dec 242011
 

Nadat PMW met het bericht kwam dat in het Palestijnse tienerblad Zayafuna Hitler werd bedankt voor de holocaust, schreef het Simon Wiesenthal Centre een boze brief aan UNESCO, dat het blad tijdelijk had gesteund. UNESCO heeft zich inmiddels gedistancieerd van het magazine en gezegd dit niet langer te zullen financieren. Ook zegt men slechts enkele nummers te hebben gefinancierd. Uit de brief van UNESCO:

 

UNESCO supported the publication of three issues of the Zayzafouna Magazine six months after the February 2011 issue. The support was provided for these issues following agreement with the editorial board that they would focus on building greater appreciation amongst Palestinians for their heritage and culture. They were to open the way for positive dialogue aimed at overcoming the consequences of the Middle East conflict, and to fight against stereotypes that may be conducive to violence. It was UNESCO’s intention to foster a positive view ofPalestinian heritage based on the values of tolerance and UNESCO’s mandate of building peace in the minds of men and women. This vision guides all of UNESCO’s activities, and we urge all partners to work in this direction.
UNESCO is shocked and dismayed by the content of the February issue, and has requested more detailed information and clarification from the editors of the magazine and to Palestinian Authority. UNESCO strongly deplores and condemns the reproduction of such inflammatory statements in a magazine associated with UNESCO’s name and mission and will not provide any further support to the publication in question. The Organization, which is deeply committed to the development and promotion of education about the Holocaust, disassociates itself from any statement that is counter to its founding principles and goals of building tolerance in the full respect for human rights and human dignity.

 

Dat is mooi, maar roept wel de vraag op waarom men dit niet eerder had opgemerkt. Blijkbaar werd dit magazine, zonder het verder goed te bekijken, gesteund omdat het op het eerste gezicht een gematigde boodschap leek uit te dragen. En als je toch al meent dat de Palestijnen de slachtoffers zijn met het recht aan hun kant, dan kom je niet zo snel op het idee dat er dit soort akelige dingen in een magazine voor nota bene kinderen kunnen staan. Het betreffende verhaal was van een meisje van tien, en je kunt je afvragen hoe het komt dat zij dergelijke ideeën heeft, en waar die haat vandaan komt? Naast het stoppen van de steun zou dat een interessante vraag zijn voor de UNESCO, en een die een ieder met sympathie voor de Palestijnen niet uit de weg mag gaan.

 

PMW wijst erop dat ook de Palestijnse Autoriteit nauw betrokken is bij Zayafuna:

 

The magazine is published by the Zayzafuna Association for Development of Children’s Culture, and sponsored by the PLO’s Palestinian National Committee for Education, Culture and Sciences. The magazine’s advisory board is comprised of Palestinian Authority officials and educators, including PA Deputy Minister of Education Jihad Zakarneh, and former PA Minister for Women’s Affairs Zuheira Kamal. [Zayzafuna, February 2011] The Zayzafuna magazine is part of a larger education program funded by the Palestinian Authority which contributed 90,000 Shekel ($24,370) in 2010 and 10,000 Shekel ($2,700) a month in 2011.

 

Fijn dus dat UNESCO zich heeft gedistantieerd, maar laten we ook de PA, voor een groot deel door de EU gefinancierd, eens om uitleg vragen. Het is niet de eerste keer dat door de PA gesteunde media over de schreef gaan, en dit verhaal was in Zayafuna ook geen uitzondering:

 

In a letter to UNESCO Director-General Irina Bokova, Shimon Samuels, the Wiesenthal Center’s director for international relations, wrote that the editors of Zayafuna “endorse Adolf Hitler as a role model for Palestinian children,” noting that a quarter of the children’s submission selected for publication by the magazine “express hatred for Jews and reflect messages transmitted through PA official media.”

RP

 

Artikel: ‘UNESCO funds Palestinian magazine glorifying Hitler’ (Jerusalem Post 12/22/2011)

Share