feb 022013
 

Door Ratna.

Er is nog veel onduidelijkheid over wat Israel precies waar en waarom heeft gebombardeerd in de nacht van dinsdag op woensdag. Er is sprake van bombardementen op een wapenkonvooi bij de grens tussen Syrië en Libanon en van het militaire onderzoekscomplex Jamraya. Israel zelf geeft geen enkele informatie, en heeft de aanvallen ontkend noch bevestigd. Het lijkt duidelijk dat Jamraya is getroffen, zo blijkt ook uit verklaringen van omwonenden:

“We were sleeping. Then we started hearing rockets hitting the complex and the ground started shaking and we ran into the basement,” said a woman who lives adjacent to the sprawling Jamraya site north-west of the Syrian capital.

Deze getuige kon echter niet zeggen of de explosies het gevolg waren van een luchtaanval. Ook anderen bevestigen de aanval op Jamraya:
Jamraya-Syria-map

But diplomats, Syrian rebels and regional security sources said the planes hit a weapons convoy heading from Syria to Lebanon, apparently destined for President Bashar al-Assad’s ally Hezbollah, and the rebels said they – not Israel – hit Jamraya with mortars.

Another source who has a relative working inside Jamraya reported that a building inside the complex had been cordoned off on Wednesday employees believed it had been hit. Flames could be seen rising from the area after the attack, they said.

“It appears that there were about a dozen rockets that appeared to hit one building in the complex,” the source, who also asked not to be identified, told Reuters.

De Syrische rebellen beweren dus dat zij dit complex hebben aangevallen, en hebben ook een officiële verklaring uit doen gaan. Daar staat tegenover dat ‘mensen die Jamraya recentelijk bezochten’ zeggen dat

there had been some attempts to target the tanks with mortars but were not aware of any rebel activity in the last few days.

Het is een groot complex waar ook chemische wapens liggen.

Diplomats in the Middle East familiar with Jamraya described it as a crucial element of Syria’s missile programme, and say it also has a chemical weapons facility. There have been no suggestions any chemical weapons were hit in Wednesday’s strike.

Zie hier voor meer informatie over het complex.

Ook de Syrische rebellen benadrukken het strategische belang ervan:

A statement from the joint military council of the Free Syrian Army described Jamraya as “one of the biggest shabbiha strongholds”, where it said Iranian, Russian and Hezbollah members were helping develop chemical and other weapons including ‘barrel bombs’ used by Assad’s air force.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de rebellen een dergelijk zwaarbeveiligd complex (volgens de eerder geciteerde waarnemers waren er zelfs recentelijk tanks binnengereden), met een paar mortieren zo zwaar kunnen treffen, dat mensen die er 10-15 km vandaan wonen de grond voelen schudden en naar beneden renden om dekking te zoeken. Anderzijds vind ik het vreemd dat zij een aanval zouden opeisen als ze die niet hebben uitgevoerd. Zouden ze het regime extra schrik willen aanjagen of willen opscheppen? Dat zou kunnen, maar het regime is er naar ik zou denken snel genoeg achter of Israel met haar geavanceerde luchtmacht heeft aangevallen of dat er een brandje is uitgebroken door “six 120 millimetre mortars” die volgens de verklaring van de rebellen zijn afgevuurd.

Volgens Amerikaanse bronnen heeft Israel een wapentransport getroffen dat op weg was naar Libanon met Russische SA-17 anti-vliegtuigraketten, en bestemd was voor Hezbollah. Israel had Amerika op de hoogte gesteld van de actie. Het is niet vreemd dat zowel Hezbollah als Syrië dat ontkennen, want het VN resolutie 1701 verbiedt dergelijke transporten. Zowel Hezbollah, dat het Syrische regime steunt, als Syrië veroordelen de schending van Syrië’s territoriale integriteit. Hezbollah noemt het een ‘barbaarse aanval’ en roept de hele Arabische en islamitische wereld op de ‘nieuwe zionistische agressie’ te veroordelen. Syrië beschuldigt Israel er zelfs van de instigator te zijn van de Syrische opstand. Dat is natuurlijk onzin; Israel heeft geen enkel belang zich in deze strijd te mengen maar wel gewaarschuwd in te grijpen wanneer chemische wapens of andere game changers in handen komen van Hezbollah. Wat dat betreft lijkt het meest waarschijnlijk dat Israel het wapentransport heeft aangevallen, maar ik sluit zeker niet uit dat ook het complex, dat dicht bij de grens met Libanon staat en vanwaar wapens dus vrij snel naar Hezbollah kunnen worden gebracht, ook door Israel is aangevallen.

Het is in ieder geval duidelijk dat we niet te veel waarde moeten hechten aan de verklaringen van het Syrische regime (en bondgenoot Hezbollah), dat er niet bepaald bekend om staat eerlijk en betrouwbaar te zijn, en dat op het moment voor zijn overleven vecht. Toch melden verschillende media de versie van Syrië en Hezbollah, zonder de Westerse versie van het konvooi te geven. Dit deed men overigens in andere artikelen wel. Een paar media vielen in positieve zin op, omdat men zowaar wat begrip kon opbrengen voor Israels aanval, of deskundigen aan het woord liet die dat deden. Niet alleen Israel maakt zich immers zorgen over de verspreiding van chemische wapens en ander geavanceerd wapentuig dat nog in handen is van het Syrische regime. Hezbollah is door Iran via Syrië tot de tanden toe bewapend in schending van resolutie 1701, en het is niet vreemd dat Israel bij de geavanceerde SA-17 anti-vliegtuigraketten een grens heeft getrokken. De Russische veroordeling van Israel is overigens behoorlijk hypocriet. Rusland verkoopt die spullen aan een misdadig regime, wetende dat men al jaren lang wapens naar Hezbollah smokkelt en daarmee het internationaal recht schendt. De zorgen die door Israel hier herhaaldelijk over werden geuit negeerde men, maar wanneer actie wordt ondernomen is natuurlijk Israel de agressor. En dan hebben we het maar even niet over hoe Rusland tegen eigen terroristen en onruststokers optreedt of even liet zien wie er in Georgië en Tsjetsjenië de baas zijn.

De komende tijd zal er wel langzaamaan steeds meer duidelijk worden over de precieze toedracht en achtergrond van de Israelische aanval. De aanval op een Syrische plutonium opwerkingsfabriek in 2007 werd pas maanden later duidelijk.

 

Share