mrt 032016
 

image003

image002

Nieuwsbrief – Februari 2016

De belangrijkste nieuwsitems die tijdens de maand februari 2016 werden geplaatst op de facebookgroep – Israël en de media -:

Anti-Israël opiniestuk(ken) van Thomas von der Dunk in Volkskrant

image005Op 7 februari verscheen in de Volkskrant het zoveelste giftige artikel van Thomas von der Dunk over Israël, met daarin ook dit keer halve waarheden en zeer suggestief taalgebruik. Opvallend is de obsessie van Von der Dunk om ontwikkelingen binnen het huidige Israël te vergelijken met maatregelen die de nazi’s in de jaren 30 namen. Wat Von der Dunk beweert over Israël is intussen overbekend. Het probleem ligt dan ook meer bij de redactie van de Volkskrant die nog steeds ruimte geeft aan een columnist die qua originaliteit niets meer bijdraagt en wiens anti Israël- stukken steeds meer op een mantra gaan lijken. Ondanks de onzin over Israël zijn er heel veel mensen die Von der Dunks artikelen lezen. Opvallend is dat er zelden een goed onderbouwd tegenstuk op verschijnt.

Onzorgvuldig bericht in NRC over diensthonden naar Israël, met suggestieve en oude foto

image007Op 10 februari werd in de NRC een artikel gepubliceerd over vanuit Nederland naar Israël geëxporteerde diensthonden. Op de bijgeplaatste foto is te zien hoe een hond een Palestijnse vrouw bijt. De honden zouden `Israël helpen de illegale bezetting voort te zetten’. Diensthonden worden daar in werkelijkheid echter juist ingezet waar het gebruik van dodelijk geweld moet worden vermeden of waar dat jegens soldaten moet worden voorkomen. De bijgevoegde foto is uit 2007 en de hond die daarop is te zien werd als bescherming voor de soldaten ingezet in een nabijgelegen huis, waar zich een vuurwapengevaarlijke terrorist ophield. De hond rukte zich echter los en viel per ongeluk een onschuldige bijstander aan. De vrouw werd onmiddellijk medische hulp geboden. Door zo’n oude foto bij een actueel bericht te plaatsen wordt de indruk gewekt dat recentelijk nog een Palestijnse vrouw door een diensthond is gebeten, en dat dit iets is dat vaker voorkomt. Al met al nogal misleidend dus.

PvdA wil dat kabinet Frans voorbeeld van erkenning Palestina volgt

image009Op Nu.nl het bericht dat de PvdA wil `dat het kabinet net als Frankrijk erkenning van de Palestijnse staat gaat overwegen, als er geen tweestatenoplossing komt in het conflict tussen Israël en Palestina’. Het is zeer de vraag of een eenzijdige erkenning van Palestina bijdraagt aan een goed onderhandelingsklimaat en de vrede dichterbij brengt. Los van die vraag wekt de PvdA hiermee de indruk dat zij het voordeel van de twijfel gunt aan de Palestijnen.

Artikel op Joop tegen Israël-boycot in Frankrijk

image011Op 3 februari werd op de site van Joop het zoveelste uiterst Israël kritische artikel gepubliceerd. Hierin pleit schrijver journalist Martijn van Rooi ervoor om (rechts-) vervolging van BDS activisten in Frankrijk te beëindigen. Het zou immers een democratisch recht zijn om actie te voeren tegen een staat die de mensenrechten en het internationaal recht op grote schaal zou schenden. Het zijn echter de Arabische landen die werkelijk de mensenrechten op grote schaal schenden en het internationaal recht aan hun laars lappen. Bovendien berokkent BDS de Palestijnse economie schade en gaat zinvolle samenwerking tussen Israël en de Palestijnen tegen. Maar dit laatste meldt Van Rooi niet.

Online petitie voor academische boycot Israël

image013De Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), een actiegroep op de UvA, die zich sinds begin vorig jaar sterk maken voor een academische boycot van Israël, hebben een online petitie opgesteld waarin ze de colleges van bestuur van alle hoger onderwijs-instellingen oproepen ‘de groeiende eis van Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) te ondersteunen’ . Zo’n boycot zal de vrede niet bevorderen en leiders van de BDS beweging hebben zich dan ook herhaaldelijk tegen vrede, samenwerking en een tweestatenoplossing uitgesproken. In dit artikel op Israël-Palestina.Info wordt uitgebreid op de argumenten tegen een boycot van Israëlische universiteiten ingegaan, zoals het feit dat er veel Palestijnen studeren aan Israëlische universiteiten, er een open en kritisch klimaat heerst, en internationale samenwerking en uitwisseling van ideeën essentieel is in de academische wereld.

Officieel verbod in Engeland op boycot van Israël

image015De Britse regering gaat publieke organisaties, van gemeenteraden tot sommige studentenverenigingen, verbieden om “onethische” bedrijven en producten (bijvoorbeeld afkomstig van de Westelijke Jordaanoever) te boycotten.

 

Discussie in Trouw tussen Chaya Brasz en Robert Soeterik

image017In Trouw schreef historica Chaya Brasz een mooi opiniestuk op 12 februari over de tweestatenoplossing en de noodzaak dat de Palestijnen het zogenaamde recht op terugkeer van de vluchtelingen daarvoor opgeven. Daarop verscheen een uiterst eenzijdig tegenartikel van Robert Soeterik van het Palestina Komitee, alsmede enkele negatieve brieven. Een reactie daarop van haar kant werd niet meer geplaatst, en is daarom met haar toestemming op IPI geplaatst.

 

Media over Palestijnse terreur; vervolg

image019Ook in de maand februari werden er weer veel aanslagen gepleegd door Palestijnse terroristen. Bij één van die aanslagen werd politievrouw Hadar Cohen door Palestijns vuur gedood. De berichtgeving over deze aanslag was opnieuw verhullend en misleidend. De NOS kwam aanzetten met de kop ‘Aanslag in Jeruzalem: een agent en drie Palestijnen dood’, en Elsevier, NU.nl en De Telegraaf maakten het bont met de titel boven een van het ANP overgenomen bericht: `Israëlische politie schiet Palestijnen dood die controlepost aanvallen’. In beide gevallen werd aan het einde van de berichten weer het aantal slachtoffers aan Palestijnse en Israëlische kant genoemd. Op de site van het CIDI werd een artikel geplaatst over deze aanslag, waarbij Hadar omgekomen is. Uit dit artikel blijkt duidelijk dat de Palestijnen toch echt de werkelijke daders waren, en bovendien dat bij het door de mainstream media herhaaldelijk noemen van het aantal slachtoffers aan beide kanten elke context ontbreekt. Ook in Het Parool en Trouw tijdens de afgelopen maand weer verhullend taalgebruik bij berichten over Palestijnse terreur.

Open brief aan Marcel Gelauff van de NOS

image021Ratna Pelle, medewerker van Israël-Palestina.Info, schreef op 21 februari een open brief aan Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, die op de website van IPI werd geplaatst. Hierin verzoekt zij de NOS/Gelauff om zorgvuldiger en minder bevooroordeeld te berichten over het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s, en stelt voor om ook eens een reportage te maken over bijv. de propaganda van Hamas, die via kinderprogramma’s en videoclips al jong Jodenhaat en een ideologie van jihad zaait onder Palestijnse kinderen. In die brief wordt verder o.a. gewezen op de `dubbele moraal’ van de NOS ten aanzien van dit conflict. Door het taalgebruik in artikelen en reportages krijgen de Palestijnen vaak het voordeel van de twijfel. Dit blijkt uit bijvoorbeeld een opmerking als: `Volgens een mensenrechtenorganisatie heeft Israël vorig jaar 1800 huizen op de Westoever gebouwd voor Joodse kolonisten. De internationale gemeenschap is fel tegen deze uitbreidingsprojecten’. Die laatste zin doet er feitelijk niet toe, maar wordt hier wel gemeld omdat volgens de internationale gemeenschap Israël vooral schuldig is aan het voortduren van het conflict. De Palestijnen zijn op zijn minst even schuldig, maar toch wordt nooit vermeld hoe vaak de mede door het Westen gefinancierde PA televisie videoclips uitzendt waarin geweld tegen Israël wordt verheerlijkt. Uit diverse reportages van Monique van Hoogstraten, maar ook korte berichten op de NOS site, blijkt dat de Palestijnen vooral als slachtoffer worden gezien en Israël vooral als dader. Gelauff heeft op de brief gereageerd, en ontkent dat men niet objectief en onbevooroordeeld bericht over het conflict. Wordt vervolgd…

Lezing ‘de wijze van berichtgeving over Israël in de media’, toegespitst op BDS

image023Het Genootschap Nederland-Israël afdeling Leeuwarden, organiseerde op 23 februari een lezing met als thema: `de wijze van berichtgeving over Israël in de media’. Deze lezing werd gehouden door Drs. M.S. Slager-van Sijs van WAAR. Tijdens haar lezing lichtte mevrouw Slager het ontstaan en de geschiedenis van de BDS toe, plus de huidige activiteiten daarvan, zoals bijv. het `inspecteren’ van supermarkten op ‘besmette’ (Israëlische) producten. BDS stelt zich ten doel om wat zij zien als de bezetting van ‘Palestina’ (in feite zowel de Westelijke Jordaanoever en Gaza als Israël) te beëindigen, o.a. door niet te investeren in bedrijven die deze bezetting in stand houden en bedrijven die daarvan profiteren (dit laatste wordt breed gezien). Bovendien eist zij dat ook de Nederlandse regering sancties oplegt aan Israël. Ook valt de BDS beweging artiesten lastig die in Israël willen optreden, en oefent sterke druk op hen uit om dit niet te doen.

Uit de lezing bleek duidelijk dat BDS juridisch gezien geen gegronde argumenten heeft en de zogenaamde inspecties van supermarkten onwettig zijn. Bovendien rijzen er allerlei bezwaren tegen BDS. In Frankrijk is er al een verbod op het boycotten van Israël en in Engeland, de VS, Canada en Duitsland wordt inmiddels ook bezwaar tegen BDS gemaakt. Toch is en blijft BDS heel gevaarlijk. De beweging heeft namelijk een grote invloed op het imago van Israël en weet het onwetende publiek geraffineerd te bespelen. Een samenvatting van deze lezing verschijnt binnenkort op de mediablog van WAAR.

 

image025

 

Share