mei 182013
 

= IMO Blog =

Quote-of-the-day-Stephen-HawkingVorige week kondigde de bekende natuurkundige Stephen Hawking aan dat hij de uitnodiging voor de vijfde jaarlijkse Israeli Presidential Conference afwijst uit onvrede met Israels beleid tegenover de Palestijnen. De conferentie is een initiatief van president Shimon Peres en dit jaar zijn onder andere Michail Gorbatsjov, Bill Clinton en Tony Blair uitgenodigd. Ook Barbara Streisand en Ayaan Hirsi-Ali zullen aanwezig zijn. Daarnaast zullen er ook Palestijnse vertegenwoordigers zijn (als spreker is zakenman en politicus Munib Al-Masri uitgenodigd). De Times of Israel schrijft:

This year’s conference is again set to include at least one prominent member of the Palestinian Legislative Council, and the gathering has been attended in each of its previous four years by leading Palestinian figures including top Palestinian Authority officials, negotiators, academics, and the man helming development of the first planned Palestinian city.

Als al deze mensen, waaronder Palestijnen, geen probleem hebben de conferentie bij te wonen, waarom Hawking dan wel? Waarom is hij Roomser dan de Paus en Palestijnser dan de Palestijnen? het antwoord heeft hij in feite zelf al gegeven:

“I accepted the invitation to the Presidential Conference with the intention that this would not only allow me to express my opinion on the prospects for a peace settlement but also because it would allow me to lecture on the West Bank,” Hawking wrote in the letter, published on Thursday by The Guardian.

“However, I have received a number of emails from Palestinian academics. They are unanimous that I should respect the boycott. In view of this, I must withdraw from the conference. Had I attended, I would have stated my opinion that the policy of the present Israeli government is likely to lead to disaster,” he wrote.

Ik vraag mij af of Munib al-Masri deze mails ook heeft ontvangen. En heeft Ziyad Abu Zayyad, die liefst drie keer aanwezig was, ook dergelijke mails gekregen? En Bashar Masri? Jibril Rajoub? Hiba Husseini? Mohammed S. Dajani Daoudi? Munther Suleiman Dajani Daoudi? Zij zijn allen vooraanstaande Palestijnen uit politiek, zakenleven of de academische wereld, die de afgelopen jaren aanwezig waren. Ofwel de e-mails van de BDS activisten maakten op hun geen indruk, ofwel zij hebben ze niet gekregen. Ik denk eigenlijk dat laatste. Een Palestijn die zo’n conferentie (waarvan de meeste mensen het bestaan niet kenden voordat Hawking hem besloot de boycotten) boycot, maakt niet echt indruk. Het is eerder bijzonder te noemen dat zoveel Palestijnen er aanwezig waren en van gedachten wisselden met Israelische en internationale gasten. Een vooraanstaand natuurkundige, en dan ook nog iemand met een nare en zware ziekte die hij trotseert, dat maakt veel meer indruk. En dus is zo iemand eerder het doelwit van de BDS activisten.

Douglas Murray schrijft in de Daily Mail:

Stephen Hawking is someone we all admire. His research and writings have changed the way we understand our universe. And all his adult life he has had to cope with the devastating motor neurone disease, which has consigned him to a wheelchair and deprives him of even the use of his own voice. 

Professor Hawking’s determination to overcome this as well as his unquestioned scientific brilliance make him admirable beyond words. But as though to show that even the brightest people can make fools of themselves, he has now done something which is beyond stupid.

Het is altijd een succesvolle tactiek om bekende mensen en rolmodellen voor je zaak te winnen. Dat deze mensen over de betreffende zaak misschien bepaald niet deskundig zijn, doet niet ter zake. De mails van de Palestijnse academici en andere BDS activisten stonden waarschijnlijk vol met hyperbolen en onjuistheden over Israel, en horrorverhalen dat het allemaal nog veel erger is dan de mainstream media het voorstellen en de beschuldiging dat hij daar allemaal indirect aan meewerkt of op zijn minst zijn goedkeuring aan verleent door naar zo’n conferentie te gaan. Daar immers presenteert Israel zich als een modern en Westers land, ver weg van het smerige werk dat haar soldaten bij de checkpoints en het veiligheidspersoneel bij ondervragingen uitvoeren. Ze hebben, met andere woorden, op zijn geweten ingepraat, en Hawking had al het idee dat Israel fout bezig is dus hij zal deze verhalen gemakkelijk hebben geloofd. Zijn wetenschappelijke instelling, waarbij alles kritisch bevraagd en gedubbelcheckt moet worden, was op dat moment afwezig. Dit ging immers niet over wetenschap maar over een morele kwestie, en dan zijn andere hersengebieden actief. Elder of Ziyon schrijft in dit verband:

Hawking is a product of his environment, and his ability to go beyond the conventional wisdom in anything besides physics is severely constrained. Which means that Hawking’s knowledge of Israel is filtered through the conventional wisdom of Britain.
In the 
most recent Pew Global Attitudes poll, we see that 44% of the British have an unfavorable attitude towards Israel, and only 34% have a favorable attitude.
When asked which side they  sympathize with more, 19% were on the Israeli side and 35% sympathized more with the Palestinian Arab side. Even more telling, in 2002, while Israelis were being blown up every couple of days from suicide bombs, the British were only 17% sympathetic towards Israel compared to 28% for Palestinian Arabs.

De Britse media zijn nog een slag erger dan de onze; de Guardian leest als een pro-Palestijnse propagandakrant en ook andere media zijn behoorlijk eenzijdig. Politici doen uitspraken die hier ondenkbaar zijn. Het is niet meer dan logisch dat mensen die zich niet speciaal met het conflict bezig houden, door de berichtgeving en de manier waarop er in politiek en door anderen over het conflict wordt gepraat en gedacht, worden beïnvloed.

Pro-Israel activisten en organisaties zijn uiteraard verbolgen over Hawkings beslissing en zijn motieven. Hem wordt alom hypocrisie verweten; hij maakt zelf immers gebruik van Israelische technologie om ondanks zijn ziekte met de buitenwereld te kunnen blijven communiceren. Dat verwijt, zeker wanneer eraan toegevoegd wordt dat hij die hulpmiddelen dan ook maar terug moet sturen naar Israel, is niet geheel terecht. Het is logisch dat iemand de technologie en hulpmiddelen gebruikt die beschikbaar zijn ongeacht zijn visie op bepaalde landen en conflicten, en het is fantastisch dat er tegenwoordig middelen zijn waardoor briljante geesten als Hawking ondanks hun ziekte de wereld kunnen verrijken met hun inzichten.

TomorrowconferenceIsrael2013De woede is echter wel begrijpelijk: Israel investeert veel in dergelijke technologie, Israel is vaak als eerste op plekken waar een ramp heeft plaatsgevonden en biedt wereldwijd hulp aan bij rampen en aanslagen. Men heeft op dit gebied ervaring maar er zit ook een oud Joods ideaal achter van ‘repairing the world’. Israeli’s mogen zich tegenover de Palestijnen soms misdragen, en een groep fanatieke religieus geïnspireerde kolonisten is inderdaad een probleem en zou harder moeten worden aangepakt, maar Israel doet ook veel goeds voor en in de wereld. De conferentie die Hawking boycot is juist zo’n voorbeeld van iets positiefs dat Israel doet, en de ruimte die het biedt aan uitwisseling van ideeën voor een betere toekomst. Israel heeft ook al vaak laten zien dat het kritiek niet schuwt en heeft een, zeker voor Midden-Oosterse begrippen, zeer tolerant klimaat voor dissidenten, wetenschappers en vrijdenkers.

Met zijn beslissing miskent Hawking al deze zaken. Daar komt nog bij dat hij wel landen als China en Iran heeft bezocht, en China zelfs zou hebben geprezen. Vanwaar die dubbele standaard? Het anti-Israel klimaat is blijkbaar zover doorgeschoten dat zoiets niet eens meer opvalt, en mensen een imperfect maar redelijk Westers en democratisch land boycotten, terwijl men geen problemen heeft met dictaturen of theocratieën waar minderheden en andersdenkenden worden geïntimideerd en voortdurend op hun tellen moeten passen. In de volgende blog meer over de BDS beweging die hier een grote rol in speelt.

Ratna Pelle

 

Share