okt 262013
 

– Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 11 –        

IDF soldaat in Hamastunnel Gaza-IsraelIn oktober verscheen tweemaal een ANP-bericht op diverse nieuwssites over een tunnel die door de IDF werd ontdekt onder de Israel-Gaza grens door. Aanvankelijk werd bericht dat Israël de tunnel aan Hamas toeschreef. Een week later werd gemeld dat Abu Ubaida, woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas, in een interview met een radiostation van Hamas had erkend dat zij de tunnel hadden aangelegd. De bedoeling was om Israël te dwingen een deel van de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten (door Israëli’s te ontvoeren en die uit te ruilen). Het tweede artikel was verder grotendeels een herhaling van het eerste. Bericht werd dat de tunnel liep van een huis in de Gazastrook naar een Israëlische nederzetting vlakbij de grens. Bizar is hier de term nederzetting, in beide berichten gebruikt: deze term wordt in de berichtgeving over Israël normaliter alleen gebruikt voor als illegaal beschouwde Israëlische dorpjes en steden die over de zg. Groene Lijn liggen, het in 1967 door Israël veroverde gebied. De term roept dan ook doorgaans negatieve associaties op met illegale kolonisten op de Westbank die de Palestijnen het leven zuur zouden maken. De tunnel kwam echter uit bij kibboets Ein Hashlosha in Israël.

O.a. Trouw, de VK, en het AD publiceerden het eerste ANP bericht. Ook de site van de EO nam een kort bericht op, maar zonder het woord nederzetting. Eveneens Trouw, het AD , en de VK maar ook het RD plaatsten het – soms door de redacties bewerkte – tweede ANP bericht. Zelfs het RD liet hier het woord ‘nederzetting’ ongecorrigeerd.

Onvermeld bleef dat Hamas zo’n 500 ton aan cement gebruikte voor de tunnel, dat bedoeld was voor de bouw van huizen en ander niet-militair gebruik. Wel weer vermeld werd dat Israël daarop de levering van bouwmaterialen naar de Gazastrook heeft stopgezet. Ook werd vermeld dat dit verbod juist vorige maand werd opgeheven, wat vorige maand echter geen ‘eigen bericht’ waard was. Tot zover de objectieve berichtgeving van de kwaliteitskranten.

Enkele dagen later werd nog een tweede tunnel ontdekt, vol met explosieven, zo meldde Nieuws.nl. We hebben dit verder nergens vermeld gezien. De papieren kranten van Trouw en de Volkskrant en ook het NOS Journaal en Nieuwsuur hebben geen melding gemaakt van de tunnels.

 


(Zie ook het IMO commentaar: De tunnelvisie op Gaza en Israël)

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.