jun 282013
 

image002     LfI-logo

IPI panorama Klaagmuur-Tempelberg

Inleiding

Dit is de derde nieuwsbrief in 2013 van de mediawerkgroep WAAR/LFI. De opzet is dit keer iets anders dan de voorgaande nieuwsbrieven. Omdat de nieuwsbrieven nogal lang werden, hebben we niet meer de hele artikelen in de nieuwsbrief opgenomen maar alleen de eerste alinea. De 14 onderwerpen zijn als afzonderlijke artikelen op internet geplaatst. Via de ‘verder lezen’ link komt u bij het betreffende onderwerp uit.

In de media was de afgelopen maanden aandacht voor het bezoek van minister Timmermans aan Israël en voor de pogingen van minister Kerry om de vredesbesprekingen weer op te starten, maar minstens evenveel aandacht was er voor zogenaamd ‘smeuïg nieuws’, zoals het feit dat Gazanen tegenwoordig ook Kentucky Fried Chicken kunnen bestellen, wat vervolgens via smokkeltunnels vanuit Egypte wordt aangeleverd, of het feit dat een Palestijn Arab Idol won. Er was ook wederom veel aandacht voor negatieve rapporten over Israël van verschillende groeperingen, waarbij beweringen tegen Israël klakkeloos werden overgenomen zonder enig weerwoord of context te geven.

Minstens zo veelzeggend is het nieuws dat ontbrak. Zo kwam Israël met een uitgebreid rapport over de zogenaamde Al Dura zaak, het Palestijnse jongetje dat in 2001 door Israëlische soldaten zou zijn doodgeschoten en een symbool werd van Palestijns lijden. Het rapport werpt een ander licht op de zaak, maar werd nagenoeg genegeerd. Opvallend genoeg kwam dit wel in de Belgische media, zij het met een wel erg kritische ondertoon. In Nederland vonden we het alleen op Radio 1 en de VARA Gids. Het bericht over een grote nazivlag die Palestijnen vlakbij een Joodse nederzetting hadden uitgehangen werd alleen vermeld door het RD en het KN.

Onverzoenlijke uitspraken van Palestijnse leiders, maar ook de voorwaarden die men steeds weer stelt aan onderhandelingen, werden compleet genegeerd. Ook de slechte behandeling van Palestijnse journalisten en Palestijnse gevangenen door het Palestijnse leiderschap werd genegeerd. En terwijl een VN rapport over de vermeende mishandeling van Palestijnse kinderen door Israël veel aandacht kreeg, kwamen de zomerkampen van Hamas er een stuk bekaaider af.

Ook nieuws als dit haalt Nederlandse media eigenlijk nooit: op dit filmpje is te zien hoe een 14-jarige jongen met explosieven bij een checkpoint wordt tegengehouden en van een martelaarsdood gered. Dit gebeurt vaker, en het laat zien hoe gecompliceerd de zaken liggen voor Israël. Hamas en andere terroristische groeperingen zetten bewust kinderen in omdat ze makkelijker door de checkpoints komen. Het is kindermishandeling op zijn extreemst, maar er is geen VN rapport of media bericht over te vinden. Dat dit geen uitzondering is maar Palestijnse kinderen doelbewust worden klaargestoomd voor de heldendood, blijkt ook uit deze beelden. Ook die zul je niet in de ‘gangbare’ media aantreffen.

Ondanks alle negatieve berichten wensen wij u een fijne zomervakantie toe. Heeft u op- of aanmerkingen, wilt u zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief, of wilt u misschien meedoen met de mediawerkgroep (hulp is zeer welkom!), dan vindt u onderaan ons e-mail adres.

De redactie


Peres-Kerry-Abbas

John Kerry en het vredesproces

In de berichtgeving van eind mei over Kerry’s pogingen het vredesproces vlot te trekken, valt vooral op wat er hierover allemaal niet wordt vermeld. Zo lezen we in Engelstalige media dat president Abbas een lijst van gevangenen heeft opgesteld die Israel moet vrijlaten voordat er gepraat kan worden. Dit zijn merendeels gevangenen die voor dodelijke aanslagen zijn veroordeeld. [Lees verder]

Kraanverhuurbedrijf Riwal

Kraanverhuurbedrijf Riwal en de ‘muur’

Nederlandse bedrijven die meewerken aan de veiligheid van Israël lopen risico hiervoor te worden aangegeven wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Dat overkwam ook het kraanverhuurbedrijf Riwal, wat werd aangeklaagd wegens deelname aan bouwactiviteiten op bezet gebied. Terwijl de aantijgingen tegen Riwal uitgebreid en helder werden weergegeven, kregen we niet te lezen dat de barrière vele Israelische (en dus ook Arabische) levens heeft gered’. [Lees verder]

EK Voetbal onder 21 Israel 2013

EK Voetbal onder 21

In Israel vond onlangs het EK Voetbal onder 21 plaats. Israel doet hier sinds de jaren ’70 aan mee en is nu voor het eerst gastland. Het mag voor de buitenstaander vreemd lijken dat Israel aan dit EK deelneemt gezien zijn ligging, maar landen als Turkije en Kazachstan doen ook mee;  evenals bij het Eurovisie Songfestival kijkt men niet strikt naar de geografie maar heet graag ook allerlei buren welkom. Naast het EK zelf, werd in de media ook bericht over de situatie in het gastland. [Lees verder]

KFC in Gaza

Kentucky Fried Chicken in Gaza bezorgd

In mei berichtten veel media over het feit dat Gazanen tegenwoordig fastfood van KFC kunnen bestellen in Egypte, dat via de smokkeltunnels in de Gazastrook wordt afgeleverd. In alle berichten wordt daarbij de blokkade door Israel vermeld maar niet die door Egypte, buiten soms een slotzinnetje dat ‘Egypte om politieke redenen meedoet aan de isolatie van de Gazastrook’ (de ANP noemt dat zelfs ‘medeplichtig’). Ook wordt ‘de grote schaarste in Gaza‘ gehekeld, zonder het aandeel van Hamas zelf te vermelden, dat immers hoge belastingen oplegt aan de tunnelwerkers en zelf ook meermaals de grenzen heeft gesloten. [Lees verder]

 Made in Israel

Etikettering producten uit nederzettingen

In onder meer Trouw, NRC en de NOS werd in mei opnieuw aandacht besteed aan het labelen van Israëlische producten afkomstig uit de Westbank. Dit zou eerder worden uitgesteld, maar gaat nu toch door. Minister Timmermans was wel wat voorbarig over die labeling. Hij moest naar eigen zeggen eerst de Europese partners op één lijn zien te krijgen. Dat heeft echter grote kans van slagen. Men is het internationaal gezien bijna allemaal er over eens dat de bouw van de nederzettingen op de Westbank hèt ultieme probleem zou zijn in het MO-conflict. [Lees verder]

Fayyad-EU

EU komt belofte aan Palestijnen niet na

In o.a. de Volkskrant en Nu.nl was eind mei aandacht voor een rapport over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar in de Palestijnse gebieden. Volgens dit rapport zou ‘de EU de Palestijnen in de steek laten’. Het rapport is opgesteld door ongeveer 80 organisaties, waaronder Oxfam-Novib, die zich hebben verenigd onder de noemer The Association of International Development Agencies (AIDA) en actief zijn in de Palestijnse gebieden. De bevindingen van het rapport worden in de berichtgeving volkomen kritiekloos overgenomen. [Lees verder]

An African man is detained by Israel's military after crossing illegally into Israel from Egypt, north of Eilat

Israël sluit poorten voor Afrikaanse migranten

Israël heeft een overeenkomst gesloten met een niet nader genoemd Afrikaans land om duizenden Afrikaanse migranten die nu in Israël zitten op te nemen. In onder meer de Volkskrant, Trouw, en het AD is op 3 juni een artikel gepubliceerd dat begon met de zin: “Israël zet zestigduizend Afrikaanse migranten het land uit, dat blijkt uit een document van het Israëlische hooggerechtshof”. En daarmee is dan meteen de toonzetting duidelijk: Israël kan het niet goed doen, zeker ook wanneer het om massale immigratie gaat, ook al brengt die grote problemen in het land van aankomst met zich mee. [Lees verder]

Dries van Agt in Tweede Kamer

Van Agt wil sancties tegen Israël

Oud-premier Dries van Agt (CDA) sprak op 12 juni in het parlement. Hij lichtte die dag het burgerinitiatief ‘Sloop de Muur’ toe en pleitte daarbij voor het instellen van sancties tegen Israël omdat het land weigert de muur die Israël scheidt van de Palestijnse gebieden af te breken. Van Agt suggereerde onder meer een visumplicht voor Israëli’s. Visums zouden dan niet verstrekt mogen worden aan kolonisten die op de Westbank wonen. Desnoods vond hij dat Israël zelfs uit de Verenigde Naties moest worden gezet.
Vrijwel alle media namen zijn pleidooi kritiekloos over. [Lees verder]

schoolchildren

Schoolboekenonderzoek in NRC

In de Media & Israel Nieuwsbrief van maart schreven we een kritisch stuk naar aanleiding van een rapport over de Israelische en Palestijnse schoolboeken.
NRC Handelsblad deed er eind april nog een flinke schep bovenop. Onder de kop ‘Palestina bestaat niet op school’ heeft men in de papieren krant op 22 april een uitgebreid interview met een Israelische vredesactiviste, Nurit Peled, die eveneens onderzoek deed naar de schoolboeken, en tot de nogal vreemde conclusie kwam dat de Israelische veel erger zijn dan de Palestijnse… [Lees verder]

Timmermans-Peres

Bezoek Timmermans aan Israël en de Palestijnse gebieden

Frans Timmermans‘ eerste bezoek als minister van buitenlandse zaken aan Israël en de Palestijnse gebieden had vooral tot doel om de betrekkingen tussen Nederland, Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Diverse media plaatsten over en naar aanleiding van dit bezoek standaard ANP berichten, met daarin aandacht voor de Palestijnse belangen. [Lees verder]

Label Made in Israel

NRC mist nuance over etikettering Israel

‘Wijn uit bezet gebied? Het etiket meldt het niet’, zo kopte NRC op 24 april een lang artikel door Leonie van Lierop. Samen met een even tendensieus artikel diezelfde week over Israëlische schoolboeken (zie hierboven), eveneens van haar hand, was dit aanleiding voor sommigen om hun abonnement op te zeggen. Ratna Pelle bespreekt dit artikel op haar IMO Blog.

assaf-arabidol

Palestijn uit Gaza wint Arab Idol

Afgelopen weekend won de Palestijn Mohammed Assaf uit Gaza de zangwedstrijd Arab Idol en groeide daarmee uit tot held van de Palestijnen en, aldus de NOS en NRC, een symbool van hoop en eenheid. De NOS had er maar liefst 8 reportages c.q. artikelen over tussen 22 en 25 juni, met twee reportages in het TV journaal. Twee berichten gingen over hoe Assaf als ‘ware volksheld’ werd onthaald in zijn woonplaats na afloop. De teneur van alle artikelen en reportages is dezelfde: Assaf verenigt de Palestijnen en geeft ze weer hoop, hij laat aan de wereld zien dat men vrede wil en wat de Palestijnen in huis hebben. [Lees verder]
VN

VN rapport Palestijnse kinderen

Eind juni berichtten diverse media over alweer een VN rapport dat dit keer Israël ervan beschuldigt Palestijnse kinderen te martelen en als menselijk schild te gebruiken. Ook de NOS had er een bericht over, en men had een audio-fragment waarin Monique van Hoogstraten minister Timmermans om een reactie vraagt en hij beaamt dat het een ‘heftig rapport’ is. Het ANP/NOS bericht meldt: [Lees verder]

Alicia Keys treedt binnenkort op in Israël

Israëlisch-Palestijns geweld en Alicia Keys

Als laatste in deze reeks nog een viertal onderwerpen waarover de media onvolledig of eenzijdig berichtten. Uit de Volkskrant:  ‘Israëliër gedood bij bushalte’ en ‘Arrestatie groot-moefti Jeruzalem’. Uit diverse media het Oxfam-Novib rapport, en van NOS op 3 een bericht over Alicia Keys en de BDS-beweging, en waar die voor staat. [Lees verder]


  WAARnet | Like for Israel | Israel-Palestina Info


Middels deze digitale nieuwsbrief willen wij u informeren over actuele zaken rond de beeldvorming en berichtgeving over Israël en de Palestijnen. Wij maken ons zorgen over de vaak eenzijdig negatieve berichtgeving en spreken media aan op onjuistheden. Eerdere nieuwsbrieven kunt u hier lezen. Op de website van stichting WAAR staan tevens enkele uitvoeriger onderzoeken naar de berichtgeving in de media.Wilt u geen post meer van ons ontvangen, stuurt u dan even een e-mail terug naar de afzender van deze nieuwsbrief.

E-mail adres: israelindemedia@gmail.com

  One Response to “Nieuwsbrief media en Israël: mei-juni 2013”

Comments (1)
  1. Het is belangrijk om ook de anders denkenden te lezen, dat geld voor iedereen, overal en altijd.
    David Verveer
    Kfar Saba, Israel

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.