mrt 172012
 

De recente escalatie in Gaza en het zuiden van Israel heeft weer de nodige nepfoto’s en doden die onterecht aan Israel zijn toegeschreven opgeleverd. Diverse bloggers hebben hierover geschreven, en het heeft ook de Israelische pers gehaald. De Nederlandse pers houdt zich weer eens stil. Het bontst maakte het een medewerkster van VN organisatie OCHA, Kudood Badawi, die eerder deze week twitterde over een bebloed meisje in de handen van haar vader. Ze twitterde:

Inmiddels is de tweet door honderden mensen geretweet en hij stond een tijdje bovenaan voor #Gaza. Het beeld waarnaar ze verwees was tijdens de Gaza oorlog ook al tegen Israel gebruikt en het arme kind blijkt van een schommel te zijn gevallen. De foto stamt van augustus 2006. VN medewerkster Khudood Badawi zit echter nog gewoon op haar plaats. Geen excuses, geen rectificatie, zelfs geen berisping: de VN houdt de kaken op elkaar en reageerde niet op vragen en kritiek.

Een andere foto die opdook was van een jongetje die zogenaamd het bloed van zijn net gedode broertje opruimt met een zwabber. Het blijkt echter om het bloed van een zojuist gedode koe te gaan.

https://twitter.com/#!/NourGaza/status/179216142282407936

Afgelopen woensdag kwam een jongen van 7 om, niet door Israelisch vuur zoals ‘health official’ Adham Abu Salmia beweerde, maar door een verdwaalde Palestijnse kogel.

The boy’s relatives and witnesses later said the boy was marching in the funeral procession for a Gaza terrorist Monday when he was struck in the head by an errant bullet.

At the time, gunmen were firing in the air, they said.

Er kwam nog een tiener om bij datzelfde incident en een aantal kinderen raakte gewond. AFP berichtte hierover:

Fifteen-year-old Nayef Qarmut was killed and six other teenagers injured as they were on their way to school near the northern town of Beit Lahiya, with a spokesman for the Palestinian medical services blaming an Israeli drone strike.

According to an AFP correspondent at the scene, there were no signs of any impact on the ground which could have been caused by a missile, with the most likely cause of his death being some kind of explosive device he was carrying.

The victim lost his legs in the blast and his body was covered with shrapnel wounds, he said.

Six other school children were injured, two of whom were in critical condition, while four sustained moderate wounds, medics said.

Een twitteraar schreef zelfs een Syrisch kind dat door Assads regime is gedood toe aan Israel.

Maar ook de bekende gefakete rookwolken zijn terug:

Example 2: Anti-Israel tweeter Nablussi posted this photo on facebook, claiming it is from today.

It’s not. Try 2008.

Erger is het natuurlijk wanneer niet twitteraars, maar gerenommeerde media als CNN de fout ingaan en oude foto’s recyclen. Elder of Ziyon meldt:

In that same CNN Arabic article I just posted about, here’s the photo accompanying it:

Only one problem: the photo was not taken this year.
Obviously those massive IAF airstrikes didn’t create images that were photogenic enough for CNN Arabic, so they swiped a photo that was used multiple times by the BBC in 2009.

Je zou verwachten, dat na de vele nepfoto’s en verhalen uit de Libanon oorlog van 2006 en de Gaza oorlog van 2009 de media inmiddels wat sceptischer zijn tegenover Palestijnse bronnen, en dat ook een instantie als de VN niet meer als een neutrale bron wordt beschouwd. Het is niet de eerste keer dat een VN medewerker liegt over Israelisch geweld.

Het is opvallend hoe schaamteloos de boel wordt belazerd en hoe weinig bronnen en beelden worden gecheckt. Als het er maar heftig en bloederig uitziet zal het wel kloppen, lijkt men te denken. In kranten en op televisie journaals worden vaak Palestijnse bronnen aangehaald voor wat betreft het aantal doden en gewonden van Israelische aanvallen. Er staat dan niet ‘zou’ of ‘Palestijnse bronnen beweren..’ maar  bijvoorbeeld: ‘bij Israelische bombardementen op de Gazastrook werden gisteren tien Palestijnen gedood’, waarbij later in het artikel pas blijkt dat die informatie van ‘Palestijnse bronnen’ afkomstig was. Tijdens de Gaza oorlog werd dag na dag vermeld hoeveel doden er volgens ‘Palestijnse medische bronnen’ waren, maar uit een van de hierboven genoemde voorbeelden blijkt dat een medische functionaris glashard loog over de dood van een Palestijns jongetje. Bij Israelische bronnen wordt wel altijd duidelijk afstand genomen of klinkt scepsis door, zelfs wanneer het om vaststaande feiten gaat. Bovenstaande voorbeelden laten eens te meer zien dat er alle reden is om Palestijnse bronnen, waaronder VN medewerkers in Palestijns gebied, maar ook het Rode Kruis, journalisten, zogenaamde stringers, en natuurlijk activisten die voor de ‘goede zaak’ twitteren, stevig te wantrouwen.

Overigens laat dit ook zien hoe gemakkelijk men bereid is om volkomen irreële zaken over Israel te geloven. Men gelooft zonder meer dat Israel het liefst kleine meisjes en jongetjes doodt in Gaza, en ook zo bloederig mogelijk. In werkelijkheid heeft Israel met precisiewapens heel gericht op terroristen gemikt, en wel op hen die van plan waren aanslagen te plegen of raketten af te vuren op Israel. Daarbij zijn op meer dan 20 terroristen enkele burgers gesneuveld. Er werden meer dan 200 raketten op Israel afgevuurd.

RP

Share