okt 312013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 14  –        

De bekladde moskeeMoskee beklad

Diverse nieuwssites melden op 10 oktober dat kolonisten in een Palestijns dorp auto’s in brand hebben gestoken en een moskee beklad. Het ging om drie auto’s. De Telegraaf en het Reformatorisch Dagblad voegen daar nog het volgende suggestieve commentaar aan toe:

Israël en de Palestijnen gingen 2 maanden geleden weer om de tafel zitten voor vredesonderhandelingen, maar volgens de Palestijnse Autoriteit gaan felle kolonisten sindsdien steeds vaker op vernielingstocht. Sinds het begin van 2013 zouden kolonisten al 586 keer Palestijnse eigendommen hebben aangevallen. Vorig jaar stokte de teller bij 370.

„Het is al de vijfde of zesde aanslag op het dorp”, zegt burgemeester Sayel Kanan. „Ze doen dit en vertrekken vervolgens vol zelfvertrouwen, wetende dat ze beschermd worden door het leger. Ze namen er geen genoegen mee slechts ons land over te nemen, maar vallen ons aan en jagen onze boeren weg.”

Van wie zijn die cijfers afkomstig? Van de Palestijnse Autoriteit? Maar welke instantie dan concreet? Iedere informatie ontbreekt, dus dit is voor de kritische lezer lastig na te trekken. Ook had een cijfer of reactie van de andere kant niet misstaan. Beaamt Israël dit aantal? Of een onafhankelijke bron? En hoeveel incidenten waarbij Palestijnen stenen gooien, auto’s stelen of ander geweld gebruiken staan daar tegenover?

Waarom de persoonlijke mening van een gefrustreerde burgemeester in zo’n kort internet bericht wordt opgenomen is een raadsel. Zoiets past in een uitgebreidere reportage, waarin je mensen van beide kanten aan het woord laat. Of die kolonisten altijd beschermd worden door het leger is de vraag; zelf denken ze daar anders over, en een deel van hun acties zijn juist tegen dat leger en de staat gericht (de zogenaamde ‘prijskaartjes’ acties, waarbij ze zich op de staat wreken omdat die illegale buitenposten ontruimt). In hoeveel tijd dit de vijfde of zesde keer is wordt niet gemeld, laat staan dat incidenten van de andere kant worden gemeld, die ook regelmatig plaatsvinden.

Nieuws.nl geeft enige uitleg, al is het summier:

De vandalen schreven de leus ‘Verlossing van Zion, ik houd van Tomer Hazan’ op de muur van de dorpsmoskee. Hazan was een Israëlische militair die onlangs door Palestijnen zou zijn ontvoerd en vermoord.

De actie was dus waarschijnlijk een reactie op de brute moord op een Israëlische militair eind september. Dat praat niks goed, maar geeft wel context. Er is dus blijkbaar geweld van beide kanten op de Westoever, iets wat je niet op kunt maken uit het suggestieve artikel op de site van de Telegraaf en het RD. Op rechtse sites als Israel National News staan wekelijks artikelen over geweld van Palestijnen tegen kolonisten. Dat nieuws haalt zelden onze media.

Israëli’s vermoord

Een paar nieuwssites melden op 11 oktober dat Palestijnen nog een Israëliër op de Westoever hebben gedood. Het is een kort en zakelijk bericht:

Palestijnen hebben op de Westelijke Jordaanoever een Israëliër met bijlen en ijzeren staven doodgeslagen. “We denken dat er sprake is van een terroristische aanval”, zei de Israëlische politie vrijdag.

De echtgenote van het slachtoffer, Seraiah Ofer, was getuige van de gruweldaad, maar wist zelf te ontkomen. Ofer diende in het verleden als kolonel in de Gazastrook en was ook lid van een elite-eenheid.

Het Israëlische leger liet weten vijf verdachten te hebben gearresteerd.

Geen info over hoe vaak dit gebeurt, geen melding van eerdere aanvallen en moorden, niets over de verdere toedracht (waar, wanneer, hoe?). Wel een verwijzing naar de vroegere functie en activiteiten van het slachtoffer. Hij was kolonel in de Gazastrook en lid van een elite-eenheid. Veel mensen zullen bij die info wellicht denken: ‘oh, dus helemaal onschuldig was hij ook niet, het leger haalt immers ook een hoop rottigheid uit’. Waarom wordt een ‘verzachtende’ context nu wel gegeven en bij de moskee bekladding niet?

Uit de berichtgeving in o.a. Ynet blijkt dat de man thuis is aangevallen. Ynet meldt:

The incident occurred less than a week after a nine-year-old Israeli girl was stabbed while playing in her yard in the West Bank settlement of Psagot. She suffered mild injuries.

The series of terror attacks in the West Bank began towards the end of September, when IDF soldier Tomer Hazan was murdered by a Palestinian who had worked with him at a restaurant in Bat Yam. Two days later, IDF Staff Sergeant Gal Kobi was shot by a Palestinian sniper in Hebron.

Het ND meldt een paar dagen later dat de Israëlische veiligheidsdienst twee verdachten heeft opgepakt die bekend hebben de moord te hebben gepleegd, maar ook hier ontbreekt verder iedere informatie over de zaak. Over de andere twee zaken, de moord op Tomer Hazan en de aanval op het meisje, vonden we niks op Nederlandse nieuwssites, alleen een stukje in het pro-Israëlische Israel Today. Daar wordt ook gemeld dat:

Het Israëlische leger zei, dat het samen met andere veiligheidsdiensten alleen in 2013 al ongeveer 30 ontvoeringen heeft voorkomen.

Dergelijke informatie zou een aardig tegenwicht zijn tegen de aantijgingen van Palestijnse zijde die de mainstream media inclusief soms het RD, publiceren. Het is onacceptabel en getuigt van vooringenomenheid dat men het bekladden van een moskee met graffiti wel meldt maar de moord op een Israëlische man niet. Het getuigt van eenzijdigheid en onprofessionele journalistiek om wel allerlei claims van Palestijnse zijde te vermelden maar daar niks van Israëlische zijde tegenover te stellen. Wij roepen de media op om in de toekomst zorgvuldiger en objectiever te berichten.

 

Share