Apartheidsmuur of veiligheidshek?
– de afscheidingsbarrière –
Laatste update 26-5-2013
In 2002 begon Israël met de bouw van een afscheidingsbarrière rond de Westoever om aanslagen in Israël tegen te gaan. Het was oorspronkelijk een plan van de Arbeidspartij, maar dan wel langs de Groene Lijn (pre-1967 grens). De Likoed nam het idee over maar wilde hem om een aantal nederzettingen heen bouwen, waardoor de route voor een groot deel over bezet gebied, en soms dwars door Palestijnse dorpen kwam te lopen.
De barrière riep dan ook veel verzet op van Palestijnen, Arabische landen en vredesactivisten, die een intensieve campagne startten. De VN wijdde er een speciale noodzitting aan, en droeg het Internationale Hof van Justitie (ICJ) op een onderzoek te doen naar de legaliteit van deze barrière en een juridisch advies te geven. Israël boycotte het ICJ, en de VS en de meeste leden van de EU vonden dat het ICJ hier niet over moest oordelen omdat het een politieke kwestie is, geen puur juridische. Tijdens de hoorzittingen organiseerden sympathisanten voor beide kanten demonstraties, en Israël bracht een door een aanslag vernielde bus naar Den Haag. Zowel de hoorzitting en de uitspraak betroffen niet alleen de muur, maar de bezetting en de Israëlische nederzettingen, en de muur werd voor velen een symbool van de bezetting en de onderdrukking van de Palestijnen. Op 9 juli 2004 gaf het ICJ haar advies, dat vernietigend was voor Israël en de Palestijnen volledig in het gelijk stelde, en opriep tot het afbreken van de barrière voor zover die buiten de Groene Lijn liep. Hoewel Israël direct aangaf zich hier niet aan te zullen houden, werd onder druk van het Israëlische hooggerechtshof de route meermaals aangepast ten gunste van de Palestijnen, en komt uiteindelijk nog 7 tot 8,5% in plaats van de oorspronkelijke 16% van de Westelijke Jordaanoever aan de Israëlische kant van de barrière.
Desondanks blijven pro-Palestijnse groeperingen beweren dat Israël met de ‘muur’ de Westoever in verschillende enclaves wil opdelen en ca. 50% ervan (inclusief de hele Jordaanvallei) bij Israël wil annexeren. Anno 2013 is de afscheidingsbarrière nog steeds niet voltooid, en wordt de route nog met enige regelmaat bijgesteld, vaak na rechterlijke uitspraken. Wel is duidelijk dat de barrière één van de maatregelen is de het aantal Palestijnse terreuraanslagen sterk hebben teruggebracht.
Zie ook: Het Internationale Gerechtshof (ICJ) en de ‘muur’ en: Israël en internationaal recht: VN-resoluties en ‘de muur’ (IMO, 29-11-2008)
Hieronder verschillende kaarten over de route en voortgang van de bouw tussen 2005 en 2012. De geplande route van het nog niet voltooide deel van het hek is voortdurend aan aanpassingen onderhevig.
Klik hier voor grotere versie van deze kaart met route in april 2006 van het Ministerie van Defensie
Klik hier voor grotere versie van de kaart met route in februari 2008 van Betselem (pdf)
Stand van zaken in juni 2011 (Wikipedia):
Stand van zaken in 2012 (GenevaAccord.org):
Zie ook op MidEast Web:
Map of Israel Security Barrier (“Wall”)- Current Status (2006)
Fact and Fiction about the Israeli Wall/Fence/Barrier in Jerusalem
The Israeli Security Barrier (Fence,Wall) and the ICJ
Zie ook op Zionism-Israel.com:
ICJ Ruling on the Israeli Security Barrier (“Wall”) – July 9, 2004 (complete texts with introduction)
Text of Israeli High Court Ruling Regarding the Legality of the Security Fence (2005)
Zie ook op Jewish Virtual Library:
© Dit artikel is copyright Israël-Palestina Informatie, afgezien van onderdelen waarvoor andere bronnen worden vermeld. Voor overname gelieve kontakt met ons op te nemen via het e-mail adres. Beperkte citaten voorzien van een link naar deze webpagina zijn toegestaan.
Pingback: Beste Pauw & Witteman... | ThePostOnline
Pingback: AIV advies Israël-Palestina broddelwerk | ThePostOnline