dec 052016
 

wildfires-israel= IMO Blog =  

Zoals gezegd was er in Nederlandse media wel aandacht voor het feit dat de recente branden in Israel gedeeltelijk aangestoken waren, maar soms toch weer met een bepaalde ondertoon. Het bleef er vaak bij dat dit volgens Israel het geval was (maar dus niet bewezen) of dat de zaak nog werd onderzocht. Dat klopt natuurlijk ook, maar de aanwijzingen zijn met 1773 branden in een week tijd terwijl in de omliggende landen nauwelijks brand was, natuurlijk wel heel groot. Dat de enorme uitbarsting van vreugde op sociale media en ook de oproepen tot brandstichting een rol hebben gespeeld, lijkt ook vrij evident. Daarnaast zijn er veel concrete aanwijzingen geweest. Ik citeer er een paar uit de liveblog van de Haaretz:

On Saturday, four Palestinians were arrested in relation to the fires. One was arrested near Umm Rehan, after a drone spotted a group of Palestinians setting fire in the area. Troops pursued the group and apprehended one of them. Near Ariel, three Palestinians were arrested after they were spotted trying to set fire in an open field.

Over ten arson suspects have been arrested in investigations into the fires across Israel over the last few days, according to the Israeli army. The suspects have been handed over to the Shin Bet for questioning.

According to the army, Israeli soldiers arrested three of the suspects overnight near the West Bank town of Dayr Qadis near Modi’in. The three were in a car where soldiers also found an empty bottle of gasoline along with two full ones, a bag filled with cloth, gloves and lighters.

Israeli soldiers, alongside police officers, later took another suspect into custody after an employee of the Israel Nature and Parks Authority saw him trying to set fire to brush near the West Bank town of Battir, near Jerusalem. The suspect is also a resident of Battir. (Gili Cohen and Almog Ben Zikri)

Another blaze broke out near the town of Beit Meir, in the Judean Hills, west of Jerusalem. According to fire officials, arsonists were seen fleeing the area.

En zo gaat het nog een tijdje door. Concrete aanwijzingen, soms met bewijs zoals brandbare spullen of aanstekers, en verschillende daders op heterdaad betrapt. In geen enkel Nederlands artikel ben ik dergelijke concrete voorbeelden tegengekomen. Het bleef bij ‘beweringen van Israelische politici’. En waar het vertrouwen in onze eigen politici al niet erg hoog is, heb ik geen hooggespannen verwachtingen van het vertrouwen in Israelische politici, die immers door onze media stelselmatig als haviken en nationalisten worden afgeschilderd.

NRC

Op 25 november schreef Derk Walters dat “nu bosbranden in Israël grotendeels onder controle zijn, het vingerwijzen in volle gang is”, en “wat nog niet voorbij is, is de blame game”. Oftewel: het staat nog allerminst vast dat er inderdaad sprake was van brandstichting, ondanks de duidelijke aanwijzingen wat dit betreft en de arrestatie van verdachten. Daarop werden direct twee vergaande uitspraken van politici (Benett en Netanyahu, die – aldus NRC – natuurlijk niet voor Benett wou onderdoen in het doen van stevige uitspraken) aangehaald om te laten zien hoe havikachtig Israel wel niet is. Feitelijke uitspraken van brandweermannen of medewerkers van nationale parken die brandstichters hebben gezien werden uiteraard niet vermeld. Palestijnse politici werden heel wat redelijker neergezet:

Palestijnse Knesset-leden stelden dat het te vroeg is om schuldigen aan te wijzen. Leider Ayman Odeh van de Verenigde Lijst, zelf woonachtig in Haifa, vond dat het eerst zaak was om de stad te redden. Wel zei hij dat eventuele Arabische daders streng moeten worden gestraft.

Juist ja. De meest zuivere reactie die je kunt geven. Dat is nog eens andere koek dan het nationalistisch bieden en overbieden van de rechts-Israelische politici. Uitspraken van Israelische politici worden subtiel ontkracht:

Minister Erdan (Openbare Veiligheid, Likud) schatte dat ongeveer de helft van de branden aangestoken is. Ook in Palestijns gebied woedde op sommige plekken brand. Feit is dat het ongewoon droog is in Israël. Op sommige plekken heeft het al sinds het voorjaar niet geregend.

Ja, op sommige plekken ja. Niet op vele honderden plekken. Niet opeens tientallen branden vlakbij elkaar. En in Libanon en Jordanië woedden nauwelijks branden ondanks vergelijkbare weersomstandigheden. Israelische bronnen meldden dat de branden aanvankelijk een natuurlijke oorzaak hadden, maar er gaandeweg steeds meer werden aangestoken, dus dat past binnen het gegeven dat ook in Palestijns gebied branden woedden (overigens vaak bij Joodse nederzettingen). Maar voor die nuance lijkt in de NRC geen plaats.

Walters lijkt zijn informatie grotendeels uit Ha’aretz te hebben, maar dan vrij selectief uitgekozen. Minster Erdan  beweerde niet zomaar iets, maar baseerde zich op deskundigen. Volgens Ha’aretz: “The statements about the arson are statements that are backed up by professional sources from the Fire and Rescue Authority. But it must be understood that the efforts of the last two days are not investigations but life-saving efforts – and so we need to remember that these are initial evaluations”, en: “… evidence has been found that the initial fire that broke out in Zikron Ya’akov and burned 30 homes was the result of arson. ‘We found gasoline in Zikron,’ Erdan told Army radio in an interview. ‘At the moment we are focused on saving lives, there’s no time to completely investigate all of the incidents. However, rescue and fire workers have decades of experience … and the consencus is that this is arson’.”

In de laatste alinea, onder het kopje ‘Hulp van Palestijnse bluswagens’ wordt dan eindelijk kort aangestipt dat in de Arabische wereld de branden werden toegejuicht:

In de Arabische wereld werden de branden in Israël door sommigen met gejuich ontvangen. Op sociale media ging de hashtag Israelisburning rond. Toch was er ook sprake van verbroedering: acht Palestijnse bluswagens met in totaal veertig brandweerlieden hielpen, onder Israëlisch militair toezicht, mee aan het bestrijden van de branden die Haifa bedreigden. Ook buurlanden Jordanië en Egypte, waarmee Israël officieel vrede heeft gesloten maar waarmee het vaak op gespannen voet leeft, hebben hun hulp toegezegd.

Vooral niet te lang op iets ingaan dat de moraal van je verhaal tegenspreekt. De teneur is duidelijk: Israel wordt door het noodlot getroffen, maar in plaats van aan te pakken en het probleem op te lossen wijzen Israelische politici liever meteen naar de Palestijnen als de boosdoeners. Palestijnse politici op hun beurt blijven zakelijk en correct en helpen de branden blussen. Feiten die dit verhaal tegenspreken (zie mijn vorige blog, zie de vele voorbeelden van verdachten in het liveblog van de Haaretz, zie vele andere Israelische bronnen) worden genegeerd of zo summier of vervormd weergegeven dat ze niet overtuigend overkomen.

Door selectief met feiten om te gaan kun je een compleet andere draai aan een verhaal geven. In plaats van aan het begin op de vele juichende reacties in de Arabische wereld te wijzen en ook het oproepen tot brandstichting (ook onder Palestijnen zoals de zoon van een leider van de islamitische beweging in Israel, die beweerde dat zijn oproep sarcastisch bedoeld was),  heeft men een voorbeeldige reactie van een Arabisch politicus gevonden en suggereert dat dit staat voor hoe zij reageren. En in plaats van brandweerlieden of anderen te citeren die met kennis van zaken kunnen vertellen dat er niet alleen natuurlijke oorzaken waren, wordt de rechtse nationalist Benett direct van stal gehaald.

Politie en brandweer bevestigden enkele dagen later dat – inderdaad – zo’n 40 tot 50% van de branden zou zijn aangestoken.

Ratna Pelle

Share