okt 252013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 5 –      

Abbas maakt zijn bril schoonIn veel Nederlandse mainstream media is ook aandacht besteed aan een ernstig incident in het Palestijnse `vluchtelingenkamp’ Qalandia. Daarbij vielen drie Palestijnse doden.

In een opmerkelijk opinieartikel van Likoed Nederland van 30 augustus staat o.a. dat van Palestijnse zijde werd gemeld dat onder die doden een 17-jarige jongen zou zijn. Dit werd door de ANP berichtgeving overgenomen en is in bijna alle Nederlandse media verschenen. Toen dit niet waar bleek, is het op de meeste websites gecorrigeerd. Helaas heeft het ANP geen rectificatie doen uitgaan

Bij o.a. De Telegraaf, het AD, de VK en Nu.nl zijn -deels gecorrigeerde- publicaties terug te vinden onder de titel: “Vredesgesprek afgezegd na dood Palestijnen”. Die titel is echter misleidend want de vredesbesprekingen zijn niet stopgezet. In de VK en het AD is het artikel door de reacties bewerkt en de lead daarvan is: “De Palestijnen hebben een gespreksronde afgezegd in het vredesoverleg met Israël. Dat gebeurde nadat maandag drie Palestijnen waren doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De gesprekken stonden gepland voor maandag”. Ook de lead dekt de lading van het bericht niet, want in de volgende alinea wordt gemeld dat Amerikaanse diplomaten diezelfde maandagavond uitdrukkelijk hebben tegengesproken dat gesprekken niet zouden zijn doorgegaan. ‘Er zijn geen bijeenkomsten afgelast’, beklemtoonde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. Een titel boven de berichtgeving over Qalandia als : ‘Vredesbespreking gaat na schietincident in Qalandia toch door’, zou heel wat correcter zijn geweest. De NOS laat in haar berichtgeving trouwens de melding van de Amerikaanse diplomaten achterwege.

Opvallend is dat behalve in het opinieartikel van Likoed in alle berichtgeving werd weggelaten dat twee van de drie gedode Palestijnen bekende terroristen waren. Al vaker hebben we geconstateerd hoe kritiekloos de Westerse pers informatie overneemt van de Palestijnse Autoriteit en van andere Arabische bronnen die niet door een vrije pers gecontroleerd kunnen worden. Het Nederlandse publiek zou hierover meer en beter geïnformeerd moeten worden.

Share