dec 152013
 

Rutte-NetanyahuRutte: “Palestijnse en Israëlische pers zeer enthousiast over Nederlands bezoek”.

– Door Tjalling. –        

De binnenlandse berichtgeving over het bezoek van Nederlandse bewindslieden aan Israël en de Palestijnse gebieden was natuurlijk weer uiterst kritisch over Israël. Je kreeg daaruit de indruk dat door toedoen van Israël dit bezoek alleen maar teleurstellend, of zelfs een beetje gek, zou zijn verlopen. Maar premier Rutte zei op 9 december in Nieuwsuur, `dat de Israëlische en Palestijnse pers heel enthousiast waren, omdat veel bedrijven nieuwe contacten hebben kunnen leggen en politieke relaties konden worden verdiept.’ Goed nieuws dus, maar ondanks deze positieve geluiden van Rutte probeerde Nieuwsuur met enkele behoorlijk gekleurde reportages de indruk te wekken dat dit Nederlandse bezoek zelfs een fiasco zou zijn geweest.

De reportage `Nederlands bezoek aan Israël een fiasco’ werd ingeleid met de opmerking `dat het bezoek niet rimpelloos was verlopen’. Minister Timmermans maakte bezwaar tegen begeleiding door Israëlische militairen tijdens een geplande wandeling door het Palestijnse Hebron, en een door Nederland gedoneerd scanapparaat, om Palestijnse export te stimuleren bleek niet door Israël te worden gebruikt. Daarmee werd meteen al het beeld geschetst van een onwillig Israël.

Timmermans weigerde de wandeling door Hebron om geen precedent te willen scheppen voor volgende ministersbezoeken. Uit de berichtgeving van Nieuwsuur viel niet duidelijk op te maken waarom Timmermans alleen onder begeleiding van Israëli’s door Hebron mocht wandelen. Op de site van Missing Peace wordt gemeld dat Timmersmans de voormalige Arabische markt in Hebron wilde bezoeken. Deze markt ligt echter in het zogenaamde H2 gebied waar ongeveer 500 Joden wonen te midden van tienduizenden Palestijnen. Sinds de ondertekening van het Wye akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, is de IDF verantwoordelijk voor de veiligheid en de handhaving van de orde in dit gebied. Mogelijk dat politieke motieven een rol hebben gespeeld bij Timmermans’ beslissing om het bezoek aan de markt af te lassen, of dat Israël daar ter plekke zijn veiligheid niet kon garanderen.

Rondom de door Nederland gedoneerde scanner werd belangrijke informatie achterwege gelaten. Voor alle duidelijkheid, het gaat om een containerscanner die de grenscontrole kan vergemakkelijken. Premier Rutte zei in de uitzending weliswaar dat die scanner niet (meer Tj) in het programma zat, maar dat was niet het volledige verhaal. De feestelijke ingebruikneming van de containerscanner ging niet door omdat Nederland in de week voorafgaand aan het bezoek plotseling aanvullende eisen had gesteld aan het gebruik van de scanner. Die zou volgens Nederland ook moeten worden gebruikt om goederen vanuit het door Hamas gecontroleerde Gaza naar de West-Bank te exporteren. Daarmee kan de veiligheid echter niet worden gegarandeerd. De nieuwe Nederlandse eisen kunnen namelijk nog niet door Israël worden ingewilligd omdat het land om veiligheidsreden geen exporten toestaat vanuit Gaza naar de West-Bank. Netanyahu zei in the Jerusalem Post hierover: “We want to make sure that goods that go from Gaza do not contain weapons or explosives that can reach the Palestinian Authority areas; that would undermine not just us, but the PA.” Terzijde wil ik er nog op wijzen dat Israël de hoge kosten heeft betaald voor de infrastructuur die nodig waren om de apparatuur in werking te stellen.

Vooral de reportage `Rawabi de beloofde stad voor Palestijnen’ was zo opvallend in het voordeel van de Palestijnen dat de eenzijdigheid er werkelijk van afdroop. In verband met het Nederlandse bezoek moest die een indruk geven van de economie in de Palestijnse gebieden. Het bezoek was immers bedoeld om de economische banden met beide partijen te versterken. Niet voor niets ging er een grote bedrijvenmissie mee.

De strekking van de reportage was vooral dat enkel de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden het ondernemen daar lastig en onzeker maakt en de grootste belemmering zou zijn voor de groeiende economie van de Palestijnen. Desondanks wordt er onder leiding van Bashar Masri, één van de rijkste ondernemers van de Palestijnse gebieden, de `beloofde stad’ voor de Palestijnen Rawabi gebouwd. Het is overigens te hopen dat de door Nieuwsuur gekozen, of overgenomen, benaming ‘beloofde stad’ niet bedoeld is als steek onder water voor Israël, maar ook dat terzijde.

Rawabi staat model voor de ontwikkeling van de Palestijnse economie. In de reportage verwerkte animatiebeelden suggereren dat die stad na haar voltooiing er echt perfect zal uitzien met bovendien een ideale samenleving. Werkelijk te mooi om waar te kunnen zijn. Jammer is wel dat Rawabi op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever ligt, wat nare gevolgen heeft voor wegenaanleg en watertoevoer. Zo kan er natuurlijk maar weinig terecht komen van alle mooie beloftes aan de Palestijnen. Rawabi ligt echter in een gebied wat geheel onder toezicht staat van de Palestijnse Autoriteit, die ook verantwoordelijk is voor het waterbeheer en de infrastructuur ter plekke, maar daarbij in gebreke blijft. Daarover werd natuurlijk niet gerept.

By the way, Rawabi wordt gebouwd om trendy Palestijnse middenklassers te huisvesten. Ik vraag mij af of er ook voor de arme Palestijnen plaats zal zijn. Waarom was er voor hen geen aandacht in deze reportage? Er is immers veel armoede op de Westelijke Jordaanoever. Daar kan zeker niet alleen de Israëlische bezetting verantwoordelijk voor worden gehouden. De miljarden dollars en euro’s die de P.A. krijgt als ontwikkelingshulp en bestemd zijn voor scholen, hospitalen en infrastructuur worden verspild aan dure villa’s en casino’s. Zo blijft er natuurlijk weinig geld over voor armoedebestrijding.

Op de site staat dat Nieuwsuur onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden is. Dat moge dan zo zijn, maar reportages die alleen het Palestijnse perspectief laten zien, zijn wel degelijk partijdig. Onafhankelijke en ongebonden berichtgeving laat immers alle betrokken partijen aan bod komen. Uit deze bijdragen van Nieuwsuur bleek dat niet. Daarom waren die, zeker ook in journalistieke zin, een waar fiasco.

 


Externe bron: http://likud.nl/2013/07/ontwikkelingshulp-verdwijnt-in-palestijnse-corruptie/

Foto gevonden op: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/12/07/rutte-bezoekt-israel-en-palestijnse-gebieden.html

Share