief brengt is puur antisemitisme.

  mijn zuster is vroedvrouw en vertelt , dat in de israelische ziekenhuizen
  iedere tweede vrouw arabisch is, die dezelfde goede medische behandeling krijgt
  als iedere joodse medeburger.dit betaalt de joodse regering en de joodse burgers van israel.

  het joodse volk is ook zeer verbonden met elkaar en daarom is deze vreslijke ontvoering
  van drie (onze alle)kinderen zo verschrikkelijk.

  in judea en samaria, overvallen palestijnen joodse (vooral vrouwelijke) chauffeurs en
  pikken hun auto’s in. deze mensen zijn dan al blij, dat ze niet vermoord zijn.

  probeer daar is een artikel over te schrijven!!!

  journalist zijn is ook de zaak OBJEKTIEF te belichten/

  wij hopen op goed nieuws binnenkort!!!

 6. Ik kan me de tijd niet meer herinneren dat de NOS opjectieve berichtgeving bracht. Het is allemaar erg gekleurd helaas, vooral t.a.v. Israel.
  Tijd voor een drastische verandering binnen de NOS.

 7. Prima brief. Geen onvertogen woord waarop ze je kan aanvallen.

 8. Als Moniqe tij heeft kan ze mischien wat rapporteren over al de Palestijnen en Syriers die behanded wordenin zieken huizen in Israel.
  Mevrouw Abas zelf onderging een operatie in Israel een dag na de ontvoering?? van de drie onschuldige school jongens.
  Maar ja het helpt toch niets, de media is verre van objectief.

 9. Laat bv eens op het nieuws zien hoe het met de “apartheid” in bv de ziekenhuizen en universiteiten in Israel gaat
  Ben helaas dagelijks in het Belinsonziekenhuis waar weet ik niet hoeveel artsen broeders en zusters en schoonmaak personeel
  zorgen dat mijn man daar goed verzorcht wordt
  En onder andere ook alle Palestijnse patienten
  Maar ja zulke dingen dat is geen nieuws item mensen zien graag die kanten die in Europa op tv worden vertoond stel je voor dat ze negatieve reacties zouden krijgen van de medelanders

 10. Een goede poging, die goed begint, maar niet goed eindigt. En waarmee ‘vershteerd’ Ratna haar brief?

  Door dit te schrjjven: ” Misschien moet je wat minder Haaretz, en wat meer Jerusalem Post, Ynet en The Times of Israel gaan lezen om je met dit perspectief iets vertrouwder te maken? En niet voornamelijk met Israelische critici en vredesactivisten praten, maar ook met de ‘gewone’ Israeli?”

  Daarmee ontkracht zij volledig de rest van wat verder een goeie brief had kunnen zijn. Hier in Israel, moeten we zeer dankbaar zijn dat ondanks alles er nog steeds mensen zijn die zelf goed kijken, observeren en inventariseren, analyseren, nadenken, en HaAretz schtijven en lezen. Wanneer dat niet meer kan, nl. wanneer we HIER IN ISRAEL ZELF de mond worden gesnoerd, dan zijn we een demokratie-af.

  Ik denk niet dat MvH het probleem is.
  Een bezetting is geen goede public relations, hoe je het ook went en keert. Tien jaar in uniform en ‘batashim’ in de gebieden hebben me dat geleerd.
  Een militair bewind zet de toon. GZD hebben we de Westbank niet geannexxeerd en is het GEEN Israelisch grondgebied, en GEEN deel van de staat Israel, ook niet volgens de Israelische wet. Een besetting is een onverkoopbaar concept en product. Je KAN er geen positieve draai aan geven, hoe graag we dat ook zouden willen. Voorbeeld: wanneer Palestijnen het gebruik van bepaalde wegen wordt ontzegd – vzs. vanwege veiligheidsredenen, dwz de veilgheid van Israeli die in dorpen en steden in de gebieden wonen — er een uitspraak van de Israel’s hoogste gerechtshof komt die zegt dat dit verkeerd is en NIET MAG, en vervolgens de beslissing van het hof door het leger – in opdracht van de minister – terzijde wordt gelegd – waarom verbaast het ons dan nog dat de buitenlandse media herinneringen aan apartheid in Zuid Afrika oproepen?

  MvH, zoals de meeste reporters, zal ongetwijfeld oog hebben voor de andere kant want ze ontmoet zowel professioneel also ook sociaal genoeg normale mensen. De vraag is of haar opdrachtgevers daar in geinteresseerd zijn – waarschijnlijk niet. Good News stories doen het niet goed en de perikelen van de Israeli, zo denkt men dan, verbleken toch naast die van die arme Palestijnen?

  Zelf ben ik gek op de Westbank. De mooiste plekken van Eretz Israel zijn daar te vinden. Maar het is geen deel van de Staat Israel. Daarom denk ik dat, omdat de jongens in de gebieden zijn gekidnapt, een groot deel, also niet het grootste deel, van de Israelische bevolking er minder ‘mee heeft.’ Zo van “Ben er nooit geweest,. Zal er ook nooit heengaan en ’t is al erg genoeg dat mijn zonen daar gevaar lopen als ze daar voor de zoveelste keer miloe-iem (reservedienst) moeten doen, om een uitpost van 15 families met 20 soldaten te beschermen.” Dat klinkt misschien hard, maar ik hoor dit alom in vele toonaarden – er er klinkt altijd een grote uitdrukking van vermoeidheid in mee……

  Ik ben er zeer voor dat MvH ook over andere zaken rapporteerd en ook de brede Israelische maatschappij bestrijkkt, incluis ‘onze’ kant van het verhaal, dwz ook het verhaal van de moeders wiens kinderen zijn gekidnapt. Maar let dan wel op: dat verhaal kan op alerlei manieren, door vele verschillende Israeli, worden verteld!

 11. ben het er helemaal mee eens,het is onderhand een walgelijke vertoning dit is geen onafhankelijk onbevooroordeeld nieuws brengen,dit riekt naar antisimetisme,,,,,en dit gaat van kwaad naar erger onvoorstelbaar hoe israel steeds opnieuw als agressor te kijk wordt gezet schande in een woord gezegt.

 12. Monique van Hoogstraten doet duidelijk haar uiterste best om alle kanten van de zaak te laten zien. Jammer genoeg is dat in Nederland niet de gewoonte, doordat we hier gewend zijn voornamelijk door de Israëlische bril te kijken. Die paar journalisten die dit eenzijdige beeld wat bijstellen doen zeer waardevol werk. Maar de prijs die ze hiervoor moeten betalen is een stroom verwijten van de Israël-lobby.

 13. Schei uit schei uit met je onzin over “beide kanten van het verhaal zien”.
  Kom maar eens een maandje hier in de Gaza wonen, dan piep je wel anders dan vanuit je luie veilige stoel!
  Er is duidelijk sprake van planmatige zionistische acties om Israel alleen voor Israeliers te maken, de rest mag oprotten of als 2e-rangs burgers willen leven.

  • Ik geloof niet dat deze reactie echt van Monique van Hoogstraten is; indien toch, dan onthult het wel erg haar eenzijdigheid. ~ Wouter

  • Deze reactie is duidelijk NIET van Monique van Hoogstraten! De beheerder van de website zou er iets tegen moeten doen dat iemands naam zo misbruikt wordt.

   • Ik ben de beheerder van deze website, en achtte in dit geval mijn opmerking onder de reactie afdoende. ~ Wouter

 14. Onze excuses voor het late plaatsen van de reacties! We waren met vakantie.